Šiemet pakaunėje atsiras daugiau kolumbariumų | KaunoDiena.lt

ŠIEMET PAKAUNĖJE ATSIRAS DAUGIAU KOLUMBARIUMŲ

Kauno rajone planuojama kolumbariumų plėtra. Jų projektams parengti, statyti ir aplinkai sutvarkyti šių metų savivaldybės biudžete numatyta 64 tūkst. eurų.

Karmėlava ir Ringaudai jau turi projektus

Komunalinių paslaugų centro Rinkliavos administravimo skyriaus specialistas Ramūnas Vilčinskas "Kauno dienai" sakė, kad artimiausiu metu kolumbariumų statyba numatyta Karmėlavos ir Ringaudų kapinėse, o Jonučių kapinėse planuojama sutvarkyti aplinką ir pasiruošti dar dviejų kolumbariumų po 24 nišas, kurie užbaigs pirmąjį etapą, statyboms. "Kolumbariumai taip pat turėtų atsirasti Domeikavos (Radikių kapinės) ir Zapyškio seniūnijose. Jeigu pavyks, dar šiemet bus vykdomos statybos Zapyškio kapinėse", – planus vardijo R.Vilčinskas.

Kolumbariumai Karmėlavoje ir Ringauduose šiuo metu jau suprojektuoti, o Zapyškio kolumbariumo projektas, pasak Komunalinių paslaugų centro atstovo, bus ruošiamas artimiausiu metu.

Pastebima tendencija, kad užsienyje dirbantys lietuviai grįžta palaidoti savo artimo žmogaus, o nišos priežiūra paliekama kolumbariumo administratoriui – Komunalinių paslaugų centrui.

Skirsis apskritimų skaičius

Paprašytas papasakoti, kaip atrodys būsimosios laidojimo vietos, Rinkliavos administravimo skyriaus specialistas sakė, kad Karmėlavos projekte numatoma įrengti tris skirtingo dydžio apskritimus: pirmas apskritimas susidės iš 6, antras – 14 ir trečias – 17 kolumbariumų, kiekvienas jų turės po 40 nišų, į kurias bus galima talpinti iki 4–5 urnų. "Ringaudų projekto principas panašus, tik jame numatoma įrengti du skirtingo dydžio apskritimus: pirmas apskritimas susidės iš 4, o antras – 13 kolumbariumų. Abiejuose numatyta įrengta po pelenų barstymo vietą", – aiškino pašnekovas.

Pasak R.Vilčinsko, vietos gyventojai teigiamai priima šiuos kolumbariumų projektus, kadangi statiniai projektuoti atsižvelgiant į teritorijos reljefą, siekiant išsaugoti ne tik daugumą esamų medžių, bet ir pasodinti naujų želdinių. "Juodas granitas pasirinktas, kad neišsiskirtų iš aplinkos, o skirtingo dydžio akmenų kompozicijos suteiks jaukumo", – mano Komunalinių paslaugų centro darbuotojas.

Karmėlavos ir Ringaudų kolumbariumų projektus parengė vienas architektas. O štai Zapyškio ir Domeikavos kolumbariumo projektus turėtų parengti skirtingi architektai.

Kad kolumbariumas neišsiskirtų iš aplinkos, pasirinktas juodas granitas.

Vienas jau užpildytas

Šiuo metu Kauno rajone yra du kolumbariumai Garliavoje, Jonučių kapinėse ir privatus kolumbariumas Ringaudų kapinėse. Vienas kolumbariumas Jonučių kapinėse veikia, o kitas 24 nišų – užpildytas. Pastarajame nišų savininkai gali talpinti urnas papildomai, o kitame yra užimta vienas ketvirtadalis esamų nišų.

Pasak Rinkliavos administravimo skyriaus specialisto, kolumbariumai Jonučių kapinėse pasiteisino. "Šiuo metu jaučiamas vis didėjantis poreikis tokiu būdu laidoti savo artimuosius. Pastebima tendencija, kad užsienyje dirbantys lietuviai grįžta palaidoti savo artimo žmogaus, o nišos priežiūra paliekama kolumbariumo administratoriui – Komunalinių paslaugų centrui", – teigė R.Vilčinskas.

Vieta urnai laikyti išperkama 25-eriems metams. Jonučių kapinėse urnos saugojimo kriptoje mokestis už šį laikotarpį – 726,18 Eur. Už antros ir kitų urnų saugojimą toje pačioje kriptoje Komunalinių paslaugų centras renka vienkartinį 90 eurų mokestį.

Vėliau planuojama leisti sutartį pratęsti ilgesniam terminui arba rinktis alternatyvius variantus – perlaidoti urną kapavietėje ar išbarstyti mirusiojo pelenus teisėtoje teritorijoje.

Urnas laidoja kapavietėse

Šiuo metu tokių laidojimo vietų įrengimas yra aktualus Raudondvario ir Vilkijos seniūnijoms, tačiau jos tikriausiai atsiras tik kitame kolumbariumų plėtros etape.

Pasak Raudondvario seniūnės Daivos Bulotienės, vietos gyventojai kolumbariumo labai laukia.

"Jaučiasi iš žmonių poreikis. Dabar išsiperka vienvietes kapavietes ir ten laidoja urnas su artimųjų pelenais. Kolumbariumui, kaip bet kokiai kapavietei, reikia seniūnijos leidimo – taip pat", – teigė seniūnė.

Naujosiose Raudondvario kapinėse per du etapus turėtų atsirasti apie 300 kriptų, kuriose tilps 4 standartinio dydžio urnos. Pirmajame etape numatyta įrengti 88 vietas, antrajame – nuo 150 iki 200. Taip pat planuojama pastatyti varpinės tipo nedidelį 14 vietų kolumbariumą, kuriame galės būti laidojami pasižymėję raudondvariečiai.

Kolumbariumas planuojamas su rausvų klinkerio plytelių ir pilko granito apdaila. Taip pat bus įrengtos metalinės vazos gėlėms ir lentynėlės žvakėms, takeliai į laidojimo vietą pritaikyti neįgaliesiems. Planuojama, kad prie kriptų bus įrengti suoleliai ir pasodinta medelių.

GALERIJA

  • Spalvos: kad kolumbariumas neišsiskirtų iš aplinkos, pasirinktas juodas granitas.
  • Mažesnis: Ringaudų projekto principas panašus, tik jame numatoma įrengti du skirtingo dydžio apskritimus.
  • Vaizdas: taip atrodys kolumbariumas Karmėlavos kapinėse.
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Rajono gyventoja

Kauno raj valdziai viskas DZIN, svarbu tik savo kiemas ir kedes. Laikas Kaunui perimti visus darbus! Uztenka laukti!

Marta

Geriau kolumbariume,nei tokiose kapinėse kaip už Rokų,siaubas,buvau sukrėsta,ten molynė,plaukia viskas,visi išsimoliavom,net prie kapo neįmanoma buvo prieiti,čia patyčios,-reikėjo nudrenuot laukus,tik p.to laidot,o kaip ten nueiti pėsčiomis žmonėms?

...

Nuo karūninio viruso nusibaigusius krausim į rietuves, o paskui - kaip su padangomis Alytuje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS