Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė | KaunoDiena.lt

NAUJOJO KAUNO KORUPCIJOS SKANDALO HEROJAUS FIASKO: JO ADVOKATAS KAKTA SIENOS NEPRAMUŠĖ

Kauno apygardos teismas, kuriam apskųstas kyšininkavimu įtariamo buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko suėmimo pratęsimas, šiandien paskelbė, kad šį skundą atmeta. Ir ši nutartis yra neskundžiama. O tai reiškia, kad pagrindinis naujojo Kauno korupcijos skandalo herojus už grotų sutiks ir Velykas.

Neeilinis krikštas

Kompiuterinė bylų skirstymo sistema lėmė, kad V.Šiliausko advokato Gintaro Černiausko skundą nagrinėjo tik vasarį Kauno apygardos teisme pradėjusios dirbti buvusios Marijampolės apylinkės teismo Šakių rūmų teisėjos Juditos Sungailaitės vadovaujama kolegija.

Pats V.Šiliauskas šiandieniniame teismo posėdyje nedalyvavo, nes, anot Kauno apygardos teismo atstovės, jo dalyvavimas nebuvo privalomas. Suimtieji į tokius posėdžius atvežami tik tada, kai to pageidauja. O šiuo atveju to nebuvo.

Nors vadovavimą šiam didelį atgarsį sukėlusiam ikiteisminiam tyrimui jau prieš savaitę perėmė Generalinė prokuratūra, nagrinėjant skundą dėl V.Šiliausko suėmimo pratęsimo, dalyvavo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras, atlikęs pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus ir prašęs pratęsti šį suėmimą ne vienam, o dviem mėnesiams. Kauno apygardos teismo jis prašė V.Šiliausko advokato skundą atmesti.

Kaip informavo Kauno apygardos teismo atstovė, J.Sungailaitės vadovaujama teisėjų kolegija, atmesdama V.Šiliausko advokato skundą, konstatavo, kad jo suėmimas pratęstas pagrįstai, nes yra pagrindo įtarti, kad jis, išleistas į laisvę, gali pasislėpti.

Anot teismo atstovės, nutartyje atmesti skundą konstatuota ir, kad jame nurodytas argumentas esą atgalinių bilietų iš Tenerifės į Lietuvą niekur bėgti neketinęs V.Šiliauskas neįsigijo todėl, kad Tenerifėje jie kainuotų gerokai pigiau, nėra pagrįstas. Kaip ir kiti argumentai, kodėl V.Šiliauskui turėtų būti taikomos švelnesnės kardomosios priemonės už suėmimą, - todėl, kad turi šeimą ir nepilnamečių vaikų, be to, yra neteistas ir dirbantis. Pastarasis argumentas atmestas todėl, kad, nors V.Šiliauskas yra neteistas, jis įtariamas sunkiais korupciniais nusikaltimais, susijusiais su vykdytomis pareigomis. O V.Šiliausko šeimos narių, kaip teigiama teismo nutartyje atmesti jo advokato skundą, nesieja tvirti socialiniai ryšiai Lietuvoje, dėl kurių jie negalėtų išvykti ilgesniam laikui.  

Penkis rašom, o kiek minty?

Kaip jau rašyta, prieš kelias dienas iš pareigų atleistam V.Šiliauskui yra pareikštas įtarimas, kad jis, žinodamas, jog tarp jo atstovaujamos Kauno miesto savivaldybės administracijos ir „Autokaustos“ yra sudarytos sutartys bei jų pakeitimai dėl tam tikrų objektų statybos, rekonstravimo bei kapitalinio remonto, savo naudai iš minėtos bendrovės direktoriaus ir akcininko Juozo Kriaučiūno kovo 8-ąją, apie 22.30 val., priėmė ne mažesnį kaip 140 tūkst. eurų kyšį už „Autokaustai“ palankų minėtų sutarčių sudarymą ir administravimą bei draugiškų santykių palaikymą ateityje, toliau vykdant savo įgaliojimus.

„Autokaustos“ vadovas J. Kriaučiūnas vedamas į teismą

Evaldo Šemioto nuotr.

Kaip linkę akcentuoti ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ir jiems vadovaujantys prokurorai, minėtas kyšis yra kol kas didžiausias Lietuvos istorijoje. Nors turbūt norėta pasakyti, kad tai – didžiausia lig šiol suma, dėl kurios yra pareikštas įtarimas kyšininkavimu įtariamam asmeniui.

Įtarime, kuris pareikštas V.Šiliauskui, išvardyti ir penki su šiuo kyšiu siejami objektai: lengvosios atletikos maniežas su automobilių saugykla Perkūno alėjoje, kurių statybos vertė sutartyje viršijo 15 mln. eurų, gamybos, pramonės paskirties pastato-dirbtuvių Europos prospekte rekonstravimas, kurio sutarties vertė – daugiau kaip 12 mln. eurų, daugiafunkcinio S.Dariaus ir S.Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo centro Perkūno alėjoje rekonstravimo ir automobilių saugyklos su teniso aikštynu statybos darbų pirkimas, kurių sutarties vertė – daugiau kaip 26 mln. eurų, mokslo ir inovacijų sklaidos centro Karaliaus Mindaugo prospekte statybos projektas, kurio sutarties vertė – daugiau kaip 20 mln. eurų, ir Vilniaus gatvės kapitaliniai remonto darbai, kurių sutarties vertė – beveik 4 mln. eurų.

Kaip jau skelbta, sutartys dėl S.Dariaus ir S.Girėno stadiono bei mokslo ir inovacijų sklaidos centro pasirašytos 2020-ųjų rugpjūtį. Dėl Vilniaus gatvės kapitalinio remonto – 2021-ųjų birželį. Dėl lengvosios atletikos maniežo – 2021-ųjų gruodį. Dėl gamybos, pramonės paskirties pastato-dirbtuvių Europos prospekte – 2022-ųjų kovą.

V.Šiliauskui pareikštame įtarime yra užsimenama ir apie kitas neįvardytas sutartis, siejamas su minėtu kyšiu, kurį jis įtariamas priėmęs tą vėlų kovo 8-osios vakarą iš J.Kriaučiūno savo namuose pakaunėje – Noreikiškėse. Kaip jau rašyta, STT pareigūnai teigia kovo 9-ąją – po šešiolikos valandų apgulties aptikę V.Šiliausko gyvenamoje vietoje beveik ketvirtį milijono eurų grynais, išslapstytų net keliose slėptuvėse.

Geriausia gynyba puolant

Didelės vertės kyšininkavimu, už kurį gresia laisvės atėmimas nuo dviejų iki aštuonerių metų, įtariamą V.Šiliauską iš pradžių leista suimti dešimčiai dienų. O praėjusią savaitę ta pati Kauno apylinkės teismo teisėja Violeta Miceikienė, kuri buvo priėmusi minėtą sprendimą, pratęsė jo suėmimą dar mėnesiui – iki balandžio 18-osios vidurnakčio. Ir V.Šiliausko advokatas G.Černiauskas, beje, buvęs Kauno socialdemokratų kandidatu į miesto merus, jau šią V.Miceikienės nutartį apskundė.

„Iš pradžių – suimant V.Šiliauską dešimčiai dienų, konstatuojama, kad tiek laiko užteks surinkti įrodymus. Tačiau vėliau ta pati teisėja jau pratęsia šį suėmimą mėnesiui tais pačiais motyvais, nors nebuvo pateikta nieko naujo. Be to, prokurorai yra pareiškę, kad, jeigu ir nebūtų rastas paimtas kyšis, jų turimų įrodymų perduoti šią bylą teismui ir taip užtektų. Tad, kam tada laikyti V.Šiliauską suimtą?“ – teigė portalui kauno diena.lt G.Černiauskas, pasiteiravus jo, kokie skundo motyvai.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius V. Šiliauskas vedamas į teismą

Justinos Lasauskaitės, Vilmanto Raupelio nuotr.

Buvo jis linkęs kritikuoti ir prokuroro prielaidas, į kurias atsižvelgė teisėja V.Miceikienė, kad V.Šiliauskas gali pasislėpti, nes ketino išvykti į Tenerifę ir turėjo lėktuvo bilietus tik į vieną pusę. „Mes juk priklausome Europos Sąjungai, kaip ir ši Ispanijos sala, kurioje mano ginamasis ketino su šeima atostogauti. Tai apie kokį galimą pabėgimą kalbama?“ – vėl retoriškai klausė G.Černiauskas.

Be to, V.Šiliausko advokatas teigė, kad iki Kauno apygardos teismo sprendimo neatsiimtas ir į prokuratūros sąskaitą įmokėtas 10 tūkst. eurų užstatas už jo ginamojo paleidimą į laisvę, skiriant jam švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą apykojės pagalba ar namų areštą. Kaip jau rašyta, šis užstatas buvo sumokėtas dar prieš Kauno apylinkės teismo posėdį, po kurio teisėja V.Miceikienė tik iš dalies patenkino prokuroro prašymą pratęsti V.Šiliausko suėmimą dar dviem mėnesiams, motyvuojant tuo, kad jis gali bėgti, trukdyti tyrimui, taip pat daryti poveikį laisvėje esantiems su byla susijusiems asmenims.

G.Černiauskas sakė nesuprantantis ir, kuo geresnis kitas įtariamasis jo ginamojo papirkimu, kuriam teismas neskyrė suėmimo.

Iškalbinga chronologija

Kaip jau rašyta, „Autokaustos“ vadovui J. Kriaučiūnui, kurį prokuroras taip pat prašė suimti, Kauno apylinkės teismas kovo 10-ąją skyrė 50 tūkst. eurų užstatą, kuris taip pat buvo įmokėtas į prokuratūros sąskaitą dar prieš šį posėdį, ir trijų mėnesių intensyvią priežiūrą apykojės pagalba, įpareigojant ne tik neišvykti iš Lietuvos, bet ir būti namų zonoje bei nebendrauti su V.Šiliausku.

STT nuotr.

Sprendimą pratęsti V.Šiliausko suėmimą teisėja V.Miceikienė motyvavo nusikaltimo, kuriuo jis įtariamas, pobūdžiu bei sunkumu, galimos griežtos bausmės už jį neišvengiamumu, įtariamojo bei jo šeimos išvykimo iš Lietuvos bei pasislėpimo galimybe ir V.Šiliausko bei J.Kriaučiūno užimta gynybine pozicija. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, jų pasirinktos pozicijos, kaip ir parodymai, skiriasi.

V.Miceikienei pratęsus V.Šiliausko suėmimą, STT išplatino ne mažesnį atgarsį sukėlusį pranešimą apie tai, kad atsižvelgus, jog šį ikiteisminį tyrimą pradėjusios Kauno valdybos viršininko Dainiaus Januškos brolis yra vienas iš „Autokaustos“ akcininkų, siekiant išvengti bet kokios interesų konflikto regimybės, kreiptasi į Generalinę prokuratūrą siūlant pavesti šį tyrimą atlikti STT Centrinei tyrimų valdybai. Ir dar tą patį kovo 17-osios vakarą vadovavimą šiai bylai perėmė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas.

GALERIJA

  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
  • Naujojo Kauno korupcijos skandalo herojaus fiasko: jo advokatas kakta sienos nepramušė
STT, Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

BF to G

Straipsnio autore?

G

Smagu skaityti prieblandoje gyvenančių komentatorių pasisaskymus, jiems vis ramybės konservatoriai neduoda. Kas benutiktų ar karas, ar korupcija ar bėda kokia - vis konservatoriai kalti. Ir šiuo atveju matomai kyšį pakišo. Gerbiamieji, jums konservatoriai protą užtemdė, nematot kas realiai vyksta ir kurios jėgos čia dalyvauja. Turbūt jei konservatorių neliktų, jūs vistiek dar 50 metų kudakuotumėt apie juos.

…..

Prisisiko SITIE. Bet KONSERVU zvairys NEMAZIAU PRISISIKES!! TIK kazkodel nesuimtas neuzdarytas ??? O KAIP VISI KITI KUEK DAR TESIS VAGIU PARTIJOS masiulioko teismai??? VISI VAGYS JEI BENT VIENA VAGI PADIDIMTU TAI JAU BUT PERGALE . KonSERVAI TIEK PRIDIRBO KAD NIEKAD NEISSREBS. VIEN su ZEMES PRIVATIZACIJA Kai is sudu tapo DIDZIAIS ZEMVALDZIAIS O JUK VISI KOMUNISTAI BUVO GERAI GYENO PRIE RUSKIO GERAI JIEMS IR DABAR. TAI APIE KA MES SNEKAM???? Bet pabandyk pavokt vista !!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS