VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA | KaunoDiena.lt

VST STIPRINA Į HIBRIDINES GRĖSMES GALINTĮ REAGUOTI SAVO ELITINĮ PADALINĮ ORKA

  • 12

Viešojo saugumo tarnyba (VST) stiprina ir ketina plėsti savo elitinį padalinį „Operatyvaus reagavimo kontratakos komandą“ (ORKA), galintį reaguoti į hibridines grėsmes. VST vykdo jaunuolių atrankas į šį padalinį.

ORKA – tai ypatingai gerai atrinktų ir paruoštų pareigūnų pajėgos, skirtos vykdyti VST priskirtas padidintos rizikos užduotis.

„Padalinys yra be galo svarbus, nes viena iš šio padalinio funkcijų ir paskirčių – greitas ir operatyvus reagavimas į hibridines grėsmes. Būtent tai yra vienas iš šio padalinio stiprybių. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, be galo svarbu turėti pareigūnus, kurie, nors ir nėra kariuomenės dalis, turi ypatingai gerą pasirengimą ir gali greitai sureaguoti į tam tikras „žaliųjų žmogeliukų“ situacijas, kurios Lietuvoje gali atsitikti“, – žurnalistams trečiadienį Kauno rajone, Karmėlavos apylinkėse esančioje VST būstinėje sakė VST vado pavaduotojas, atliekantis tarnybos vado funkcijas, Arūnas Paulauskas.

Viešumoje beveik nematomos ypatingai gerai paruoštų pareigūnų komandos užduotis – reaguoti į ginkluotus strateginių objektų užpuolimus, diversinių grupių įsiveržimą ir kitas grėsmes Lietuvai ne karo padėties metu.

ORKA komandos pareigūnai kartu su kitomis tarnybomis padėjo užtikrinti dalies Lietuvoje gyvenančių Rusijos opozicionierių saugumą. 

„Mes tą padalinį komplektuojame, ieškome naujų pareigūnų, siekiame pritraukti ir tikimės pamažu tą padalinį plėsti“, – sakė A. Paulauskas.

Padalinys kol kas veikia tik Kaune, tačiau norima tokį padalinį įkurti ir Vilniuje, prie rytinių valstybės sienų.

ORKA kovotojai karo metu tampa Lietuvos ginkluotojų pajėgų dalimi.

Atranka į Operatyvaus reagavimo kontratakos komandą susideda iš kelių etapų: vyksta išankstinis dokumentų, sveikatos, nepriekaištingos reputacijos patikrinimas, kandidatus vertina psichologas, vyksta ir kombinuoto ištvermės ir loginio mąstymo patikrinimas, pateikiamos praktinio šaudymo užduotys, alpinizmo testas, fizinio pasirengimo ir kovinės savigynos testas.

VST sako, kad pagrindinis atrankos tikslas – įvertinti ne tik fizines savybes ar protinius gabumus, bet ir privesti kandidatą iki jo galimybių ribų, siekiant įvertinti jo ryžtą, užsispyrimą, motyvaciją bei drąsą. Be to, atrankoje gali dalyvauti tik jau esami pareigūnai – policininkai, VST kitų padalinių darbuotojai.

Trečiadienį Karmėlavos apylinkėse dėl galimybės tapti ORKA kovotoju varžėsi šeši kandidatai: miške, dėvėdami apie 20 kilogramų sveriančią kuprinę, nešė panašaus svorio medinę dėžę, taip pat nešėsi ginklus, kopė su jais į aukštą kalną, lindo pro vandens kanalo pralaidą ir vykdė kitas užduotis. Kandidatų dar laukia naktis miške ir kitos užduotys.

„Tikimės prisitraukti gražaus jaunimo, kuris laikui bėgant, galės tapti šio padalinio pareigūnais“, – sakė A. Paulauskas.

GALERIJA

  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
  • VST stiprina į hibridines grėsmes galintį reaguoti savo elitinį padalinį ORKA
A. Ufarto / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Aštri Akis Indėno

Orka-----stiprus jūrų gyvūnas. Orkai------blogio imperijos bjaurastai. Iš '' Žiedų valdovo''. Blogio imperija-----stipraus ir griežto prezidento R. Reigano žodžiai apie TSRS .

uzslaptintu KGB esnyku konservatliberastine HUNTA

ruosiasi karuj prie Lietuviu tauta , Sauliu smogikus jau apginklavo, dabar steigia sia galavariezu orku gauja, kurie [konflikto atveju] gaudys gatvese vyrus ir kis [ kaip ukrainoj] y pirmas linijas ,naikins tauta ir saugos iskrypelius ir tautos beivalstybes siandieninius isdavikus , Manau jei rusas nepadarys tvarkos atejes- lietuva bus sunaikinta iki paskutinio lietuvio , o lietuvoje karaliaus Ukro fasistai banderos ir bulbasu opozicionieriai su salcininku sudlenkiais,,,o juos saugos stai sie ,,orkos,, beje manau sukurpti daugumoje is ukru ir bulbasu smogiku ir KGBesnyku vaiku su anukeliais.

karo expertas

Na , pažiūrėjus foto , supratau ką reiškia posakis - ,,pakraus malkų'' ! :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS