Sibiro inkiliukas ant lietuviškos eglutės | KaunoDiena.lt

SIBIRO INKILIUKAS ANT LIETUVIŠKOS EGLUTĖS

Garliavoje gyvenanti Birutė Artmonienė atnešė į "Kauno dienos" redakciją 60 m. senumo Kalėdų eglutės papuošalą, parsivežtą iš Sibiro, kur buvo ištremta su tėvais.

Tas žaisliukas – tai iš blizgaus storo popieriaus susuktas inkiliukas, iš kurio kyšo sparnuoto gyventojo galvutė, pagaminta, matyt, iš veltinio. Inkiliukas apipintas plonyte vario spalvos vielute.

"Ant šventinės eglutės namuose visda randu garbingą vietą šitam inkilėliui. Į šį žaisliuką visada atkreipia dėmesį pirmą kartą jį išvydę žmonės, o mažieji siekia jį paliesti. Bet aš labai saugau inkiliuką – kaip vaikystės Sibire simbolį", – sakė Birutė, šešerius metus gyvenusi Rešiotų lagerių zonoje, Krasnojarsko krašte. 

Jos sesuo yra išsaugojusi per Kalėdas Sibire gautą dovanų knygą.

"Mes anuomet tikėjome, kad Kalėdų Senelis į mūsų gyvenvietę nusileidžia nuo Sajanų kalnų rogėmis – taip sakydavo mums, vaikams, tėvai. Jie mums rodydavo iš spygliuočiais apaugusių kalnų kylantį dūmelį (ten kažkas, matyt, gyveno) ir sakydavo, kad dabar Senelis sustojo pailsėti trobelėje, užkūrė ugnelę, kad sušiltų, išsivirtų arbatos ir galėtų keliauti pas vaikus su dovanomis".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS