Medikų byloje – siurprizas, galintis tapti spąstais vienai iš teisiamųjų | KaunoDiena.lt

MEDIKŲ BYLOJE – SIURPRIZAS, GALINTIS TAPTI SPĄSTAIS VIENAI IŠ TEISIAMŲJŲ

Kauno apylinkės teismas, nagrinėjantis Prano Mažylio gimdymo namų medikų, kaltinamų sukčiavimu ciniškai pasipinigaujant iš gimdyvių, bylą, sulaukė netikėto vienos iš jų prašymo. Nors neatmetama, kad jis galėjo būti ir išprovokuotas.

Reikalavo akistatos

Kaip jau rašyta, ši nukentėjusioji – vienintelė, kuri dar šiame teismo procese neapklausta. Visi kiti patvirtino, kad prieš teismą stoję šios įstaigos anesteziologai-reanimatologai Virgilijus Dimša bei Jelena Čiučiulkienė reikalavo iš jų pinigų už Teritorinės ligonių kasos apmokamą paslaugą ir įsidėjo šiuos į kišenę.

Nors patys teisiamieji, tebedirbantys ten pat, ikiteisminio tyrimo metu tikino jokių pinigų iš gimdyvių ar jų sutuoktinių neėmę ir net neprašę. Ir stoję prieš teismą savo kaltės nepripažino, pareiškę, kad duos parodymus tik po to, kai išklausys visus nukentėjusiuosius bei liudytojus.

Tačiau į praėjusį teismo posėdį neatvykusi likusi vienintelė neapklausta nukentėjusioji kreipėsi į teismą su prašymu baigti nagrinėti bylą be jos, nes šiuo metu ji – vėl nėščia ir turi sveikatos sutrikimų.

Su tokia galima įvykių eiga kategoriškai nesutiko J.Čiučiulkienės, kuriai pareikštas kaltinimas prieš pusantrų apgaule iš šios gimdyvės, kuriai buvo atliktas cezario pjūvis, išsireikalavus 80 eurų, advokatė.

Kas privertė persigalvoti?

Kolegai tada antrino ir V.Dimšos advokatas, dėl ko minėta nukentėjusioji šiandien kviesta į teismą pakartotinai.

Tačiau vėl neatvyko, iš pradžių pakartojusi savo prašymą ir jau pridėjusi prie jo medicinos pažymą apie savo sveikatos būklę, o vėliau elektroniniu paštu atsiuntusi dar vieną prašymą, kuriame jau teigė, kad nori susitaikyti su J.Čiučiulkiene, nes nebeturinti jai pretenzijų, ir vėl pakartodama, kad prastai jaučiasi.

Elektroniniu paštu teismą pasiekė ir V.Dimšos advokato prašymas atidėti šiandien šios bylos nagrinėjimą dėl jo ligos. Tačiau jo ginamasis su savo kolege J.Čiučiulkiene šiandien leido sau neatvykti į teismo posėdį be jokios paaiškinamos priežasties.

Kitas posėdis numatytas kovo viduryje. Jame ir planuojama spręsti, ką daryti su paskutiniu nukentėjusiosios prašymu.

V.Dimša/Vilmanto Raupelio nuotr.

Vien prašymo neužtenka

Tačiau, kad būtų galima patenkinti minėtą prašymą, tris būtinas tokiais atvejais sąlygas turėtų įvykdyti ir pati J.Čiučiulkienė. Pirmiausiai ji turėtų pripažinti savo kaltę, po to dėl jos gailėtis ir galiausiai atlyginti nukentėjusiajai padarytą žalą.

Be to, J.Čiučiulkienei, kaip ir V.Dimšai, pareikštas kaltinimas dėl dviejų epizodų, todėl tokį patį norą su ja susitaikyti turėtų pareikšti ir kita gimdyvė, kuriai ji taip pat kaltinama atlikus nuskausminimo procedūrą.

Kaip jau rašyta, nei V.Dimša, nei J.Čiučiulkienė nebuvo sulaikyti su įkalčiais. Kaltinimai jiems pareikšti, remiantis nukentėjusiųjų parodymais.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo šį ikiteisminį tyrimą 2016-ųjų lapkritį, gavus vienos minėtų gimdymo namų pacientės bei jos vyro pareiškimą apie tai, kad jie buvo priversti susimokėti 80 eurų už nuskausminimo procedūrą, kuriuos anesteziologė įsidėjo į kišenę. O paprašius čekio, jo nedavė.

STT kreipųsis į visuomenę - kad atsilieptų daugiau šių gimdymo namų pacienčių, taip pat buvusių priverstų susimokėti už šią nemokamą paslaugą, atsišaukė ir daugiau apgautųjų.

Du išslydo

Iš pradžių V.Dimša bei J.Čiučiulkienė, kaip ir dar du jų kolegos, buvo įtariami kyšininkavimu. Tačiau paaiškėjus, kad pinigai reikalauti už skausmo malšinimą gimdymo metu, kuris yra apmokamas Teritorinės ligoninių kasos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, ikiteisminis tyrimas buvo perkvalifikuotas į sukčiavimą. O šiuo atveju baudžiamoji atsakomybė numatyta tik apgaulės būdu įgijus didesnį, negu 3 MGL (minimalių gyvenimo lygių), t. y. 114 eurų, turtą.

V.Dimšą ir J.Čiučiulkienę pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą, tik konstatavus, kad jų nusikalstama veika buvo tęstinė. Ir jie apgaule per du kartus išsireikalavo 160 eurų. Tačiau dar dviejų jų kolegų atžvilgiu ikiteisminį tyrimą teko nutraukti, nes dėl liudytojų stokos pavyko nustatyti tik po vieną tokios jų apgaulės atvejį. Jų atžvilgiu surinkta medžiaga perduota policijai – administracinės atsakomybės taikymui. Deja, tarp išvengusiųjų baudžiamosios atsakomybės – ir V.Dimšos bei J.Čiučiulkienės kolegė, dėl kurios galimo sukčiavimo ir buvo pradėtas šis ikiteisminis tyrimas. 

V.Dimša kaltinamas melagingai nurodęs dviem pacientėms bei gimdyme dalyvavusiems jų vyrams, kad nejautros procedūra yra mokama 2015-aisiais. J.Čiučiulkienė kaltinama tokiais pačiais nusikaltimais, padarytais 2016-aisiais.

Pagal pareikštą kaltinimą V.Dimšai ir J.Čiučiulkienei gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas nuo dešimties iki 45 parų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

225

Kodel ne kysininkavimas

Matyt

Gerai pamokėjo nukentėjusiai, kad atsisakytų liudijimo... ne kitaip...

portalas

su visa intymia erdve VTEK akiratyje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS