Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado | KaunoDiena.lt

ŽALIA IR BALTA EUFORIJA NUO KAUNO IKI BELGRADO

Šiandien Kaunas įjungia krepšinio ritmą. Dėl "Žalgirio" rungtynių Belgrade koreguota net miesto gimtadienio šventės programa. Tūkstančiai kauniečių šiandien rytą turėtų pasiekti ir Belgradą.

Plūsta iš Lietuvos

Daugybei kauniečių ir "Žalgirio" komandos sirgalių iš kitų Lietuvos miestų šis penktadienio vakaras – išskirtinis. Vieni, vedami azarto, pasileido paskui krepšininkus į Belgradą, kiti stebės tiesioginę transliaciją aikštėse, kavinėse ar namuose.

Belgrade savo mylimą krepšinio komandą palaikys mažiausiai keli tūkstančiai "Žalgirio" sirgalių iš Lietuvos. Jie į Serbiją plūsta lėktuvais, autobusais ir nuosavu transportu.

Vienu iš Kauno pajudėjusių autobusų ketvirtadienio naktį su dviem sūnumis iškeliavęs Svajūnas Tamulionis prieš kelionę pasakojo, kad iš arti pamatyti, kaip Eurolygos finalo ketverte kovoja "Žalgiris, buvo didžiulė jo gyvenimo svajonė. "Žalgirį" jis palaiko nuo pat mažumės.

Prieš devyniolika metų vykusiuose pergalinguose "Žalgiriui" Eurolygos pusfinalyje ir finale dalyvauti jis negalėjo, tad dabar nusprendė nepraleisti progos. "Tada nevažiavau, nes ką tik buvo gimusi dukra, mamą palaidojau", – aplinkybes prisiminė vyras.

Į galimus nepatogumus daugiau nei paros trukmės kelionėje, į nuovargį jis numojo ranka – jeigu nevažiuotų, graužtųsi visą likusį gyvenimą, kad praleido galimybę tokiu svarbiu metu palaikyti mylimą komandą, pajusti neapsakomą tokių varžybų atmosferą, emocijų pliūpsnį.

Jo ir kitų gerbėjų kelionė keliomis valandomis buvo paankstinta, kad spėtų atvykti ir prisijungti prie grandiozinių "Žalgirio" gerbėjų eitynių per Belgradą.

Šiose tūkstantinėse eitynėse turėtų būti ir kaunietis bėgikas bei treneris Mindaugas Šatkus, kuris su bendraminčiais paskui komandą išvyko su savo autobusiuku.

"Kodėl važiuojame, manau, aišku. Emocijų būna tiek gerų, tiek kartais ir nelabai, bet viskas gerai! "Žalgiris" širdyse!" – teigė M.Šatkus. Jis pridūrė, kad su komanda į europinę išvyką išsiruošia kartą ar kelis kartus per metuā.

Sukrapštė paskutinius pinigus

Kelionių agentūros "Magelanas" vadovas Dainius Kinderis tikėjosi, kad į Serbiją bus daugiau norinčių keliauti autobusais nei lėktuvu, nes skrydžiai gana brangūs, reikia vieno ar net dviejų persėdimų, bet jie pasidalijo maždaug per pusę. "Jeigu iš Lietuvos į Belgradą būtų tiesioginis skrydis, sirgalių būtų buvę dvigubai daugiau", – prognozavo D.Kinderis.

Didžiausia Belgrado arena iš viso talpina apie 18,3 tūkst. aistruolių. Jo skaičiavimais, Belgrade žalgiriečius turėtų palaikyti apie 5 tūkst. sirgalių, nors "Žalgirio" atstovas Almantas Kiveris mano, kad tokių atvyks perpus mažiau.

Nėra tiek buvę susidomėjusių kelione žmonių. Nežinau kito tokio atvejo, kad tiek važiuotų.

"Nėra tiek buvę susidomėjusių kelione žmonių. Nežinau kito tokio atvejo, kad tiek važiuotų. Kai kurie sukrapšto paskutinius pinigus, už skrydį moka tiek, už kiek galėtų nuskristi, pavyzdžiui, į Indoneziją ar Filipinus, nors Belgradas – labai arti", – sakė D.Kinderis. Yra ir tokių aistruolių, kurie šiai kelionei skolinosi.

Į Serbiją, keliautojo manymu, taip masiškai traukiama dėl to, kad "Žalgiris" labai retai patenka į ketvertuką. "Tai antras kartas per 20 metų. Kitų komandų sirgalių tiek daug nesusirinks, nes jeigu jie šiemet neapsilankys, gali būti daugmaž ramūs – komanda ketvertuke bus ir kitais ar dar kitais metais", – aiškino D.Kinderis.

Paskui "Žalgirį" jo žiniomis išsiruošė įvairaus amžiaus žmonės. Daugiausia jaunimas ir 50–60 metų amžiaus sirgaliai. Kitų amžiaus grupių atstovai nusigauti į Belgradą tikriausiai pasirinko savarankiškai. Per jo agentūrą šeimų šįkart keliauja mažai, bet tarp tokių keliautojų – mama su dviem dukromis. Jos pasirinko kelionę autobusu.

"Žalgirio" atstovas A.Kiveris "Kauno dienai" trečiadienį, kai komanda jau buvo nusileidusi Belgrade, sakė, kad ir 2 tūkst. atvyksiančių sirgalių būtų daug, nes bilietų į varžybas kainos didelės, skrydžiai nepatogūs.

"Žalgirio" sirgaliams skirti bilietai greitai buvo išpirkti. Kitų komandų gerbėjai buvo ne tokie aktyvūs, tad Eurolyga išskirtinai Kauno komandos gerbėjams dar paskyrė beveik 600 papildomų bilietų į gegužės 18–20 d. Belgrade vyksiančias svarbiausias sezono kovas.

Perskels koncertą

Kaune "Žalgirio" palaikymas bus dar masiškesnis. Varžybos taps svarbia tris dienas besitęsiančios Kauno miesto gimtadienio fiestos "Kauno Hanzos dienos" dalimi. Po "Žalgirio" pergalės ketvirtfinalyje operatyviai buvo pakeista Kauno gimtadienio stilistika. "Miestas dažosi žaliomis ir baltomis spalvomis. Pavyzdžiui, Vilniaus gatvės balkonai puošiami žaliu ir baltu dekoru", – kalbėjo šventę rengiančios bendrovės "Medusa Concert" vadovas Remigijus Knabikas.

Penktadienio varžybų transliacija per didelius ekranus vyks trijose šventės vietose: prie Kauno pilies, Rotušės aikštėje ir Istorinės Prezidentūros sodelyje bei "Žalgirio" arenoje.

Prie pilies buvo numatytas grupės "Rondo" koncertas. "Žalgiriui" pateikus fantastišką staigmeną ir patekus į finalinį Eurolygos ketvertuką bei paaiškėjus, kad Kauno komanda žais būtent šio koncerto metu, jis suskaidytas į dvi dalis.

"Rondo" siela Aleksandras Ivanauskas, paklaustas, kaip reagavo į žinią, kad jų grupės pasirodymas bus pertrauktas, sakė, kad per tokias varžybas nesąmonė būtų koncertuoti.

"Aš pats paskambinau organizatoriams ir pasakiau, kaip mums reikės koncertuoti, kai žais krepšinį? Sakiau, kad reikia paderinti laiką. Rado saliamonišką sprendimą: grojame, paskui kartu su visais žiūrime krepšinį, tada pagrojame antrąją koncerto dalį, tik nežinau, per ją skambės liūdnesnės ar linksmesnės dainos. Tai priklausys nuo mūsų "Žalgiriuko", – kalbėjo A.Ivanauskas.

Jis pasakojo, kad visi grupės nariai yra užkietėję miesto krepšinio komandos sirgaliai. "Visi žiūrime, be kalbų. Net ir tada, kai per svarbias rungtynes tenka koncertuoti, jų nepraleidžiame, sekame nuotoliniu būdu. Telefone visada būna įjungtas "online", garso operatorius į ausines praneša, kas vyksta", – atskleidė "Rondo" lyderis.

R.Knabikas jam antrino, kad keistai atrodytų, jeigu tokios rungtynės šventės organizatorių būtų ignoruojamos. "Niekas nesuprastų. Jos svarbios visam miestui", – dėstė R.Knabikas, tad bus sudarytos puikios sąlygos rungtynes stebėti po atviru dangumi.

Stebės Prezidentė, premjeras ir meras

Istorines Kauno "Žalgirio" Eurolygos rungtynes Belgrade stebės Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis, taip pat Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis, pasiėmęs atostogas, į Belgradą atskrido dar trečiadienį.

D.Grybauskaitė ketina gyvai stebėti pusfinalį. Tą šalies vadovė derins su numatytu darbo vizitu. Penktadienį planuojamas D.Grybauskaitės ir Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus susitikimas.

S.Skvernelis ketina privačiai vykti į Belgradą vienoms rungtynėms sekmadienį.

Kada žais?

Pusfinalio rungtynėse žalgiriečiai penktadienį 19 val. Lietuvos laiku susitiks su Stambulo "Fenerbahce" komanda. Kitame pusfinalyje rungtyniaus Maskvos CSKA ir Madrido "Real" ekipos.

Medalių dalyba vyks gegužės 20 d., sekmadienį: mažasis finalas – 18 val., o kova dėl čempionų titulo – 21 val.

Sekmadienio varžybos taip pat bus transliuojamos Kauno Hanzos dienose.

GALERIJA

  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
  • Žalia ir balta euforija nuo Kauno iki Belgrado
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

puiku

kad busimas prezidentas VISVALDAS nuvyko palaikyt Zalgirio

mikas

Arenoje 3 e mokestis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS