Spurtas atnaujinant stadionus Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet | KaunoDiena.lt

SPURTAS ATNAUJINANT STADIONUS KAUNO RAJONE NESULĖTĖJO IR ŠIEMET

Šiuo metu Kauno rajone prie ugdymo įstaigų ir kultūros centrų yra 54 daugiafunkcės sporto aikštelės ir vienas pilnų matmenų dirbtinės vejos futbolo stadionas Vilkijoje. Netrukus turėtų atsirasti ir antrasis – Garliavoje. Be to, savivaldybė puoselėja viziją turėti dengtą stadioną.

Paveržė moderniausiojo titulą

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Manto Rikterio, iš minėtų 54 daugiafunkcių sporto aikštelių, daugiau kaip pusė yra puikios būklės, su sportui pritaikyta infrastruktūra, apšvietimu. "Gerai išsilaikę yra ir, tarkime, 2007 m. įrengti stadionai, mat stengiamasi visus juos prižiūrėti. Net ir gerokai senesni nėra uždaryti, jie eksploatuojami", – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Pakaunėje stadionai pradėti atnaujinti nuo 2012 m., o pernai įvyko proveržis: Vilkijoje įrengtas pilnų matmenų dirbtinės vejos futbolo stadionas, Ežerėlyje rekonstruotas sporto aikštynas. Šviežumu dvelkia ir užpernai, renovuojant Domeikavos gimnaziją, atnaujintas šios švietimo įstaigos stadionas. Čia nutiesti nauji bėgimo takai, įrengtos futbolo, tinklinio ir krepšinio aikštelės.

"Ežerėlio pagrindinės mokyklos stadionas rekonstruotas pagal naujausius reikalavimus: įrengti bėgimo takai su specialia danga, futbolo, krepšinio ir tinklinio aikštelės su apšvietimu, įrengta šuoliaduobė, yra stebėjimo sistema, apsauginė tvora", – vardijo M.Rikteris.

Vilkijoje išvaizdą pakeitė ne tik futbolo aikštė, bet ir bėgimo takai, įrengtos tinklinio ir disko metimo aikštelės, lauko treniruokliai, daugiau kaip 180 vietų žiūrovų tribūnos. Paveržęs titulą iš Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos stadiono, Vilkijos gimnazijos stadionas dabar yra moderniausias ne tik pakaunėje, bet vienas moderniausių Lietuvoje.

Rugsėjį jau lauks mokinių

Pernykštis spurtas Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet: baigiamos atnaujinti dvi daugiafunkcės aikštelės Jonučių progimnazijoje, rekonstruojami Neveronių ir Linksmakalnio stadionai.

"Neveronių stadiono būklė buvo apgailėtina, pavasarį čia ilgai telkšodavo vanduo. Dabar rekonstruojamame stadione jau įrengti lietaus vandens drenažo tinklai, dirbtinės dangos aikštė, nutiesti bėgimo takeliai, bus įrengta šuoliaduobė, atsiras futbolo vartai, apšvietimas, tvora, nedidelės, apie 200 žiūrovų talpinančios tribūnos", – pasakojo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Pagal sutartį rekonstrukcijos darbai Neveronyse turi būti atlikti iki rugsėjo 1 d. "Šis stadionas taip pat bus standartinių matmenų, tačiau dėl žemės sklypo dydžio nepavyko sutalpinti norimo skaičiaus bėgimo takų aplink stadioną. Jį rekonstruojant atsirado neplanuotų išlaidų – teko iškelti elektros kabelius, vandentiekio ir nuotekų tinklus, o viso projekto vertė siekia 450 tūkst. eurų. Didelė dalis pinigų po žeme, mat be drenažo aikštynas negalėtų funkcionuoti", – pabrėžė M. Rikteris.

Linksmakalnio stadionas – kiek mažesnis, jam rekonstruoti Kauno rajono savivaldybės biudžete numatyta 250 tūkst. eurų. Čia situacija tokia pati kaip ir Neveronių stadiono. Tokie patys laukia ir darbai.

Surėmus pečius

Užbaigus šių daugiafunkcių sporto aikštelių atnaujinimą, pirmoje rekonstruotinų objetų sąraše atsidurs Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos aikštynas. Šiam stadionui pertvarkyti jau yra parengtas techninis projektas, netrukus ketinama skelbti viešųjų pirkimų konkursą.

Pilnų matmenų futbolo aikštė, atitinkanti tarptautinius standartus, šalia Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, surėmus pečius, turėtų atsirasti kitų metų pavasarį. Tai bus bendras Kauno rajono savivaldybės (KRS) ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) projektas: KRS finansuos stadiono įrengimą, o dirbtinė aikštės danga bus nupirkta už LFF lėšas.

Neseniai įvykusiame LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus ir KRS mero Valerijaus Makūno susitikime architektė Violeta Beigienė pristatė statinio techninį projektą. "Įsprausti stadioną į palyginti nedidelį sklypą buvo nelengva, bet mes įvykdėme visus LFF reikalavimus", – tvirtino V.Beigienė. Stadione suplanuotas tarptautinius reikalavimus atitinkantis apšvietimas, tribūnos. Antrajame etape bus įrengtos pagalbinės patalpos.

"Ten, kur stoja du, galima padaryti dvigubai daugiau", – bendradarbiavimu džiaugėsi V.Makūnas. E.Stankevičius patikino, kad bus nupirkta aukščiausios kategorijos danga, todėl itin svarbu tinkamai įrengti futbolo aikštės pagrindus. "Dangą galėsime tiesti iš karto, kai tik bus pakloti aikštės pagrindai", – sakė LFF generalinis sekretorius. Savivaldybė džiaugiasi LFF sprendimu, mat dangas perka tik trims aikštėms visoje šalyje.

Atsiras ir kartodromas

Kitais metais KRS planuoja atnaujinti stadionus Karmėlavoje, Babtuose ir Raudondvaryje. Pastarajame yra daugiafunkcė krepšinio aikštelė, tačiau futbolo situacija – blogesnė.

Išskirtinis projektas numatytas baigiamoje rekonstruoti Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijoje. Šalia mokyklos planuojama įrengti vienintelį pakaunėje kartodromą. "Šios ugdymo įstaigos moksleiviai yra šios srities lyderiai šalyje, turi nemažai apdovanojimų, tad jie nekantriai laukia kartodromo", – sakė M.Rikteris.

Per artimiausius penkerius metus ketinama pertvarkyti visas daugiafunkces aiškšteles, kad jos atitiktų standartus ir įrengti  ten, kur jų nėra.

"Investicija į jaunimą, į jo užimtumą, sporto bazes duoda vaisius, todėl siekiame gerinti sporto erdves. Aišku, džiugu, jei po kelerių ar keliolikos metų išaugs sportininkai, garsinantys rajoną ir Lietuvą, tačiau labai svarbu ir tai, kad šiandien moksleiviai gali turiningai ir sveikai leisti laisvalaikį. Visos aikštelės atrakintos ir po pamokų, jaunuoliai gali susitikti, pabendrauti, paspardyti ar pamėtyti kamuolį. Geroji praktika įtraukia, pakelti jaunimą nuo kompiuterių yra labai geras dalykas", – tvirtino administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Per artimiausius penkerius metus ketinama pertvarkyti visas daugiafunkces aikšteles, kad jos atitiktų standartus, ir įrengti ten, kur jų nėra.

Nors dirbtinės dangos gerokai pailgina sportavimo lauke sezoną, KRS siekia turėti vieną dengtą stadioną, kuriame būtų galima sportuoti visais metų laikais. "Rajone dairomės valstybinės žemės sklypo strategiškai geroje vietoje, vienas iš variantų, kur toks statinys galėtų atsirasti, yra Alšėnų seniūnijoje, Mastaičiuose – šalia Garliavos, kur patogu atvažiuoti iš Prienų, Marijampolės ir kitų vietų.

Mastaičiuose jau yra baseinas, kurį KRS ketina atnaujinti. Greta atsiradęs dengtas stadionas dar labiau sustiprintų šio jauno ir sparčiai augančio krašto patrauklumą.

GALERIJA

  • Spurtas atnaujinant stadionus Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet
  • Spurtas atnaujinant stadionus Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet
  • Spurtas atnaujinant stadionus Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet
  • Spurtas atnaujinant stadionus Kauno rajone nesulėtėjo ir šiemet
Kauno rajono savivaldybės, Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Petras

FUTBOLAS LIETUVOJE TRAGISKIAUSIAS PER VISA SIMTMETI..? NEGI TIK KAUNO RAJONO SAVIVALDYBEI IR MERUI V. MAKUNUI TIK AISKU KAD BE AIKSCIU IR STADIONU NIEKO NEBUS, TODEL VAIKAMS, JAUNIMUI DARO AIKSTES KUR GALIMA GAINIOTI VARYTI IR SPARDYTI KAMUOLI.IS TO TKRAI BUS NAUDA! DEJA. DEJA VISOMS VYRIAUSYBEMS TAI NEDASUTO. FUTBOLO FEDERACIJOMS RUUPEJO TIK KAIP PINIGELIUS ISSIDALINTI IR KAIP APGINTI SAVO POSTUS TOLESNIEMS PASIPINIGAVIMAMS..ATRODYTU KAD VIETOJ GALVU NESIOJA NEPRIPUSTUS FUTBOLO KAMUOLIUS, APIE NUOSEKLU DARBA, AIKSTYNU SATYBAS, VAIKU VISOKERIOPA FIZINI UGDYMA TIK VIENAM KITAM BUVO SVARBU( ir yra), KAIP PAVYZDYS KAUNO RAJ.

Tadas

Šaunuolis Valerijus!

Audra

Tai ką veikia mokyklos direktorė?Stadionas priklauso Jonučių progimnazijai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS