„Daktarų“ bylos nesibaigia: savo gaują sukūręs sūnus teisiamas dėl pavojingo tėvo palikimo | KaunoDiena.lt

„DAKTARŲ“ BYLOS NESIBAIGIA: SAVO GAUJĄ SUKŪRĘS SŪNUS TEISIAMAS DĖL PAVOJINGO TĖVO PALIKIMO

Kauno apygardos teisme išnagrinėta su „Daktarais“ siejamo Egidijaus Smailio byla, išskirta iš ikiteisminio tyrimo dėl praėjusios vasaros žmogžudystės viename Šilainių daugiabutyje. Dėl šios jis prisipažinti nelinkęs, o dėl neteisėto disponavimo ginklais, už ką stojo prieš teismą, linkęs dalytis atsakomybe su savo tėvu, priskiriamu senajam „Daktarų“ branduoliui.

Neeilinis žiaurumas

Kaip jau rašyta, praėjusių metų rugpjūčio 12-ąją viename Baltijos gatvės daugiabutyje buvo rastas peiliu subadytas 50-metis. Jo kūne teismo medicinos ekspertai konstatavo 70 įvairių traumų. Vien dūrių peiliu į nugarą, kaklą, krūtinę ir pilvą – virš 50. Vyras buvo badytas ne vienu peiliu. Vieno iš jų nulūžusi geležtė buvo likusi aukos kūne.

Įtariamasis šiuo „Daktarų“ siautėjimo laikus primenančiu nusikaltimu – pas nužudytąjį, kuris paskutiniuoju metu gyveno vienas, lankydavęsis taip pat Šilainiuose – tik J. Grušo gatvėje gyvenantis E. Smailys buvo sulaikytas praėjus savaitei. Nors šio jaunystės teistumai, o jų buvo net šeši – už savavaldžiavimą bei turto prievartavimą sutrikdant sveikatą, apysunkį kūno sužalojimą, plėšimą ir nusikaltimo slėpimą, jau išnykę, policijos archyvuose E. Smailys likęs kaip savos „Daktarų“ atšakos įkūrėjas ir lyderis. Be to, tuo metu Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose raštinės specialiste, kaip jau rašyta, dėl įstatymų netobulumo dirbo ir E. Smailio sutuoktinė, kuri vėliau – jau kitam teismui sprendžiant jos vyro suėmimo klausimus, išėjo iš šio darbo.

Nors nužudytojo bute pavyko rasti įkalčių, kad su buvusiu sugėrovu galėjo susidoroti E. Smailys, šis sulaikymo metu tai neigė. O vėliau iš viso atsisakė duoti parodymus.

Šokiruojantis radinys

Panašiai E. Smailys buvo linkęs elgtis ir teisėsaugininkams aptikus jo uošvės bute Kaune, Pašilės gatvėje, nelegalų ginklų arsenalą. Po suparalyžiuoto jo uošvės sugyventinio lova tada buvo rastos šešios kovinės granatos su išimtais šių sprogdikliais greta, pistoletas „Makarov“ ir 64 šoviniai.

Įtarimai dėl šio neteisėto ginklų arsenalo laikymo taip pat buvo pareikšti E. Smailiui, kuris iš pradžių atsisakė duoti dėl to parodymus. Tačiau galiausiai šiuos davė – kai ant maišelių ir dėžučių, kuriuose buvo laikoma minėta ginkluotė, buvo aptikta jo DNR.

Stojęs prieš Kauno apygardos teismą dėl neteisėto šaunamojo ginklo, didelės sprogstamosios galios sprogmenų bei nešaunamojo ginklo – kasteto laikymo, 47-erių E. Smailys savo kaltę pripažino, dėl ko šiai jo bylai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas ir ji buvo išnagrinėta per vieną posėdį, nekviečiant į teismą liudytojų.

Teisme E. Smailys pakartojo tai, ką teigė ikiteisminio tyrimo metu, – kad rado šią pavojingą ginkluotę 2017-aisiais mirusio savo tėvo sodyboje, esančioje Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Ir esą norėjo šį radinį išmesti, bet galiausiai nuvežė į uošvės butą. Kodėl, paaiškinti nesugebėjo.

Dar ne pabaiga?

Pagal pareikštus kaltinimus E. Smailiui gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Prokuroras pasiūlė izoliuoti jį nuo visuomenės septyneriems. Tačiau dėl šiai bylai pritaikyto sutrumpinto įrodymų tyrimo siūloma bausmė automatiškai sumažėjo iki ketverių metų ir aštuonių mėnesių įkalinimo.

E. Smailio advokatas siūlė teismui taikyti jo ginamajam ne per seniausiai priimtą įstatymų pakeitimą, kai dalį bausmės teismas gali skirti už grotų, o likusią – lygtinai. Ir atsižvelgti, kad teisiamasis jau yra suimtas dešimt mėnesių, o dvylika mėnesių minėtoje situacijoje jau yra riba. Todėl, jeigu būtų skirta didesnė laisvės atėmimo bausmė, tai visas jos laikas virš šios ribos jau turėtų būti tik lygtinis laisvės atėmimas su tam tikrais teismo įpareigojimais.

Kauno apygardos teismas savo sprendimą skelbs dar šį mėnesį.

Ikiteisminis tyrimas dėl žmogžudystės Baltijos gatvėje, dėl kurios E. Smailiui tebėra pareikštas įtarimas, tęsiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

O MUSU VALDZIOS NEREIKIA PASODINTI, PAPURTYTI

UZ ISVOGTA LIETUVA, MIRTINAS VAKCINAS, KAIP TEN VISKAS VYKSTA. NUSITAIKE I DAKTARA. MAN DAKTARAS NIEKO BLOGO NEPADARE, AS JO NEPAZYSTU.

Anonimas

Retorinis klausimas , o jo žmona negali būti patraukiama baudžiamon atsakomybėn dėl bendrininkavimo? Juk , kaip supratau, dirbo teisėsaugoje, tad, galimai, žinojo apie ką yra kalbama, tiriama...ir patarinėjo savo žmogžudžiui kaip elgtis [ ir visai nesvarbu, jog rado pas jį įkalčius...]

LT.šaunuoliai

Taip teisininkas buti kaltas ar pavojnai sprogstus ir ginklus plesikes turtos kaleti 4-8 metus netiesa. Reiklauti 50metus kalejme...Viskai netieses teisme labai blogai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS