Tinklinio istorijoje – ryškūs Kauno puslapiai | KaunoDiena.lt

TINKLINIO ISTORIJOJE – RYŠKŪS KAUNO PUSLAPIAI

  • 1

"Būtent Kaune 1929-aisiais įvyko pirmos oficialios Lietuvoje tinklinio rungtynės, todėl 90-ies metų sukaktį pirmiausia paminėsime šiame mieste", – pabrėžė žinomas tinklinio teisėjas ir buvęs ilgametis treneris Vytautas Kirkliauskas.

Tinklinio istoriją kartu su savo mokytoju – Lietuvos sporto universiteto (LSU, buvusio Kūno kultūros instituto) docentu Vytautu Jankumi – kaupiantis V.Kirkliauskas kviečia į šventinį renginį "Lietuvos tinkliniui – 90", kuris vyks rytoj LSU.

11.30 val. numatytos draugiškos Kauno "Rio-Starto" komandos ir Vilniaus vyrų tinklinio rinktinės rungtynės, 13 val. – LSU ir "Starto" moterų ekipų mačas, 16 val. – jubiliejaus minėjimas.

"Kaunas – mūsų šalies tinklinio lopšys. Prieš 90 metų Šančiuose buvo surengtos pirmos oficialios rungtynės tarp Kauno "Kovo" ir Rygos lietuvių klubo "Vytis". Tad mūsų mieste jubiliejui skirta šventė tiesiog privaloma", – teigė V.Kirkliauskas.

– Kuo gali džiaugtis kaunietiškas tinklinis?

– Pirmiausia – Kauno tinklinio mėgėjų lyga (KTML), kurią įkūrė Esmiraldas Sliežauskas. Šį sezoną KTML sukanka dešimt metų. Lygoje – beveik 60 komandų ir ne vien iš Kauno, bet ir Alytaus, Marijampolės, Jonavos, Kėdainių, Kazlų Rūdos. Lietuvos moterų tinklinio čempionate kaunietės neužleidžia pozicijų, praeitą sezoną auksą iškovojo "Kaunas-VDU" ekipa, treniruojama Vidos Makauskienės. Kaunietės sėkmingai žaidžia ir Baltijos šalių čempionate. Bene didžiausią staigmeną Kaunui pateikė tinklinio entuziastas Darius Baltrušaitis – jo iniciatyva po trijų dešimtmečių pertraukos mieste suburta vyrų komanda "Rio-Startas". Pirmi blynai neprisvilo: 2018-aisiais aukščiausioje lygoje kauniečiai pasidalijo 5–6 vietas su Vilniaus "Kolegija-Flamingo volley", o šiemet iškovojo bronzos medalius, nors konkurencija buvo mažesnė.

Bene didžiausią staigmeną Kaunui pateikė tinklinio entuziastas Darius Baltrušaitis – jo iniciatyva po trijų dešimtmečių pertraukos mieste suburta vyrų komanda "Rio-Startas".

– Kaip ruošiama pamaina?

– Moksleiviai džiugina tiek salės, tiek paplūdimio tinklinio čempionatuose, nors jau greit bus du dešimtmečiai, kai mieste nėra tinklinio mokyklos. "Starto" sporto mokyklai konkurenciją ruošiasi sudaryti neseniai įkurta tinklinio akademija "Rio", vadovaujama direktoriaus Valentino Stankevičiaus. Iš pradžių į mokomąsias grupes bus kviečiami tik berniukai.

– Kaune pirmus žingsnius žengė ir paplūdimio tinklinis. Kokie jie buvo?

– Buvęs Kauno sporto mokyklos auklėtinis Saulius Ligeika su vilniečiu Jonu Kvedaravičiumi pirmieji dalyvavo pasaulio paplūdimio tinklinio čempionate Brazilijoje. Jie parvežė ir padovanojo aikštelės žymėjimo linijas bei kamuolį. 1992-aisiais kartu su Juozu Palevičiumi ir V.Jankumi Panemunės paplūdimyje surengėme Kauno miesto pirmenybes moterims ir vyrams. Ilgai džiugino pergalėmis Lietuvos čempionatuose kauniečių duetai Jūratė Nemanytė-Karalevičienė ir Daiva Ramoškaitė-Vaitulionienė, vėliau – J.Nemanytė-Karalevičienė ir Audronė Bakšytė-Jakupkienė, pasaulio kurčiųjų čempionatuose aukso ir sidabro medalius iškovojo Birutė Aleknavičiūtė su Ingrida Milkintaite ir Sigita Lukošiūte. Į pirmuosius dešimtukus vis dažniau patenka Europos jaunių čempionatuose dalyvaujantys Kauno sporto mokyklos auklėtiniai.

– Jau daugiau nei du dešimtmečius Kaune nutrūkusi miesto tinklinio federacijos veikla. Kas sutelkia šios sporto šakos bendruomenę?

– Mus vienija atsidavimas tinkliniui. Jaunajai kartai organizuoti renginius padeda ir vyresnioji gvardija, aktyviausi iš jos – V.Jankus, J.Palevičius, Steponas Gargasas, Vida Jačėnaitė-Budvytienė, Jolita Virbickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,perSKAICIAU su DIDELIU IDOMUMU...,

apie SALIU TINKLINI visiskai NIEKO neRASOMA...,maniau,kad JIS isvis neEGZISTUOJA...,tik krepsinis,krepsinis,KREPSINIS ...,TINKLINIS graziausias KOMANDINIS ZAIDIMAS...,linkiu SEKMES!!! TINKLININKAMS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS