Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija | KaunoDiena.lt

VIEŠIESIEMS TUALETAMS KAUNE – SPECIALI STUDIJA

Po auksinio tualeto epopėjos kalbėti apie viešuosius tualetus Kaune atrodo rizikingas žingsnis. Miesto vadovai užsimena šios intymios vietos poreikiams nustatyti rengiantys specialų planą, tačiau kol kas kortų neatskleidžia. Pritilo kalbos ir apie auksinio tualeto griovimą.

Išnuomojo ir pamiršo?

"Kol kas kalbėta tik apie vieną viešąjį tualetą", – Kauno savivaldybėje vykusio pasitarimo turiniu dalijosi Administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas. Savivaldybės administracija atkreipė dėmesį į Senamiestyje netoli pilies esantį tualetą – ne liūdnai pagarsėjusį auksinį, bet esantį arčiau autobusų sustojimų, prie kebabų paviljono.

Pasirodo šis iki šiol neveikiantis viešasis tualetas priklauso Kauno savivaldybės įmonei. "Jis priklauso "Kauno švarai", tačiau yra išnuomotas, ir gana senokai. Iškilo klausimas, kodėl jis iki šiol neveikia? Būtų gera vieta tokiai paslaugai. Kitame susirinkime išsinuomoto tualeto atstovai turėtų pateikti darbų grafiką ir datą, nuo kurios tualetas ims veikti", – planus dėstė V.Šiliauskas.

Jis paneigė anksčiau viešai skelbtas savivaldybės administracijos atstovų mintis apie tai, kad ne per toliausiai esantis auksiniu tituluotas tualetas bus nugriautas. "Jis remontuojamas. Bendrovei "Kauno švara" pavesta jį prižiūrėti ir, kiek žinau, jis yra prižiūrimas. Jo būklė gal ir nėra ideali, bet kažkoks remontas atliekamas", – dėstė pavaduotojas.

Nemarši istorija

Kritiškai žinia apie galima auksinio tualeto nugriovimą priėmė netoli Kauno pilies esančių kavinių savininkai ir Kauną lankančių turistų globėjai. Ką reikėtų daryti? Iš autobusų stovėjimo aikštelėje išlipusiems turistams čia esantis konteineris labai patogus. Juolab kad artimiausias prie kebabinės vis dar neveikia.

Darome schemą, kur galėtų atsirasti nauji tualetai, netgi svarstome, kad gal jie galėtų būti automatiniai.

"Kauno diena" ne kartą rašė, kad dėl išpūstos kainos (anuomet per 500 tūkst. litų) tualetas buvo pavadintas auksiniu, o iš tiesų tėra 17 kv. m metalinis jūrinis konteineris, kurio vertė siekė 10–15 tūkst. eurų. Rūdyti jis ėmė dar net nepradėjus juo naudotis, mat ilgai užsitęsė vertinimų ir teismų procesai.

Dešimt kartų brangesnio nei tikroji vertė tualeto istorija – vienas mįslingiausių pastarojo dešimtmečio pinigų plovimo skandalų, pasibaigusių jos herojams palankiu teismo sprendimu. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) anuomet pakėlė didelį vajų, į kaltinamųjų suolą buvo pasodinta net dvylika anuomet svarbias pareigas ėjusių Kauno valdininkų.

Teisme taip ir nebuvo įrodyta, kad kaltinamieji iššvaistė miesto lėšas. Jie buvo išteisinti, ir dėl to auksinis tualetas mokesčių mokėtojams tapo dar brangesnis. Nekaltais pripažinti valdininkai ėmė sėkmingai bylinėtis dėl kompensacijų, kurias teko mokėti iš tų pačių mokesčių mokėtojų pinigų.

Tualetų planas

Grįžkime prie viešųjų tualetų. Jų Kaune tikrai negausu. Anksčiau galėjai apsilankyti tualete Laisvės alėjos pradžioje, prie A.Žilinsko dailės galerijos, ir ramiai tęsti kelionę iki Rotušės aikštės, kurioje yra pirma vieša stotelė šiems reikalams. Šiemet šią problemą netiesiogiai išspręs Laisvės alėjos rekonstrukcija. Vaikštinėti šia Kauno gatve bus mažiau malonu, tad nelabai reikės ir tualetų.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas nesiėmė vertinti prie galerijos esančios viešosios įstaigos ir ragino neskubėti. "Darome schemą, kur galėtų atsirasti nauji tualetai, netgi svarstome, kad gal jie galėtų būti automatiniai. Tada atkristų eksploatacijos rūpesčiai – administravimas, priežiūra", – planus atskleidė V.Šiliauskas.

Savivaldybė yra užsakiusi studiją, kurią atliekantys specialistai pagal žmonių srautus turėtų rekomenduoti Kaune viešųjų tualetų vietas.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas dar negalėjo pasakyti, ar tualetai pagal parengtą naują studiją atsirastų tik miesto centrinėje dalyje, ar ir kituose mikrorajonuose. Miesto parkuose šie įrenginiai buvo pastatyti jau anksčiau.

GALERIJA

  • Istorinis: šiuo metu neveikiančio tualeto duris varstė ne vienas vyresnės kartos kaunietis.
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
  • Viešiesiems tualetams Kaune – speciali studija
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Joana Kada pagaliau atsiras tualetai Ąžuolyne

Vidmantas

Ar kauniečiai nežino, kur reikia viešųjų tualetų? Kur jie buvo? Tam reikalinga studija, be abejo, nepigi? Gėda ir juokinga.

Agentas Montė

Kodėl neapsodinus erdves visžaliais tankiais krūmais ir problemos kaip nebuvę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS