Šv. Gertrūdos bažnyčios grožį paslėpė statybininkų pastoliai | KaunoDiena.lt

ŠV. GERTRŪDOS BAŽNYČIOS GROŽĮ PASLĖPĖ STATYBININKŲ PASTOLIAI

Laisvės alėjos pašonėje pasislėpusios Šv. Gertrūdos bažnyčios grožį laikinai paslėpė statybininkų pastoliai – pradedamas tvarkyti šventovės fasadas.

"Kai kur senosios plytos trupa ir byra, jos bus pakeistos, taip pat darbininkai tvarkys siūles – atnaujinsime visą fasadą ir bokštą, sutvarkysime pačias problematiškiausias vietas", – vardijo Šv. Gertrūdos bažnyčios rektorius kunigas Tomas Miliauskas MIC. Anot jo, pinigų darbams suaukojo tikintieji, tačiau kiek kainuos darbai, dvasininkas nenorėjo įvardyti.

T.Miliauskas sakė, kad šiuo metu bažnyčios viduje reikalingiems darbams lėšų neužteks, o veikti dar yra ką. "Altorius jau atnaujinome, sutvarkėme elektros instaliaciją, bet kai kur nuo sienų nuimtas tinkas, yra tik atviros plytos", – rūpesčiais dalijosi šventovės rektorius. Pasak T.Miliausko, tinką reikėjo nuimti dėl to, kad sienos drėko ir tinkas trupėjo, o dabar jau sutvarkytas pastato drenažas ir sienas vėl būtų galima tinkuoti. "Ten specialiai tinkuojama, bet kaip negali padaryti. Projektą turime, gal per kelerius metus pavyks surinkti lėšų darbams", – vylėsi šventovės rektorius.

Bažnyčios fasado tvarkymo darbus tikimasi baigti iki liepos vidurio. Tada bus nuimti pastoliai, ir bažnyčia vėl džiugins savo grožiu. Kaip sakė T.Miliauskas, tai svarbu ir savo šventes – vestuves, krikštynas – šioje bažnyčioje planuojantiems kauniečiams.

Šv. Gertrūdos bažnyčia pastatyta maždaug 1460–1480 m. kaip neparapinė kapinių koplyčia. Ji laikoma viena iš seniausių bažnyčių Lietuvoje.

1750 m. bažnyčia buvo patikėta gailestingųjų brolių rokitų brolijai. Prie jos pastatytas vienuolynas ir prieglauda, o vėliau čia įsikūrė ir gailestingosios seserys karitietės iš Prancūzijos.

Po 1863 m. sukilimo caro valdžia seseris išvaikė. Bažnyčia rūpinosi Kauno katedros kunigai. 1922 m. prie Šv. Gertrūdos bažnyčios įsikūrė kunigų vienuolių – Marijonų vienuolija.

1948 m. šventovė buvo uždaryta ir paversta medicininės įrangos sandėliu. Atkūrus Nepriklausomybę, sugrąžinta tikintiesiems ir Marijonų vienuoliams.

Didžiausia sakralinė vertybė Šv. Gertrūdos bažnyčioje yra kryžius su Nukryžiuotojo skulptūra, anksčiau stovėjęs kapinių koplytėlėje, vėliau perkeltas į bažnyčios bokštą, o bažnyčios uždarymo laikotarpiu priglaustas viename iš Katedros altorių. Nuo seno jis garsėjo tikinčiųjų gaunamomis malonėmis ir buvo labai gerbiamas. Taip pat vienas iš svarbių bažnyčios akcentų – V.Kvašio sukurtos Kryžiaus kelio stotys.

Prie Šv. Gertrūdos bažnyčios yra Marijonų vienuolių įsteigta Maldos pagalbos tarnyba, įrengta Žvakių šventovė.

GALERIJA

  • Šv. Gertrūdos bažnyčios grožį paslėpė statybininkų pastoliai
  • Šv. Gertrūdos bažnyčios grožį paslėpė statybininkų pastoliai
  • Šv. Gertrūdos bažnyčios grožį paslėpė statybininkų pastoliai
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS