„Daktarų“ šešėlis Kauno apylinkės teisme: žmogžudystė apnuogino įstatymų spragas | KaunoDiena.lt

„DAKTARŲ“ ŠEŠĖLIS KAUNO APYLINKĖS TEISME: ŽMOGŽUDYSTĖ APNUOGINO ĮSTATYMŲ SPRAGAS

Artimiausiu metu Kauno apylinkės teismui bus perduota byla tik dėl dalies Egidijui Smailiui, siejamam su "Daktarų" nusikalstama grupuote, inkriminuojamų nusikaltimų. Šiuos jis kaltinamas padaręs tuo metu, kai minėtame teisme dar dirbo jo sutuoktinė.

Neeilinis žiaurumas

Ši dėl įstatymų priimant į darbą teisme netobulumų susidariusi situacija paaiškėjo šešis kartus teistam 47-erių E.Smailiui tapus įtariamuoju, įvykdžius pernai vasarą Šilainiuose "Daktarų" siautėjimo laikus primenantį nusikaltimą.

Tuomet rugpjūčio 12-ąją savo mamai priklausančiame bute viename Baltijos gatvės daugiabutyje buvo rastas peiliu subadytas pastaruoju metu vienas gyvenęs 50-metis. Jo kūne, aptiktame šio buto koridoriuje, teismo medicinos ekspertai konstatavo 70 įvairių traumų. Vien dūrių peiliu į nugarą, kaklą, krūtinę ir pilvą nustatyta virš 50.

Velionis buvo badytas ne vienu peiliu. Vieno iš jų lūžusi geležtė buvo likusi aukos kūne.

Nužudytojo kūną aptiko buvusi jo sugyventinė, kurios velionio artimieji paprašė pasidomėti, kodėl šis jau kelias dienas neatsiliepia telefonu.

Teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti, kad prieš tai šiame bute buvo girtauta. Praėjus savaitei po šiurpaus radinio, sulaikytas ir įtariamasis – pas nužudytąjį lankydavęsis taip pat Šilainiuose – tik J.Grušo gatvėje gyvenantis E.Smailys. Nors šio jaunystės teistumai jau buvo išnykę, policijos archyvuose jis liko kaip savos "Daktarų" nusikalstamos grupuotės, kurios veteranams priklausė ir jo tėvas, atšakos įkūrėjas ir lyderis.

Paaiškėjo, kad buvo teistas ir nužudytasis, kuris, kaip ir E.Smailys, pastaruoju metu niekur oficialiai nedirbo.

Nors nužudytojo bute pavyko rasti įkalčių, patvirtinančių įtarimus, kad su buvusiu sugėrovu susidorojo E.Smailys, šis sulaikymo metu tai neigė. O vėliau iš viso atsisakė duoti parodymus.

Šokiruojantys radiniai

Ikiteisminį tyrimą dėl žmogžudystės pradėjusiems teisėsaugininkams teko spręsti ir neįprastą problemą – į kurį teismą kreiptis dėl E.Smailio suėmimo?

Jos darbo funkcijos nebuvo susijusios su slapta informacija, todėl netikrinta ir jos artimųjų reputacija.

Šis klausimas iškilo, kai paaiškėjo, kad Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose, kurie turėtų nagrinėti tokį prašymą, dirba E.Smailio sutuoktinė. Ji įsidarbino šių teismo rūmų raštinėje specialiste dar 2018-ųjų vasarą. Ir išėjo iš šio darbo tik Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmams, į kuriuos galiausiai kreiptasi dėl E.Smailio suėmimo, pernai spalio viduryje pratęsus šią kardomąją priemonę jos sutuoktiniui dar trims mėnesiams.

Likus savaitei iki E.Smailio suėmimo pratęsimo, Kauno teisėsaugininkai apsilankė ir jo uošvės bute Pašilės gatvėje, kur aptiko ginklų arsenalą. Po suparalyžiuoto jos sugyventinio lova tada buvo rastos šešios kovinės granatos su išimtais sprogdikliais šalia, pistoletas "Makarov" ir 64 šoviniai.

Įtarimai dėl šio neteisėto ginklų arsenalo laikymo taip pat buvo pareikšti E.Smailiui, kuris tada atsisakė duoti parodymus ir dėl teisėsaugininkų radinio. Tačiau ne per seniausiai galiausiai juos davė. Greičiausiai tik todėl, kad ant maišelių ir dėžučių, kuriuose tai buvo laikoma, aptikta jo DNR.

E.Smailio versija dėl šios pavojingos ginkluotės įgijimo – gana tradicinė tokiais atvejais: esą rado visa tai, tvarkydamas mirusio giminaičio namus ir ketino viską atiduoti pareigūnams, bet nespėjo. O kodėl laikė šį ginklų arsenalą ne savo, o uošvės namuose, E.Smailys jo versija suabejojusiems teisėsaugininkams neaiškino.

Nerastų ir ieškodami?

Artimiausiu metu Kauno apylinkės teismui bus perduota tik su minėta pavojinga ginkluote susijusi E.Smailio bylos dalis. Dėl šios jam pareikšti trys kaltinimai – dėl neteisėto šaunamojo ginklo, didelės sprogstamosios galios sprogmenų ir nešaunamojo ginklo – kasteto laikymo. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų.

Ikiteisminis tyrimas dėl žmogžudystės Baltijos gatvėje yra išskirtas į atskirą ir tęsiamas. E.Smailys yra suimtas iki šiol – jau beveik devynis mėnesius. Dėl ko netrukus klausimą, ar jį pratęsti, jau spręs Kauno apygardos teismas. Nors E.Smailio sutuoktinei išėjus iš darbo Kauno apylinkės teisme, vėliau jo suėmimą pratęsė šis teismas.

Anot teisėsaugininkų, turėjusių spręsti į kurį teismą kreiptis dėl E.Smailio suėmimo, tam buvo pasirinkti Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmai, tik siekiant apsidrausti, nes įtariamojo žmogžudyste sutuoktinė tebuvo eilinė Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų specialistė, nedalyvaujanti teismų procesuose.

"Kauno dienos" žiniomis, E.Smailio sutuoktinė tvarkė Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų raštinėje civilines ir baudžiamąsias bylas. Anot šio teismo pirmininko padėjėjos Vaivos Milkeraitienės, ji nebuvo valstybės tarnautoja, o dirbo pagal darbo sutartį. Todėl, priimant ją į darbą, vadovaujantis įstatymais, jai nebuvo taikomas Valstybės tarnybos įstatymo reikalavimas būti nepriekaištingos reputacijos. Be to, jos darbo funkcijos nebuvo susijusios su slapta informacija, todėl netikrinta ir jos artimųjų reputacija.

Kita vertus, E.Smailio teistumai už savavaldžiavimą ir turto prievartavimą sutrikdant sveikatą, apysunkį kūno sužalojimą, plėšimą bei nusikaltimo slėpimą jau išnykę. Paskutinis iš jų – už nusikaltimo slėpimą buvo 2006-ųjų gruodį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

smirdziai zino kas raso

Kas per supuvus visuomene. vieni avinu banda vedama i skerdykla, kiti korumpuoti, be jokiu moraliniu vertybiu valdantieji. Kai teismine sistema pilna buvusiu LTSR beteisines sistemos darbuotoju it ju palikuoniu vykdo buk tai demokratijai priimtinus sprendimus. Policija pilna milicininku ir ju palikuoniu. Kada pasiskundi del policijos ziaurumu imuniteto policijai, nustatai, kad ten sedi milicininku palikuonys. PARODYKITE TOKIU PVZ VOKIETIJOJE!!!!!!!! Visus buvusius stazi pasalino is Valstybes tarnautoju. Ju palikuonys taip pat po padidinimo stiklu. Bet cia juk Lietuva su nesibaigiancia KGBistu, komunistu, milicininku ir visu tautos isdaviku pasaka. Bet nusikaltelio zmona is rastines tai greitai sugebate ismesti. As negaliu tiek prisivalgyti, kiek reiketu vemti pagalvojus apie sia sistema

SUSIJUSIOS NAUJIENOS