Teismas suteikė vilties dėl „Britanikos“ griovimo | KaunoDiena.lt

TEISMAS SUTEIKĖ VILTIES DĖL „BRITANIKOS“ GRIOVIMO

Kauno apygardos administracijos teismas sustabdė Kauno miesto savivaldybės sprendimą neleisti griauti "Britanikos" viešbučio ir statyti naujo pastato. Dabartinio vaiduoklio savininkai tikisi, kad teismas paliks galioti savo sprendimą, ir bus galima pradėti griovimo darbus.

Kreipėsi į teismą

Nebaigtą statyti "Britanikos" viešbutį šiuo metu valdanti bendrovė "K26" kreipėsi į teismą, dėl to, kad miesto taryba rugsėjo 10 d. atšaukė savo sprendimą leisti sklype statyti naują pastatą, kuris neišlaikytų reikiamų normų.

Bendrovė "K26" į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus kreipėsi rugsėjo 12 d. Dabar pranešama, jog teismas laikinai sustabdė savivaldybės sprendimą.

"Į teismą kreipėmės dėl to, jog manome, kad savivaldybė neturėjo teisinio pagrindo sustabdyti tarybos sprendimo, kuris buvo priimtas liepos 21 d. Dabar teismas mato, kad yra pagrindo stabdyti. Teismas pritaikė reikalavimo užtikrinimo priemonę. Tam, kad tai būtų taikoma, teismas labai įdėmiai pasižiūri į situaciją. Mažinamos galimo tarybos sprendimo neigiamos pasekmės. Nes taryba juk davė sutikimą tiek griauti "Britaniką", tiek statyti naujus pastatus, ir staiga tą sutikimą pati sustabdė. Teismas aiškinsis, ar savivaldybė turėjo teisę sustabdyti savo sprendimą", – komentavo Kęstučio gatvėje esančio vaiduoklio valdytojas, bendrovės "K26" vadovas Rolandas Balčikonis.

Jis portalui kauno.diena.lt teigė, kad teismas įžiebė vilties, kad ilgus metus apleistas pastatas, stūksantis pačiame Kauno centre, bus nugriautas, o vietoj jo atsiras naujas viešbutis bei konferencijų salė.

"Jei viskas pasiseks, toliau tęsime pradėtus darbus. Dabar viskas priklauso nuo savivaldybės. Kuo greičiau gausime statybų leidimus, tuo greičiau galėsime pradėti ardyti ir statyti naują", – teigė R.Balčikonis.

Taryba davė sutikimą tiek griauti "Britaniką", tiek statyti naujus pastatus, ir staiga tą sutikimą pati sustabdė.

Dabartinė miesto pozicija

Kauno miesto savivaldybė atstovai laikėsi pozicijos, kad kiekvienas turi teisę kreiptis į teismą ir teisiniu keliu bandyti įrodyti, kad yra teisus.

"Gyvename demokratinėje valstybėje, ir bendrovė turi teisę kreiptis į teismą, o teismo pareiga yra tokį prašymą vertinti. Artimiausiu metu pateiksime atsiliepimą į skundą dėl tarybos sprendimo. Nutartis dėl reikalavimų užtikrinimo priemonių gali būti skundžiama per septynias dienas, tai per šį laiką nutarties motyvus vertinsime ir analizuosime. Sprendimo apskųsti šią nutartį kol kas nesame priėmę", – teismo sprendimą komentavo Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo, ar tai, kad teismas sustabdė tarybos sprendimą, reiškia, kad gali prasidėti "Britanikos" griovimo darbai bei naujo pastato statybos. Miesto atstovai patikino, kad naujų statybų leidimai dar nėra išduoti.

"Norint griauti ir statyti reikia turėti statybos leidimą, kuris išduodamas pagal patvirtintą techninį projektą. Techninis projektas nėra pateiktas tvirtinti", – teigė R.Šimkaitytė-Kudarauskė.

Leido, bet greitai atšaukė

Portalas kauno.diena.lt primena, kad šią vasarą buvo skambiai pranešta naujiena, jog iš Kauno žemėlapio išnyks miesto gėda ne vienus metus buvęs nebaigtas statyti "Britanikos" viešbutis. Tačiau rudenį Kauno miesto taryba persigalvojo ir panaikino leidimus Kęstučio gatvėje statyti naują viešbutį, kuris iškiltų palei Kęstučio gatvės šaligatvį.

Bus griaunamas „Britanikos“ viešbutis

Vilmanto Raupelio nuotr.

Rugsėjo 10-ąją vykusio tarybos posėdžio metu buvo nuspręsta atšaukti pačios suteiktą leidimą, kuris garantuotų, kad nebaigto statyti "Britanikos" griozdo vietoje jau gali prasidėti darbai. Tąkart balsavimo metu 20 tarybos narių pasisakė už projekto stabdymą, keturi susilaikė, o septyni balsavo prieš tokį sprendimą.

Savivaldybės leidimas buvo reikalingas, nes projektas parengtas nepalikus reikiamų atstumų iki sklypo ribos, nors naujasis pastatas atsiras lygiai toje pačioje vietoje, kurioje šiuo metu yra "Britanika".

Savivaldybė bandė švelninti situaciją, kad tai ne projekto stabdymas, o tik laikina pauzė, nors sprendimo projekte tai neatsispindėjo. Statytojai buvo guodžiami, kad tai dar ne galutinis sprendimas, kad savivaldybės administracija įpareigota išsiaiškinti visą situaciją ir po to galimas ir teigiamas sprendimas.

Leidimo atšaukimas reiškė vienintelį dalyką – taip sustabdomas projektas, kartu sustabdomos 30 mln. eurų investicijos, 100 naujų darbo vietų ir "Britanikos" palikimas toliau merdėti. Todėl dabar, kai Kauno apygardos administracinis teismas sustabdė pastarąjį tarybos sprendimą, vėl sužibo viltis miesto centre turėti normalų pastatą.

Naujų statybų vėjai

Anksčiau buvo skelbta, jog vietoj "Britanikos" vaiduoklio turėtų iškilti du nauji pastatai. Viename jų veiktų viešbutis, kitame – konferencijų salė.

Kęstučio g. 26 sklype pagal projektą numatyta, jog naujas viešbutis būtų žemesnis, nei dabar stovintis nebaigtos statybos pastatas. Apskaičiuota, kad naujas objektas būtų apie 10 m žemesnis, todėl neišdarkytų centrinės miesto dalies vaizdo.

Taip pat numatyta, kad būtų įrengtas maždaug 200 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, o konferencijų salė talpintų apie 500 žmonių, todėl ji galėtų konkuruoti su Vilniumi.

Projekto vystytojai buvo kreipęsi į miesto tarybą, mat pastatai būtų statomi arčiau, nei reikalauja norminės nuostatos. "Pagal aukštingumą mūsų pastatas turėtų stovėti už 14 m nuo ribos, bet stovės už 7 m. Tiesiog jei būtų statomas tik viešbutis, galėtumėme atsitraukti nuo sklypo ribos tiek, kiek reikia, bet tada negalėtumėme padaryti konkurencingos konferencijų salės", – kodėl reikėjo miesto tarybos pritarimo norint įgyvendinti naujo objekto statybas, per pirmąjį tarybos posėdį aiškino projekto architektas Gintautas Natkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Safyras

Labai gaila, kad dabar negalvojama apie žmones, kurie gyvena ir gyvens šalia iškylančių pastatų. Žmogui reikia ne tik turistų, verslininkų, politikų, bet medžių , gėlių aplink namą, o ne tik mašinų stovėjimo aikštelių.Žmogus išdirba visą dieną prie dirbtinio apšvietimo , o grįžęs namo, net su vaikais neturi kur pasivaikščioti, nekalbant apie mūro sieną prieš langus... Politikai sau parkuose sugebėjo namus pasistatyti, todėl ir užjausti kitų nesugebama. Anksčiau institutuose, mokyklose užteko aktų salės viskam : ir konferencijoms ir pramogoms. O dabar -visko visiems mažai, tik užmirštama, kad žmogus ne tik duona sotus...

Sudas

Alytuje,sudas seime,sudas ir Kaune.Kur tureklus nuknisote nuo krantines,ziurkes.

Karoce-

Viskas visur suuudas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS