Teisėjų apklausa bereikšmė? | KaunoDiena.lt

TEISĖJŲ APKLAUSA BEREIKŠMĖ?

Prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Teisėjų tarybą, prašydamas teisėją Arūną Purvainį skirti Kauno apylinkės teismo pirmininku. Tai dar labiau padidino šiame teisme tvyrojusią įtampą.

Nekreipė dėmesio

Kone metus Kauno apylinkės teismas neturi nuolatinio vadovo. Panašiai tiek laiko teismo darbuotojai skundžiasi sunkiai pakeliama įtampa dėl laikinojo teismo pirmininko A.Purvainio vadovavimo ypatumų.

Prezidento pasirinkimas šokiravo Kauno apylinkės teismo bendruomenę, kuri dar praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į prezidentūrą, Teisėjų tarybą, Kauno apygardos teismą dėl nepriimtino teisėjo A.Purvainio vadovavimo.

Pirmu signalu, kad į teismo bendruomenės nuomonę vargiai ar bus atsižvelgiama, tapo Teisėjų atrankos komisijos pretendentų vertinimo rezultatai. Vasario pabaigoje Lietuvos teismų administracija paskelbė atrankos į Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas rezultatus.

Komisija pasirinko Sigitą Meškauskienę ir A.Purvainį. Trečiosios atrankoje dalyvavusios Kauno apylinkės teismo teisėjos Giedrės Jakštienės pavardės nebuvo, tačiau Prezidento galioje buvo rinktis bet kurį iš trijų kandidatų į Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas.

Nors oficialiai skelbiama, kad ne paskutinį vaidmenį pretendentų atrankoje vaidina teismo darbuotojų anoniminė apklausa apie visus tris kandidatus, šiuo atveju kyla pagrįstų įtarimų, kad į ją tiesiog nekreipta dėmesio.

"Kauno dienos" žiniomis, palankiausiai bendruomenė atsiliepė apie teisėją, mediacijos pradininkę Lietuvoje G.Jakštienę. Tačiau to nepakako nei atrankos komisijos pasirinkimui, nei Prezidento G.Nausėdos sprendimui.

Situacija neaiški

Dalies Kauno apylinkės teismo darbuotojų vadinamas kone despotu A.Purvainis švenčia nedidelę pergalę? Vieną kartą A.Purvainis jau ėjo šiuo keliu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė kadencijos pabaigoje, vykstant antrai atrankai į Kauno apylinkės teismo pirmininkus, taip pat buvo pasirinkusi A.Purvainį.

Tąsyk laikinajam Kauno apylinkės teismo vadovui teko nusiimti karūną. Teisėjų taryba atsižvelgė į Kauno apylinkės teismo darbuotojų anoniminės apklausos rezultatus ir kelių balsų persvara nepritarė jo kandidatūrai užimti teismo pirmininko pareigas.

Prezidentas G.Nausėda lipa ant to paties grėblio? Anonimiškai apklausti teismo darbuotojai buvo ir per trečiąją atranką.

"Darbuotojų nuomonė apie A.Purvainį išsiskyrė. Dalis apibūdino jį kaip turintį tvirtą nuomonę, aiškią viziją, gebantį tinkamai organizuoti darbą, valdyti krizines situacijas, motyvuoti darbuotojus. Kita dalis respondentų A.Purvainį apibūdino kaip principingą ir kerštingą, prarandantį savitvardą susiklosčius sudėtingoms ir konfliktinėms situacijoms, šališką, negebantį priimti kritikos", – rašoma pretendentų į teisėjus atrankos komisijos išvadose.

Ar išdrįs šį kartą Teisėjų taryba pasipriešinti Prezidentui?

Nuogąstaujama, kad po trečiosios atrankos į šias pareigas Teisėjų tarybai gali neužtekti entuziazmo, o ir situacija tragikomiška, kai antras pagal dydį apylinkės teismas beveik metus – be vadovo.

Nacionalinės teismų administracijos Teisės ir administravimo departamento Administravimo skyriaus administratorė sekretorė Jolita Lingė informavo, kad Teisėjų tarybos posėdis, kuriame turėtų būti priimtas sprendimas dėl A.Purvainio, turėtų būti suorganizuotas per dvi savaites nuo dekreto gavimo, tačiau, atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją šalyje dėl koronaviruso grėsmės, nežinoma, kada ir kokiu būdu jis įvyks.

A.Purvainį apibūdino kaip principingą ir kerštingą, prarandantį savitvardą susiklosčius sudėtingoms ir konfliktinėms situacijoms, šališką, negebantį priimti kritikos.

Pripažįsta problemą

"Kauno diena" rašė apie prastą mikroklimatą Kauno apylinkės teisme. Teisėjai dar 2019 m. gruodį kreipėsi į Lietuvos teismų administraciją, Teisėjų tarybą dėl netinkamų darbo sąlygų teisme.

Neplaninio patikrinimo akte atkreiptas dėmesys į "tarpusavio darnaus komunikavimo gebėjimų tobulinimo, tarpusavio santykių pagrindimo pasitikėjimu, sąžiningumu, tolerancija, taktiškumu, mandagumu ir kitais solidarumo bei padorumo, kaip pagrindiniais teisėjų elgesio principų reikalavimais, svarbą".

Teisėjų tarybos pirmininkas, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas aiškintis kunkuliuojančias audras Kauno apylinkės teisme pavedė išoriniam administratoriui Kauno apygardos teismui. Šio teismo pirmininkas Nerijus Meilutis neslėpė, kad mikroklimato Kauno apylinkės teisme geru nepavadintų.

Vasario antroje pusėje A.Valantinas buvo atvykęs į Kauno teismą ir kvietė teisėjus susitikti, tačiau tikino, kad šis jo vizitas niekaip esą nesusijęs su atranka į Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas.

Balandį numatyta atranka į Kauno apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo pareigas, kurias šiuo metu eina A.Purvainis. Vienas iš trijų pretendentų yra teisėjas Audrius Meilutis. Jis yra Kauno apylinkės teismo išorinio administratoriaus Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio brolis.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

To niuliudusiai

Apie kokia etika ir moralė eina kalba?! Jos negali būti šitoje sistemoje, nes, kaip kitaip bus valdoma vienasmeniškai, turi būti tik viena nuomone, kitos negali skirtis nuo vienasmeninės, kitaip sistemos griūtis, negali net būti kitokiu nuomonių, kaip to nesuprasti! nelabai kas nori kad TSR laiku sistema keistus, juk aparatas valdymo išrastas, kam išradinėti dviratį pasak situacijos, sistema ne liaudžiai dirba, tad galit daryt ką norit, vadas parinktas ruoškit vaišių stalą,užuojauta vergams...

Visuomenė

turi balsuoti ir nekitaip. Neringa V. puikiausiai tiktų...

Nuliūdusi

Už šmeižtą taikoma atsakomybė. Jei vadovas tikrai būtų tinkamas ir tik dalies asmenų interesų netenkintų, toks triukšmas nebūtų kilęs. Šioje situacijoje gala, kad valstybėje tokios sąvokos kaip etika ir moralė niekam nerūpi. Liūdna, kad taip nusiritom...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS