2,5 mln. eurų afera: vienas kaunietis sulaikytas vestuvių išvakarėse | KaunoDiena.lt

2,5 MLN. EURŲ AFERA: VIENAS KAUNIETIS SULAIKYTAS VESTUVIŲ IŠVAKARĖSE

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba demaskavo dar vieną aferą. Jos autoriai įtariami nesumokėję apie 2,5 mln. eurų mokesčių. Rytoj vieno iš sulaikytųjų vestuvės, todėl jis šiandien paleistas už 10 tūkst. eurų užstatą. Šis buvo sumokėtas iš anksto, o sprendžiant, ar suimti jaunikį, jo advokatas nėrėsi iš kailio, įrodinėdamas, kokius nuostolius tai gali sukelti: užsakytas viešbutis, išsinuomoti drabužiai, laukiama svečių iš užsienio.

Šešėlių karalystė

Anot šią, vieną didžiausių šiemet, aferą demaskavusių Kauno teisėsaugininkų, pirminiais duomenimis, ji vykdyta apie pusantrų metų.

Nusikalstamos veiklos, kuria įtariami du Lietuvos ir vienas Latvijos pilietis, esmė – cukraus bei aliejaus iš Lenkijos ir Ukrainos importavimas per fiktyvias Latvijoje bei Lietuvoje registruotas įmones. Iš tikrųjų šios prekės atitekdavo Kaune, Baltų prospekte, registruotai didmenine prekyba maisto produktais užsiimančiai UAB "Positus". Jos direktorius Evaldas Lembergas, tačiau, pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš tikrųjų šiai bendrovei vadovavo jos vadybininkas Arūnas Bandzevičius. Pastarasis ir anksčiau figūravo panašiose pridėtinės vertės (PVM) grobstymo istorijose.

Cukrų ir aliejų, už kurį į Lietuvos valstybės biudžetą nebuvo mokamas PVM, pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš "Positus" įsigydavo realiai veikiančios bendrovės "Boslita ir Co", "Širmulis", "Rukola".

Antradienio operacija

Kartu su 47-erių A.Bandzevičiumi ir 55-erių E.Lembergu antradienį po pietų buvo sulaikytas ir 28-erių metų Latvijos pilietis Konstantinas Solovjovas, laikomas šios aferos organizatoriumi. Pastarojo tėvas Michailas – taip pat yra figūravęs PVM grobstymo istorijose.

K.Solovjovas buvo sulaikytas kelyje Kaunas–Marijampolė, pakeliui į Lenkiją. A.Bandzevičius ir E.Lembergas – savo namuose Kaune.

Vakar kreiptasi į Kauno apylinkės teismą dėl šios trijulės suėmimo. Lietuvius prašyta suimti dviem mėnesiams, latvį – trims.

"Per tiek laiko tikimės atlikti visus pirminius būtinus veiksmus. O po to skirsime revizijas, dėl kurių ikiteisminis tyrimas pakankamai ilgai užtruks", – taip savo sprendimą prašyti įtariamuosius suimti tokiam terminui motyvavo ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Donatas Puzinas.

Pirma  pinigai, po to  sprendimas

"Kauno dienos" žiniomis, dar prieš prokurorui kreipiantis į teismą, A.Bandzevičiaus advokatas sumokėjo už jo paleidimą 10 tūkst. eurų. Taip skubėta dėl to, kad rytoj yra numatytos šio įtariamojo vestuvės.

"Rengdamiesi jo sulaikymo operacijai mes tikrai to nežinojome", – "Kauno dienai" teigė FNTT Kauno padalinio vadovas Alvydas Packevičius.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras taip pat nematė čia jokios problemos. "Tuoktis galima ir tardymo izoliatoriuje", – teigė jis.

Tuoktis galima ir tardymo izoliatoriuje.

Išankstinis 5 tūkst. eurų užstatas prieš teismo posėdį buvo sumokėtas ir už E.Lembergą.

Prokuroro prašymą suimti įtariamųjų trijulę nagrinėjęs teisėjas Aurelijus Rauckis savo sprendimą paskelbė tik šiandien ryte. Leista suimti penkioms dienoms tik latvį. "Jis – užsienietis ir nėra įnešęs jokio užstato, todėl yra pagrindo manyti, kad paleistas gali pasislėpti", – taip savo sprendimą komentavo teisėjas A.Rauckis. 

Ant plauko  medaus mėnuo 

Atmetus prokuroro prašymą suimti ir abu lietuvius, šie, šiandien ryte vėl atvežti į teismą po dviejų naktų, praleistų policijos areštinėje, buvo paleisti teismo salėje.

"Nebuvo pagrindo jų suimti, nes vienas – vedęs ir augina mažamečius vaikus, kitas rengiasi vestuvėms, abu turi gyvenamąsias vietas bei darbą ir yra neteisti, todėl nėra pagrindo manyti, kad jie gali bėgti ar slėptis", – teigė teisėjas A.Rauckis.

Į laisvę paleistiems A.Bandzevičiui ir E.Lembergui skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – 10 tūkst. eurų užstatai, dokumentų paėmimas bei rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos iki ikiteisminio tyrimo, jeigu jis būtų nutrauktas, pabaigos arba iki bylos išnagrinėjimo teisme.

Už sukčiavimą stambiu mastu, kuo yra įtariami sulaikytieji, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

E.Lembergas įpareigotas papildyti Generalinės prokuratūros sąskaitą dar 5 tūkst. eurų per dvi dienas. Tačiau dokumentai iš jo turėtų būti paimti nedelsiant. A.Bandzevičiui prokuroras D.Puzinas linkęs padaryti išimtį.

"Leisime jam susituokti, paimdami jo dokumentus tik po vestuvių, nepaisant to, kad jo advokatas, sprendžiant, ar suimti jo ginamąjį, ir spekuliavo jo vestuvėmis", – po teisėjo A.Rauckio sprendimo sakė prokuroras. Tačiau panašu, kad ir švelnesnės kardomosios priemonės gali sugadinti PVM grobstymu įtariamo jaunikio medaus mėnesį. Nors jis, kaip ir galimi jo bendrininkai, jiems pareikštų įtarimų nepripažįsta. Tikindami, kad yra nekalti, jie taip pat prašė teisėjo jų nesuimti.

Išlindo pro adatos skylutę

Prieš porą mėnesių "Kauno diena" jau rašė apie įžūlų A.Bandzevičiaus akibrokštą, įvykdytą kovo 6-ąją, rytinio piko metu, tiesiog policijos pareigūnų akyse. Šių vaizdo registratorius, įrengtas tarnybiniame automobilyje, taip pat užfiksavo, kaip Tunelio gatvėje automobilių sraute su savo BMW įstrigęs A.Bandzevičiaus leido sau apsisukti, nesivargindamas privažiuoti prie artimiausios sankryžos, o tiesiog per žaliąją veją.

A.Bandzevičius, kuriam tada buvo surašytas protokolas už pavojingą ir chuliganišką vairavimą, Kauno kelių policijos valdybos buvo nubaustas 450 eurų bauda ir teisės vairuoti atėmimu dvylikai mėnesių. Jis šį sprendimą apskundė Kauno apylinkės teismui ir jo skundą nagrinėjusiai šio teismo teisėjai Birutei Drozdienei teisinosi esą važiavęs tądien pas sergantį tėvą, bet pakeliui sugalvojo, kad reikia paimti ir mamą.

B.Drozdienė A.Bandzevičiaus poelgyje jokio chuliganiško vairavimo, keliant pavojų kitiems eismo dalyviams, neįžvelgė. O tik apsisukimą neleistinoje vietoje, už tai jau gresia tik bauda nuo 30 iki 90 eurų. Ir skyrė ją A.Bandzevičiui maksimalią, tačiau panaikino nutarimą atimti iš šio Kelių eismo taisyklių pažeidėjo vairuotojo pažymėjimą.

Kauno policijos, kuri buvo šokiruota A.Bandzevičiaus įžūlumu, toks teismo sprendimas, žinoma, netenkino. Tačiau jos skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas šį atmetė, palikdamas galioti kolegės B.Drozdienės nutarimą.

GALERIJA

  • Sulaikytas A. Bandzevičius.
  • Sulaikytas A. Bandzevičius.
  • Sulaikytas K. Solovjovas.
  • Sulaikytas K. Solovjovas.
  • Sulaikytas K. Solovjovas.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

ironija

kodėl vestuvės negali įvykti dėl "force majeure" sąlygų ? Ar jis koks pateptasis ?

...

Na, kokia nauda iš sulaikyto... va, 'už gražias akis' paleidi (juk ne už ačiū), o paskui dar kažkam ir už pabėgimo nematymą ''kažkas' atitenka - aukso višta tie milijonus vogusieji.

Petras

Nieko cia nepavoge, kazkokie susiktus 2,5 mi.,l argi tai suma .. saldainiams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS