Egzekucija Draugystės parke: keršytojų atgailą lydėjo priverstiniai finansiniai nuostoliai | KaunoDiena.lt

EGZEKUCIJA DRAUGYSTĖS PARKE: KERŠYTOJŲ ATGAILĄ LYDĖJO PRIVERSTINIAI FINANSINIAI NUOSTOLIAI

Kauno apylinkės teismas antradienį išnagrinėjo didelį atgarsį sukėlusios egzekucijos, surengtos Draugystės parke esą bendraamžę išžaginusiam paaugliui, bylą. Kaip paaiškėjo, dviem iš penkių šio išpuolio dalyvių kartą jau buvo pavykę išsisukti nuo Temidės gniaužtų.

Smurtas nufilmuotas

Kaip jau rašyta, ši egzekucija buvo nufilmuota. O po kurio laiko įkelta ir į internetą.

Kelių minučių vaizdo įraše užfiksuota, kaip bendraamžių apsuptyje atsidūręs jaunuolis pirmiausia sulaukia aršiausiai nusiteikusios merginos kaltinimo dėl mėginimo išžaginti jos draugę. Po to – kaltintojos smūgio į veidą. Ir galiausiai – likusių jį apsupusios kompanijos dalyvių smurto.

Viskas baigiasi tuo, kad dar bėgti bandęs užpultasis atsiduria ant žemės. Tačiau prieš jį smurtaujama toliau. Kol vienas iš mušeikų pasiūlo tai baigti. Ir smurtautojai palieka gulinčią bei iš skausmo rėkiančią savo auką.

Ikiteisminis tyrimas dėl šio išpuolio buvo pradėtas vos gavus nukentėjusio penkiolikmečio artimųjų pareiškimą apie sumuštą sūnų. Jis buvo užregistruotas jau kitą dieną. O pirmi įtariamieji buvo nustatyti dar iki nukentėjusiojo apklausos, nes dėl jo sveikatos būklės ne iš karto buvo galima tai padaryti.

Lindo prie svetimos merginos?

Atlikus ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, kad ši egzekucija buvo surengta pernykštės rugpjūčio 29-osios popietę – apie 16.30 val.

Maždaug tokiu laiku penkiolikmetis sulaukė kažkieno iš minėtos prieš jį smurtavusios kompanijos telefono skambučio. Ir jam tiesiai šviesiai buvo pasakyta, kad reikia atvykti į Draugystės parką – pasikalbėti apie išžaginimą.

Penkiolikmetis atvyko į nurodytą vietą dviračiu.

Tai, dėl ko jis kviestas aiškintis, įvyko viename vakarėlyje. Jame šis paauglys siūlė pasimylėti bendraamžei ir jau buvo bepaleidžiantis į darbą rankas, bet mergina jį atstūmė. O po to pasiguodė savo draugei, kaip šis nepagarbiai su ja elgėsi.

Draugė, savo ruožtu, ėmėsi iniciatyvos akiplėšą pamokyti. Panašiai – kad norėję pamokyti penkiolikmetį, jog šis daugiau nelįstų prie svetimų merginų, savo elgesį tą popietę Draugystės parke ikiteisminio tyrimo metu aiškino ir kiti įtariamieji.

Nustatyta, kad trys šio linčo teismo dalyviai buvo šešiolikmečiai (tarp jų – ir minėta pirmoji smurtauti pradėjusi mergina), du – jau pilnamečiai (19-kos ir 23-ejų metų) ir vienas aukos bendraamžis, kuris akistatos su Temide išvengė. Už nesunkų sveikatos sutrikdymą Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę tik nuo šešiolikos metų.

Galvota ir apie kitokį kaltinimą

Minėto dar šešiolikos metų neturėjusio paauglio tėvai turėjo sulaukti administracinės atsakomybės už savo valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams. Už pirmą tokį administracinį nusižengimą numatytas tik įspėjimas. Už pakartotinį – bauda nuo dešimties iki šimto eurų.

Panašu, kad šio nepilnamečio tėvai atsipirko įspėjimu. Nei jis, nei kiti smurtavusios kompanijos dalyviai iki jų išpuolio Draugystės parke jokių teisinių uodegų oficialiai neturėjo. Suaugę smurtautojai buvo dirbantys. O nepilnamečiai – skirtingų Kauno gimnazijų moksleiviai.

Penki iš jų stojo prieš teismą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Išplatintame vaizdo įraše užfiksuota, kad kiekvienas sudavė nukentėjusiajam bent po vieną smūgį, nors kai kurie iš jų dar iš pradžių bandė teigti, kad to nepamena.

Iš pradžių dar galvota, ar neperkvalifikuoti kaltinimo į viešosios tvarkos pažeidimą. Tačiau nenustatyta, kad kas nors, kol ši egzekucija nebuvo išplatinta internete, ją tą popietę matė. Neužfiksuota jokių praeivių ir pačiame įraše. O, kas jį įkėlė į internetą, nenustatyta.

Teisti už uždarų durų

Kaltinimai teisiamųjų penketui pareikšti remiantis teismo medicinos ekspertų išvada dėl penkiolikmečio sužalojimų. Daugiau informacijos apie tai neteikiama, nes nukentėjusysis – nepilnametis.

Dėl jo ir dalies kaltinamųjų amžiaus Kauno apylinkės teismas šią bylą nagrinėjo už uždarų durų. Jai pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, nes visi teisiamieji savo kaltę pripažino, duodami tokius pačius parodymus, kaip ir ikiteisminio tyrimo metu, gailėjosi dėl savo poelgio ir atlygino Valstybinei ligonių kasai 168,84 eurų ieškinį – už nukentėjusiojo gydymą bei šio prašytą moralinį atlygį.

Nukentėjusiojo advokatas tokį ieškinį pateikė jau perdavus bylą teismui. Ir iki antradienio posėdžio kaltinamieji jau buvo su savo auka finansiškai atsiskaitę. Portalo kauno.diena.lt žiniomis, jiems teko sumokėti nukentėjusiajam apie 2 tūkst. eurų.

Atsižvelgdama į visas minėtas aplinkybes prokurorė pasiūlė visiems teisiamiesiems švelniausią bausmę, numatytą už nesunkų sveikatos sutrikdymą, – laisvės apribojimą. Baudžiamasis kodeksas už nesunkų sveikatos sutrikdymą numato laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų. O asmenims, kurie nusikaltimo metu buvo nepilnamečiais, – iki pusantrų metų.

Išlindo slėptos uodegos

Teisiamiems nepilnamečiams prokurorė siūlė laisvės apribojimą dvylikai mėnesių, tačiau pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, teliko aštuoni, įpareigojant juos tiek laiko nuo 21 iki 6 val. būti namuose bei tris mėnesius dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. O pilnamečiams – pusantrų metų laisvės apribojimą, iš kurio taip pat automatiškai liko vieneri metai, įpareigojant juos sumokėti po 500 eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą, nes abu yra dirbantys, ir taip pat tiek pat laiko dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. Vienas iš pilnamečių teisiamųjų, kaip paaiškėjo, jau buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės kitoje byloje – susitaikius. O kitas šiemet gegužę jau buvo nubaustas teismo už kitą nusikaltimą baudžiamuoju įsakymu.

Jau buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, kaip nepilnametė, ir paauglė, pradėjusi tada santykių su penkiolikmečiu aiškinimąsi Draugystės parke, pasodinusį visą šią kompaniją į teisiamųjų suolą. Todėl jai valstybės skirta advokatė tegalėjo prašyti teismo, kad šis skirtų jos ginamajai mažesnę už prokurorės siūlytą bausmę. Kitų dviejų nepilnamečių advokatai, taip pat skirti valstybės, prašė atleisti jų ginamuosius nuo baudžiamosios atsakomybės kaip nepilnamečius.

Teismas savo sprendimą šioje plačiai nuskambėjusioje byloje planuoja skelbti po poros savaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jo

Laikai praėjo, 90 aisiais būtų gaves iki ligoninės, o dabar p.. y duok už reikala, ir iškart i teisma bėga, pi.. u šalys!!!!

Anonimas

Pasigailėkime, TAI vėliau bus tikrai dėl ko gailėtis , jog dabar negavo normalios bausmės. Taip daugiausia būna, kaip po pirmo nusikaltimo išsisuka, vėliau galvojama ...ar iki 20m skirti ar iki gyvos galvos po sekančio jų nusikaltimo , irgi galvojant apie išsisukimą...

Dalia

O kodėl jie muša žmogų viešai, o mes visi turime juos teisti už uždarų durų?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS