Sovietmečio Kaunas ir kauniečiai nuotraukose | KaunoDiena.lt

SOVIETMEČIO KAUNAS IR KAUNIEČIAI NUOTRAUKOSE

Kaunietė Irena Čerenkovienė keliolika metų sovietmečiu dirbo Laisvės alėjoje, netoli Įgulos bažnyčios veikusioje vaikų kavinėje "Pasaka". Tai, pasak Irenos, buvo vienintelė tokia kavinė visoje SSRS. Todėl čia nuolat lankydavosi svečių iš įvairių šalių. Juos į kavinę palydėdavo anuomet buvusi Prekybos valdybos viršininkė Valerija Urmonienė ir miesto komunistų partijos pirmasis sekretorius Vladislovas Mikučiauskas. Patekti į kavinę, kuri, beje, priklausė garsiajai "Tulpei", patekti nebuvo lengva – už durų stovėdavo laukiančiųjų eilės.

1980: pačioje Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvės sankirtoje įrengtas fontanas tapo kauniečių traukos centru. Prie fontano nufotografuota ir I.Čerenkovienė su sūneliu Sigitu.

1978: "Pasaka" buvo atidaryta 1978 m. ir iškart tapo populiari. Nuotraukoje – švenčia kavinės darbuotojų vaikai.

1977: dabartiniame VDU Kauno botanikos sodo administracijos pastate 1977 m. veikė I.Mičiūrino tarybinis ūkis-technikumas, kuris pastatą dalijosi su Botanikos sodu.

Kaunietė Valerija Noščenko sovietmečiu dirbo "Pergalės" gamyklos Kultūros klube meno vadove, o kompozitorius Viktoras Kuprevičius vadovavo gamyklos vyrų vokaliniam ansambliui. Tad abu buvo gerai pažįstami.

1970: nuotraukoje – V.Noščenko su dukrele Ina, sulaukusios V.Kuprevičiaus po varpų koncerto. Fotografuota prie įspūdingų Vytauto Didžiojo karo muziejaus vartų.


Mieli "Kauno dienos" skaitytojai,

Prašome jūsų siųsti redakcijai nuotraukas iš sovietinio laikotarpio e. paštu: v.skucaite@kaunodiena.lt, įprastu paštu: I.Kanto g. 18 arba atnešti į redakciją, kur jūsų nuotraukas nuskenuosime ir tuoj pat grąžinsime.

Prašome tokių nuotraukų, kuriose būtumėte jūs vieni ar su šeimos nariais, draugais kurioje nors atpažįstamoje miesto vietoje. Prašome nurodyti, kas yra nuotraukoje, fotografavimo vietą ir apytikrę datą. Gal pavyks prisiminti, ir kokia proga buvo fotografuota? Įdomiausias nuotraukas spausdinsime laikraštyje iki gegužės mėnesio, kai baigsis "Kauno dienos" 70-mečiui skirti renginiai.

GALERIJA

  • Sovietmečio Kaunas ir kauniečiai nuotraukose
  • Sovietmečio Kaunas ir kauniečiai nuotraukose
  • Sovietmečio Kaunas ir kauniečiai nuotraukose
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Reikalas toks,

kad toms kavinems vadovavo sovietmečiuir dirbo ,kad ir ,,tarybiniai žmonės'', bet neretas jų dar mokėsi smetoninėse gimnazijose ir turėjo supratimą apie smetoninį Kauną ir stengėsi palaikyti testinumą ,bent kavinėse,kad ir naujai atidarytose.Po to ,atėjus perestrojkai ir nepriklausomybei ,atejo eurokomjaunuoliai , baigę jau tarybines vidurines, kur knygose buvo parašyta- kapitalizmas - tai tokia santvarka,kur ,,žmogus žmogui- vilkas,'' taigi,jie tie milicininkų vaikai viską suprivatizavo ir pasidalijo .Užtat dabar Laisvės alejoj daug užeigėlių su svetimšališkais pavadinimais ,mat lietuviškumo eurokomjaunuoliai gėdijasi.

vitalija

"Pasaka" irengta apie 1960 metus, o ne 1978.

liucijus

būtina šita nostalginė propaganda?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS