Vamzdžių per Nerį mįslė: kyla realus pavojus? | KaunoDiena.lt

VAMZDŽIŲ PER NERĮ MĮSLĖ: KYLA REALUS PAVOJUS?

Situacija ties Kauno pilimi: taip turi būti, viskas saugu, o gal susirūpinimas vis dėlto pagrįstas? Per Nerį nutiesta nemažai vamzdžių. Vieni jų – ties Kauno pilimi. Skaitytojo atsiųstose nuotraukose matyti, kad krante jie iškilę, upėje vanduo juos vos apsemia.

Laivybos sezonas – vienas dalykas, o dar ledonešis. Kaip seniai šie vamzdžiai čia pakloti? Visada taip badė akis? Kieno jie?

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius komentarų neturi, kaip ir Aplinkos apsaugos departamentas.

Pirma mintis – tai galėtų būti „Kauno vandenų“ vamzdžiai. Bendrovės atstovai patikino, kad per upes eina ne vienas jų vamzdis, bet visi jie įkasti giliai, todėl nuotraukose esantys – tikrai ne jų. Užsiminė, kad galbūt šiais vamzdžiais teka dujos.

AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Ryšių su visuomene projektų vadovė Rasa Juodkienė patvirtino, kad ties Kauno pilimi, tarp Neries žiočių ir P. Vileišio (Vilijampolės) tilto, yra paklotas povandeninis dujotiekis (diukeris). Toje vietoje yra du lygiagrečiai einantys dujotiekiai.

Pastebėjo: žvejui užkliuvo šie per upę nutiesti vamzdžiai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Jeigu kalbama apie juos, teikiu informaciją. Diukeris – tai inžinerinis sprendimas, skirtas pakloti dujų vamzdį po upe. Iškasama tranšėja upės dugne, vamzdynas atplukdomas į jo vietą, guldomas į tranšėją, inkaruojamas ir užkasamas; kur gruntas nuo diukerio nuplaunamas srovės, diukeris padengiamas gelžbetoniniais kevalais. Šis povandeninis dujotiekis (diukeris) yra suprojektuotas ir pastatytas 1964 m.“, – komentavo R. Juodkienė.

Ji nurodė, kad ESO, vadovaujantis teisės aktų nustatyta tvarka, kas penkerius metus organizuoja povandeninio dujotiekio (diukerio) techninę priežiūrą, kurios metu narai neria į upės dugną ir tikrina, ar nėra vamzdžių nuokrypio nuo projektinės ašies, išmatuoja upės dugno ir dujotiekio altitudes, patikrina dujotiekio izoliacijos būklę, ar nėra dujų nuotėkio.

„Pastarasis patikrinimas atliktas 2019 m., kitas suplanuotas 2024 m., t. y. kitais metais. Pažymime, kad Kauno mieste Neries, Nemuno ir Nevėžio upėse iš viso yra aštuoni povandeniniai dujotiekiai (diukeriai) jie periodiškai tikrinami ir visų jų būklė yra gera, taip pat nuo statybos metų nė vienas diukeris nepažeistas ledonešio. Bendrovės duomenimis, povandeninių dujotiekių ties Kauno pilimi ir kitose vietovėse būklė yra gera, dėl to Kauno miesto gyventojai gali jaustis ramūs“, – teigė bendrovės atstovė.

Iš atsakymų atrodo, kad nuotraukose esantys vamzdžiai – ne tie, apie kuriuos kalba ESO ir „Kauno vandenys“.

Tad kieno jie ir kas laukia upės ir miesto, jeigu jie bus pažeisti?

GALERIJA

  • Vamzdžių per Nerį mįslė: kyla realus pavojus?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

violeta

Einant pro tą vieta kur yra vamzdis link Piliamiescio jaučiamas kanalizacijos kvapas.

chirurgininkAS

yra vamzdis is jonavos gatves i vilijampole skersai upe kuris matosi vos ne kriokli sudarydamas. nepamenu tarp kleboniskio ir varniu tilto, ar tarp varniu ir vilijampoles. Anuomet daktarai tuo vamzdziu spirita is kliniu i Vilija pumpavo. gal ir dabar kas pumpuoja

a

kodėl straipsnio pavadinime nėra žodžio ŠOKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS