Atsiradęs pražuvėlis sujaukė teismo procesą | KaunoDiena.lt

ATSIRADĘS PRAŽUVĖLIS SUJAUKĖ TEISMO PROCESĄ

Kitą savaitę Kauno apygardos teisme turėtų įvykti daugiau kaip dvejus metus laukta rekordinės kokaino kontrabandos organizatoriumi laikomo Vyganto Pankos, kuriam prieš kelias savaites mįslingai nusibodo slapstytis, ir galimų jo bendrininkų akistata. To panoro pastarųjų advokatai, vienas iš kurių į šios neeilinės Lietuvos policijos istorijoje bylos nagrinėjimą trečiadienį atšlubčiojo net su ramentais – turėdamas nedarbingumą.

Laikėsi tradicinės taktikos

Advokatų prašymui pritarė ir už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų bei kontrabanda organizuotoje grupėje teisiami Kolumbijos Respublikos ir Nyderlandų Karalystės pilietybę turintis Diego Pena Murillo, beje, atvežtas į posėdį iš to paties Kauno tardymo izoliatoriaus, kuriame šiuo metu laikomas ir V. Panka, bei du iš namų į šį teismo procesą atvykstantys alytiškiai – Kęstutis Zienka ir Vaidotas Matulaitis. Kaip jau rašyta, visi jie, stoję prieš Kauno apygardos teismą vasario pabaigoje, iš karto pareiškė, kad duos parodymus tik po visų liudytojų apklausos.

Nė vienas iš V. Pankos bendrininkų, anot teisėsaugos, trijulės jiems pareikštų kaltinimų nepripažino. Nors buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3-iąją po daugiau kaip savaitę prie vieno Alytaus angaro trukusios Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų pasalos su įkalčiais. Iš jame buvusių 129 tonų anglies tespėję išgryninti apie 12 kilogramus kokaino. Nors, vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau 71 kilogramo. Tačiau tai paaiškėjo tik ekspertams nustačius, kas maišelio, kurį teisiamieji išsinešė iš sandėlio ir kurį kažkur vežė K. Zienka, viduje. O vėliau patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Kokainas virto brangakmeniais

Atėjus laikui teisme duoti parodymus, V. Matulaitis ir K. Zienka pareiškė esą tik krovė minėtame angare anglis, nieko nežinodami apie jose slepiamus narkotikus. Ir darę tai V. Pankos, kuris tuo metu dar slapstėsi nuo teisėsaugininkų, prašymu.

Kaip jau rašyta, į Lietuvos kriminalinės policijos biurą Vilniuje 50-metis V. Panka atvyko po dviejų metų sėkmingo slapstymosi tik šio rugpjūčio pabaigoje. Anot teisėsaugininkų, beveik tokios pačios išvaizdos, kaip ir skelbiant jo paiešką išplatintoje jo dokumentinėje nuotraukoje. Ne vienas, o su savo advokatu – buvusiu ilgamečiu prokuroru Giedriumi Danėliu. Ir pasinaudojo teise neduoti jokių parodymų – nei dėl kokaino kontrabandos, nei dėl to, kodėl slapstėsi, nei dėl to, kodėl atvyko tik dabar. Nors jo atsiradimas iškalbingai sutampa su galimų bendrininkų bylos, nagrinėjamos Kauno apygardos teisme, įsukimu į finišo tiesiąją bei žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija apie šių teisme duotus parodymus.

Kaip „Kauno diena“ jau rašė, D. P. Murillo, Kauno tardymo izoliatoriuje ne per seniausiai sutikęs savo 55-erių metų jubiliejų, teisme pareiškė, kad atvyko į Lietuvą brangakmenių savo verslui. Teismui jis prisistatė kaip juvelyrinės kompanijos „Esmeralda le Columbia“, registruotos Olandijoje, savininkas. Esą vykti į Lietuvą brangakmenių jam pataręs pažįstamas iš Kolumbijos, teigęs ir tai, kad atvykus jį pasitiks savas žmogus. Anot D.P. Murillo, pastarasis ir atvežė jį į minėtą angarą, teigdamas, kad tarp jame esančių anglių paslėpti brangakmeniai.

Turėjo konkrečias užduotis?

Tačiau remiantis kaltinamuoju aktu, D.P. Murillo, kaip ir kiti prieš Kauno apygardos teismą stoję V. Pankos suburtos nusikalstamos grupės nariai, turėjo kiek kitokias konkrečias užduotis.

Kokainą įgijusiam ir į Klaipėdos uostą atplukdžiusiam V. Pankai išsinuomojus Alytuje angarą, į kurį buvo atvežta ši kontrabanda, D.P. Murillo turėjo išgryninti atplukdytoje akmens anglyje paslėptą kokainą bei išmokyti to K. Zienką su V. Matulaičiu. Pastarieji turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius, organizuoti krovinio iškrovimą bei sandėliavimą. O K. Zienka – dar ir pasitikti D.P. Murillo bei suteikti jam pastogę savo namuose.

Prieš 30 metų Ispanijoje jau teistą D.P. Murillo, kuris buvo sulaikytas jau trečią savo atvykimo į Lietuvą dieną, gina du advokatai. Tačiau jam niekaip nepavyksta ištrūkti į laisvę net už siūlomą rekordinį 100 tūkst. eurų užstatą. Nors 45-erių K. Zienka bei 29-erių V. Matulaitis, kuriems taip pat gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų, buvo paleisti iš suėmimo už 15 bei 20 tūkst. eurų užstatus.

Teisiamųjų sulaikymo metu iš nusikalstamo pasaulio perimtas 600 kg kokaino kiekis, kaip manoma, buvo skirtas Rusijos rinkai. Jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų. Su tokiu unikalia narkotikų kontrabandos maskuote Europos Sąjungoje dar nebuvo susidurta. Akmens anglyse paslėptų narkotikų neužuodė nei tarnybiniai šunys, nei fiksavo rentgeno aparatai.

GALERIJA

  • Kęstutis Zienka <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir Vaidotas Matulaitis <span style=color:red;>(dešinėje)</span>
  • Diego Pena Murillo
  • Atsiradęs pražuvėlis sujaukė teismo procesą
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kalbotyros magistrė

Retoka pankiška pavardė. Ar ne giminys Juliui Pankai ?

v

Netikiu, kad juos nuteis, išsisuks kaip visada.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS