P. Baršauskas sulaukė prastos žinios iš teismo | KaunoDiena.lt

P. BARŠAUSKAS SULAUKĖ PRASTOS ŽINIOS IŠ TEISMO

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius pagrįstai pripažino buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko habilitacinį darbą plagiatu, trečiadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Teisėjų kolegijos sprendimą paskelbusi teisėja Liudmila Zaborovska teigė, kad P. Baršausko skundas atmetamas.

Šis sprendimas per mėnesį dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Bylos šalys išklausyti sprendimo į teismą neatvyko.

Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius veikė pagal savo kompetenciją, nepažeisdamas objektyvumo, teisėtumo principų, tyrimą atliko surinkęs visą reikalingą medžiagą, ją nuosekliai išanalizavęs ir pagrįstai nustatęs akademinės etikos pažeidimus. Teismas taip pat atmetė P. Baršausko argumentus, kad nebuvo užtikrinta jo teisė būti išklausytam.

„Pareiškėjas nepateikė teismui įrodymų, pagrindžiančių jo objektyvų negalėjimą atvykti ir pateikti paaiškinimus. Tad teismas daro išvadą, kad pareiškėjui buvo suteikta galimybė realizuoti savo teises, tačiau jis to nepadarė“, – sakoma teismo pranešime.

P. Baršauskas, be kita ko, teismo prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar pagrindiniam šalies įstatymui neprieštarauja Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos, suteikiančios teisę kontrolieriui įpareigoti institucijas atšaukti sprendimus dėl aukštojo mokslo kvalifikacijos suteikimo ar konkurso laimėtojo. Teismas šį prašymą atmetė paskelbęs, kad teisėjų kolegijai nekilo abejonių dėl Mokslo ir studijų įstatymo nuostatų konstitucingumo.

Dabar jau buvęs akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas pernai spalį pareiškė, kad rengdamas habilitacinį darbą P. Baršauskas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius nurodė Vilniaus Gedimino technikos universitetui (VGTU) atšaukti sprendimą dėl laipsnio P. Baršauskui suteikimo. Habilitacinį laipsnį VGTU senatas panaikino vasario pabaigoje.

P. Baršauskas monografiją VGTU apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P. Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P. Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kampas

O kada bus debarsauskizacija KTU? Vien administracijoje pulkai savu-giminiu! Kiek isesta specialistu is fakultetu?

"Prasta žinia" Kam?

Ką reiškia "sulaukė prastos žinios"? O kokios kitos žinios turėjo sulaukti? Gal reikia monografiją perrašyti, kaip siūlė Baršauskas LRT TV, išleisti naujai ir į konservatorių švietimo ministrus? Jei nebus objektyviai įvertinti Baršausko darbai - švietimo reforma eilinį kartą bus tik fikcija. Kalba ne apie Baršauską, bet apie galimybes atsirasti tokiems rektoriams.

Niekas neužmiršta

Gal jau laikas pradėti P. Baršausko konkrečių darbų tyrimą: ISM akcijų pirkimą iš Arvi kalakutų, savivaldybės ponų mokymą, Technopolio valdymą, kadrų politiką ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS