Kokios bausmės sulauks tėvo ir dviejų draugių žudikas? | KaunoDiena.lt

KOKIOS BAUSMĖS SULAUKS TĖVO IR DVIEJŲ DRAUGIŲ ŽUDIKAS?

Prieš Kauno apygardos teismą stojo serijiniu žudiku pramintas Tadas Viselga, automobilių remonto meistras iš Marijampolės. Anot prokurorų, šio jauno vyro aukomis tapo trys jam artimi žmonės. Visi nužudyti, jiems įbrukus klastingą alkoholio ir psichotropinių medikamentų kokteilį. 

Pareikšti solidūs ieškiniai

Nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažinti aštuoni nužudytųjų artimieji. Tarp jų, pirminiais duomenimis, ir teisiamojo sesuo. Bendra iš T. Viselgos reikalaujama moralinio atlygio suma – 330 tūkst. eurų. Net penki iš jų prašo priteisti po 50 tūkst. eurų.

Šią bylą teismui rengė generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis, palaikęs kaltinimą ir Daktarų nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje jos vadeiva įkalintas iki gyvos galvos. Tokia pati bausmė gresia ir T.Viselgai.

Jis savo kaltės ikiteisminio tyrimo metu nepripažino. Atvesdintas keturių konvojaus pareigūnų į teismo posėdį, jis net nesidangstė savo vaikiško veido. Sutikus T. Viselgą gatvėje net neįtartum, kokie šiurpūs nusikaltimai gali slėgti jo sąžinę.

Pirmadienį atversti šios didelį rezonansą sukėlusios bylos nepavyko dėl teisiamojo advokato ligos, kuri jį pakirto paskutinę praėjusios savaitės darbo dieną. Kadangi T. Viselga suimtas, be advokato nagrinėti jo bylos negalima. Be to, ir pats teisiamasis su tuo nesutiko. Tada ir paaiškėjo, kad apgaulingas ne tik šio šiurpiais nusikaltimais kaltinamo marijampoliečio veidas, bet ir balsas, atitinkantis jo išvaizdą. 

Dingo velionės pinigai

T.Viselga kaltinamas per trejus metus nužudęs trys žmones: savo tėvą bei dvi drauges, su kuriomis artimai bendravo.

Tėvą – dėl buto. Drauges – taip pat iš savanaudiškų paskatų. Abi jos buvo už T. Viselga vyresnės.

Viena, gyvenusi Danijoje, 2014-ųjų spalį buvo trumpam grįžusi į Lietuvą, kad baigtų tvarkyti paveldėtos žemės pardavimo reikalus. 32-ejų T. Viselga paskutinę 44-erių metų viešnios gyvenimo dieną ją visur vežiojo. O po to, anot kaltinamojo jos nužudymu siekiant užvaldyti pinigus, jie nuvažiavo prie Marijampolės rajono Balsupių kaimo tvenkinio, kur moteris, esą stovėdama ant stataus kranto, paslydo ir įkrito į vandenį.

Iš pradžių versija, kad ji nuskendo per nelaimingą atsitikimą, patikėta. Bet netrukus paaiškėjo, kad dingo velionės tądien, anot liudininkų, turėta apvali pinigų suma. Esą tądien ji buvo paėmusi iš banko per 2 tūkst. 200 eurų.

Įtartinas aplinkybių sutapimas

Po poros mėnesių panašus, iš pirmo žvilgsnio, likimas ištiko ir kitą T. Viselgos draugę. 37-erių Rusijos pilietė, turėjusi leidimą gyventi Lietuvoje, buvo rasta be gyvybės ženklų vandens sklidinoje vonioje.

Išvakarėse ji buvo sudariusi su T. Viselga savo dviejų kambarių buto Marijampolėje pirkimo-pardavimo sutartį. Tačiau dar ir vesti ją žadėjęs penkeriais metais jaunesnis T. Viselga pinigų už butą (per 17 tūkst. eurų) moteriai taip ir nesumokėjo.

Jis pats ir pranešė policijai apie tragediją. Esą, grįžęs į nusipirktą butą, niekaip negalėjo atsirakinti jo durų. Jėga įveikus užraktą, iškrito iš vidaus duryse buvęs raktas. Esą iš vidaus užsirakinusi buvusi buto šeimininkė rasta nuskendusi vonioje. Ekspertai konstatavo, kad ji mirė dėl ūmaus širdies veiklos sutrikimo. 

Netikėtos T. Viselgos draugių mirtys galėjo būti nurašytos nelaimingiems atsitikimams, jeigu nebūtų prabilusi dar viena buvusi šio populiarumą tarp vienišų moterų turėjusio viengungio draugė. Sukrėsta tokios įvykių sekos, ji pranešė teisėsaugininkams, kad T. Viselga per patį jų meilės romano piką kai ką jai papasakojo.

Pirmoji repeticija – su tėvu?

Gavę minėtos informacijos, pareigūnai skyrė cheminę ekspertizę, siekdami nustatyti, ar velionės prieš mirtį nebuvo kartu su alkoholiu vartojusios ir klonazepamo. Atsakymas buvo teigiamas, nors šio vaisto, slopinančio centrinę nervų sistemą, vartojimo instrukcijoje teigiama, kad juo gydantis vartoti alkoholio negalima net penkias dienas po vaisto vartojimo nutraukimo.

Po ekspertų išvados T. Viselgai pareikšti kaltinimai slapčia sugirdžius šio vaisto ir neva į tvenkinį netyčia įkritusiai viešniai iš Danijos. Taip pat sugirdžius jo Rusijos pilietei, kurią po to vertė vartoti alkoholį. O kai šio stipraus psichotropinio vaisto ir alkoholio sąveika davė norimą rezultatą, abi bejėgiškos būklės moterys atsidūrė vandenyje, imituojant nelaimingą atsitikimą.

 

T. Viselga kaltinamas panašiu būdu, įbėręs klonazepamo į degtinės butelį, prieš trejus metus iki susidorojimo su draugėmis nužudęs ir savo tėvą. Šis netikėtai mirė 2011-ųjų gruodį – po išgertuvių, kuriose dalyvavo ir daugiau žmonių, dėl ko T.Viselga kaltinamas jį nužudęs kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu. Tačiau velionis buvo palaidotas kaip miręs savo mirtimi, nes smurto žymių ant jo kūno neaptikta. Konstatuotas tik didelis alkoholio kiekis kraujyje. Jokio cheminio tyrimo, ieškant velionio organizme klonazepamo, tada nebuvo atlikta, nes nebuvo tokių įtarimų.

Mirusio tėvo keturių kambarių butą T. Viselga paveldėjo su velionio dukra iš kitos santuokos. Tačiau ši sutiko jam perleisti savąją dalį už labai simbolišką sumą.

Veržiasi į laisvę

T. Viselga nepripažįsta nei dėl vieno nužudymo, nors per kratą jo namuose stipriai veikiančių psichotropinių vaistų rasta. Jis teisinosi, esą šie buvo tėvo. Tačiau pripažino davęs šių vaistų vienai iš nuskendusių moterų – dėl ją kamavusio nerimo.

T. Viselgos nusikaltimus narpliojusiems teisėsaugininkams pavyko nustatyti jo įtartinus ryšius su vienu farmacininku, galėjusiu aprūpinti teisiamąjį šiomis tabletėmis.

Kauno apygardos teismą pasiekusi T. Viselgos byla – ne pirmoji jo akistata su Temide. 2008-aisiais jis jau buvo teistas už neteisėtą disponavimą šaunamuoju ginklu. Yra tekę T.Viselgai stoti ir prieš Vokietijos, kur gyvena jo motina, teismą – už vagystę. Pirminiais duomenimis, jis nesusimokėjo už degalinėje įsipiltus degalus.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, pirmadienį Apeliacinis teismas turėjo nagrinėti ir T. Viselgos skundą dėl jo suėmimo pratęsimo, perdavus šią bylą Kauno apygardos teismui.

GALERIJA

  • Kokios bausmės sulauks tėvo ir dviejų draugių žudikas?
  • Kokios bausmės sulauks tėvo ir dviejų draugių žudikas?
  • Kokios bausmės sulauks tėvo ir dviejų draugių žudikas?
  • Kokios bausmės sulauks tėvo ir dviejų draugių žudikas?
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

didziausi

baditai ir zmogzudziai gimsta zemaitios ir suvalkijos /runkeline/ neveltui sie regijonai ir palaiko lietuva /prstiziniame lygyje/ visame pasaulyje ir nieko nedaroma o atvirksciaiuzsienio spec tarnybos suinteresuotos siuo /prestizu/ tai udro salygas jiems patiems daryti ka nori....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS