A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje | KaunoDiena.lt

A. KALASIŪNO PAIEŠKA: BĖGLIO IEŠKOMA EUROPOJE, NERANDAMA KALTŲ IR LIETUVOJE

Kalėjimų departamento atstovai galų gale pripažino, kad bausmę dėl šiurpaus nusikaltimo atliekančio Andriaus Kalasiūno pabėgimas prieš dešimt savaičių iš statybvietės Kaune, Laisvės alėjoje, kur jis dirbo be sargybos, buvo ypatinga situacija. O Kauno policija prisipažino, kad yra paskelbusi jo tarptautinę paiešką.

Ironiją keitė dezinformacija

Anot Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Justinos Kazragytės, Europos arešto orderis A.Kalasiūnui išduotas dar spalio 2-ąją.

„Po Kauno gatves jis tikrai nevaikšto ir nieko nežudo!“ –buvo linkę ironizuoti esą dėl per didelio žiniasklaidos dėmesio tiek bėglio asmenybei, tiek jo pabėgimo aplinkybėms, A.Kalasiūno paiešką vykdantys J.Kazragytės kolegos. Tiesa, vėliau sušvelninę toną: „Juk niekas jo Kaune po to nematė!“

O pašnekovams priminus, kad bėglys gali sumanyti grįžti į Lietuvą artėjančioms didžiausioms metų šventėms, jie taip pat užtikrino, jog to nebus.

Gauti informaciją iš Kalėjimų departamento, kurio Imuniteto skyrius beveik už mėnesio po A.Kalasiūno pabėgimo perėmė iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos dėl to pradėtą tarnybinį patikrinimą, buvo dar kebliau.

Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė dar lapkričio 19-ąją teigė, kad šis tarnybinis patikrinimas dar nebaigtas – jo terminas pratęstas. Tačiau šiandien paskambinus jį perėmusio Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus viršininkei Jurgai Mickienei, ši teigė, kad jau baigto tarnybinio patikrinimo išvadą departamento vadovas pasirašė dar lapkričio 15-ąją.

Andrius Kalasiūnas

Pažadą pamiršo per pusvalandį

Pasiteiravus, kokia ši išvada, J.Mickienė atsakyti negalėjo – esą neturi jos po ranka.

Ir pasiūlė paskambinti po pusvalandžio – esą tada jau bus permetusi ją iš naujo akimis ir galės pakomentuoti.

Prieš pašnekovei skubant padėti telefono ragelį, tespėta pasiteirauti, kodėl šį patikrinimą perėmė jų skyrius.

„Buvo ypatinga situacija, o pagal mūsų nuostatus, tokiais atvejais tarnybinį patikrinimą atlieka Imuniteto skyrius“, – toks buvo J.Mickienės atsakymas.

Daugiau į skambučius ji nebeatsiliepė.

Po Kauno gatves jis tikrai nevaikšto ir nieko nežudo!

Neturėjo laiko bendrauti su žiniasklaida ir Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas. Anot viešai skelbiamu jo tarnybiniu telefonu atsiliepusios pavaldinės, iki pietų direktorius turėjo svečių. O paskambinus, kaip ir siūlyta, po pietų, taip pat buvo užsiėmęs ne mažiau svarbiais reikalais.

Tie, nuo kurių pabėgo, nekalti

Po tokios žiniasklaidos kontratakos galiausiai jau minėta departamento atstovė S.Banėnienė pranešė, kad portalą kauno.diena.lt dominantis tarnybinis patikrinimas baigtas tik dėl Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnų, kurie tą dieną, kai pabėgo A.Kalasiūnas, turėjo jį parvežti atgal į Pravieniškes.

Esą jų veiksmuose, atvykus pasiimti A.Kalasiūno ir šiam nuo jų pabėgus, jokio tarnybinio nusižengimo neįžvelgta.

Tačiau, anot S.Banėnienės, įvertinus visą A.Kalasiūno pabėgimo aplinkybių visumą, Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius priėmė sprendimą inicijuoti papildomą tarnybinio patikrinimo procedūrą, kurios metu bus vertinami visų Pravieniškių pataisos namų pareigūnų bei darbuotojų, kurie privalėjo įvertinti A.Kalasiūno elgesį bausmės metu, veiksmai ar galimas neveikimas.

Pasak S.Banėnienės šis tarnybinis patikrinimas, kuris pratęstas dar mėnesiui, atliekamas tik dėl Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnų bei darbuotojų veiksmų. O jos administracija sutarties su įmone, kurioje dirbo A.Kalasiūnas, nėra nutraukusi, t. y. į jos objektus ir toliau vežiojami kiti nuteistieji, kuriems taip pat suteikta teisė dirbti be sargybos.

Sprendimą vilkina departamentas?

Prieš mėnesį Pravieniškų pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas portalui kauno.diena.lt teigė, kad po A.Kalasiūno pabėgimo pradėto tarnybinio patikrinimo akiratyje – ir pareigūnai, susiję su jo išleidimu iš pataisos namų dirbti be sargybos bei jo atvežimu į darbą, ir statybvietėje, iš kurios jis pabėgo, dirbusios bendrovės, su kuria pataisos namai buvo sudarę sutartį, atstovai.

Anot D.Sušinsko, šioje sutartyje, kaip ir kitose, buvo numatyta, kad darbdavys privalo informuoti pataisos namus dėl be sargybos dirbančio nuteistojo elgesio pasikeitimo, t. y., ar jis neturi per daug pinigų bei nepasišalina iš darbo vietos, ar neužsiima neleistina veikla mobiliuoju telefonu, kurį, beje, įstatymai leidžia jam turėti, ar jo nelanko pašaliniai asmenys ir pan.

Ir esą, sulaukus šio tarnybinio patikrinimo rezultatų, bus sprendžiama, ar nutraukt sutartį su bendrove, iš kurios statybvietės pasišalino A.Kalasiūnas.

Šiandien D.Sušinskas pakartojo tą patį – kad priims šį sprendimą, tik sulaukęs galutinių tarnybinio patikrinimo išvadų, kuriose tikisi rasti ir informaciją, ar viską, kaip privalėjo pagal sutartį, atliko ir minėtos bendrovės atstovai. „Jeigu to išvadose nebus, teks sudaryti šio klausimo sprendimui komisiją. Manau, kad, jeigu šį patikrinimą būtume iki galo atlikę mes patys, šis klausimas jau būtų išspręstas“, – galiausiai reziumavo D.Sušinskas.

Iškalbingi faktai

Kaip jau rašyta, 34-erių A.Kalasiūnas, kuriam 2016-aisiais už pasikėsinimą itin žiauriai nužudyti buvusią savo merginą buvo skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, pasišalino iš Laisvės alėjos statybvietės, kurioje dirbo be sargybos, rugsėjo 13-osios popietę.

Ir Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, ir Kauno policija tikina, kad konstatavę A.Kalasiūno pabėgimą, padarė viską, ką tokiu atveju turėjo padaryti, nors ir buvo penktadienio popietė.

Tiesa, ikiteisminiam tyrimui dėl A.Kalasiūno pabėgimo, kurį atlieka patys Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, vadovaujanti prokurorė Aldona Vitkauskienė neslėpė, kad jo paieška buvo paskelbta tik po trijų dienų – rugsėjo 16-ąją, pareiškus A.Kalasiūnui už akių ir įtarimą dėl pabėgimo iš įkalinimo įstaigos. Esą tik tada ji gavo šią bylą.

Iš pradžių oficialiai A.Kalasiūno ieškojo Centro policijos komisariatas, kurio teritorijoje – minėta vartais į laisvę jam tapusi statybvietė. Nors po prieštaringai vertinamos policijos reformos, teritoriniai komisariatai Kaune savaitgaliais nedirba – jų patalpos būna užrakintos. Vėliau A.Kalasiūno paiešką perėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Kalbėjo mįslėmis

Anot Pravieniškų pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus D.Sušinsko, kol kas bevaisiai šio bėglio paieškai – dar toli iki rekordo.

Vieno iš atvirosios kolonijos pabėgusio nuteistojo ieškota daugiau kaip metus, kol jis buvo sulaikytas Graikijoje. Ir dabar laukia ekstradicijos atgal į Lietuvą.

Pasiteiravus, ar jo nuomone, užtenka, kad ir A.Kalasiūno ieškoma tik Europos Sąjungoje, D.Sušinskas jau buvo linkęs kalbėti mįslėmis: „Matyt, to užtenka“.

Galiausiai pareiškė, kad, jo nuomone, A.Kalasiūnas netrukus bus Lietuvoje.

O priminus, kad jis tą patį kalbėjo ir iš karto po A.Kalasiūno pabėgimo, D.Sušinskas atsakė, kad situacija tapo sudėtingesne ir dėl to, jog niekada anksčiau tokiems atvejams žiniasklaida neskyrė tiek dėmesio.

GALERIJA

  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
  • A. Kalasiūno paieška: bėglio ieškoma Europoje, nerandama kaltų ir Lietuvoje
Elijaus Kniežausko, Tomo Raginos, Evaldo Virkečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Grazu ir miela ziuret kas vyksta

Jo padejuokim juk visvien nieko nepesim, lt jau visiskas bardakas reik su savimi nesiotis kuji ar ieti koki, nes visiem ph banditai laisvej vaiksto, pedofilai valdzioj sedi, paaugliai gatvese terorizuoja, bobas uz masina su kastuvu uzmusa, vaikus sulupa iki mirties. Svarbu dirba valdininkai vatdan tos lietuvos ir jos geroves

Ką gi

užtai yra pakankamai darbuotojų saugoti nuo pabėgimo Venckienę....

SS

Haziaino tai yra virsiniko zonos saskaita turejo pasipildyt nemaza suma kad toki zulika isleist y beskaivonke.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS