(Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka? | KaunoDiena.lt

(NE)LAUKTA ATOMAZGA: SKANDALINGASIS JAUNIMO MENTORIUS PATS TAPO AUKA?

Kauno apylinkės teismas šiandien už uždarų durų ėmėsi Probacijos tarnybos teikimo, kuriuo prašoma sugriežtinti bausmę, pakeičiant skirtą laisvės apribojimą į areštą, už jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą nuteistam Remigijui Jakščiui, kurio nuomojamame kotedže praėjusią savaitę rastas, kaip įtariama, nuo kaimynų iškviestos policijos paslėptas keturiolikmetis. R. Jakštys į šį teismo posėdį atvyko ne tik sugipsuota ranka, bet ir su esą elektroniniais nesiliaujančių grasinimų susidoroti su juo įkalčiais.

Pranešė ne policijai, o teismui

R. Jakštys kartu su dar viena savo advokate – Daiva Jurevičiene, kartu su Aušra Ručiene ginančia jį Kauno apylinkės teismo dar neišnagrinėtoje byloje dėl nepilnamečių tvirkinimo bei lytinės aistros su jais tenkinimo, pasirodė šiuose teismo rūmuose beveik paskutinę minutę iki skelbtos posėdžio pradžios ir, užmaskavęs veidą akiniais nuo saulės. Ir, nors, pamatęs negausius žiniasklaidos atstovus, šiuos akinius nusiėmė, iš pradžių neatsakė nė į vieną klausimą – nei, kas tada vyko jo namuose, nei, kas atsitiko rankai – ar ji nebuvo sužalota tą vakarą?

Daiva Jurevičienė ir Remigijus Jakštys/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tačiau po kurio laiko visgi prabilo ir papasakojo, kad ranka jam buvo sulaužyta vakar – per apie 18.30 val. surengtą išpuolį prie jo nuomoto kotedžo Pasimatymo akligatvyje. Esą jis buvo užpultas dviejų asmenų gatvėje prie šio namo, tačiau dėl to į policiją nesikreipė, nes užpuolikai teigė, kad tokiu atveju bus dar blogiau. Pasiteiravus R. Jakščio, už ką jis buvo sužalotas, jis pareiškė, kad komentarų nebus. Tačiau kaltino žiniasklaidos atstovus dėl sukelto triukšmo, radus jo namuose nepilnametį. Ir teigė, kad po vakarykščio išpuolio jau iš šio kotedžo išsikraustė, persikeldamas gyventi kitur.

Kaip šių R. Jakščio teiginių įrodymas žiniasklaidai buvo pateiktos ir esą į jo mesendžerį atsiųstų grasinimų – „Būsi sulaužytas greitu metu“, „Pagausiu – užmušiu“ ir pan. kopijos, kurios, portalo kauno.diena.lt žiniomis, buvo pateiktos ir minėtą Probacijos tarnybos teikimą nagrinėjusiam pačiam Kauno apylinkės teismo pirmininkui Arūnui Purvainiui.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Įtariamojo versija

Nors paprastai tokių teikimų nagrinėjimas trunka 15-20 minučių, šiandien šis posėdis užsitęsė daugiau kaip dvi valandas.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, R. Jakštys per jį bandė įtikinti, kad manęs, kad jo namuose rastas vaikinas yra 18-metis. Esą šis jam buvo nurodęs tokį savo amžių ir jam abejonių dėl to nekilo.

R. Jakštys neneigė, kad šis asmuo lankėsi pas jį jau ne vieną mėnesį. O jį nuspręsta skubiai paslėpti, kai atvykus policijai, jis esą prisipažino, kad yra nepilnametis.

R. Jakštys patikslino ir, kad tuo metu pas jį esą viešėjo giminaičiai. Ir prašė teismo neskirti jam siūlomo arešto, o pratęsti laisvės apribojimo terminą.

Savo sprendimą A. Purvainis skelbs jau rytoj – 15.10 val.

Beje, tai – jau ne pirmas Probacijos tarnybos teikimas pakeisti R. Jakščiui skirtą laisvės apribojimą į areštą, kuris gali būti nuo 15 iki 90 parų. Tačiau prieš porą mėnesių jis buvo atmestas.

Tai portalui kauno.diena.lt patvirtino ir šiandieniniame teikimo nagrinėjime dalyvavusi Probacijos tarnybos atstovė.

Tačiau Kauno apylinkės teismo atstovės teigimu, jeigu toks teikimas ir buvo, jis buvo nagrinėtas ne jų teisme.

Arūnas Purvainis/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kažkas meluoja

Kaip jau rašyta, per minėtus garsiai nuskambėjusius balandžio 12-osios vakaro įvykius Pasimatymo akligatvyje, 14-metis, kurio buvimą jo namuose R. Jakštys neigė, buvo rastas, kotedžo savininkui leidus policijai apieškoti namą. Nepilnametis buvo aptiktas nišoje, po laiptais, įrengtoje spintelėje, o ši slėptuvė buvo užremta sunkiu akmeniu.

Po šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vengimo atlikti baudžiamojo poveikio priemones, nes R. Jakščiui yra uždrausta bendrauti su nepilnamečiais. Tokia buvo viena iš 2021-ųjų gruodį jam Kauno apylinkės teismo už keturių, jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą skirto laisvės apribojimo vieneriems metams bei 40 dienų sąlygų.

Tačiau praėjusios savaitės pabaigoje šis ikiteisminis tyrimas perkvalifikuotas taip pat į jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimą, dėl ko jį iš Kauno apylinkės prokuratūros perėmė Kauno apygardos prokuratūra.

Tačiau R. Jakštys, kuriam ne per seniausiai sukako 25-eri, šiame ikiteisminiame tyrime dar nėra apklaustas, nepareikštas jam ir joks įtarimas, kaip neskirta ir jokia kardomoji priemonė.

Oficialiai dar nėra apklaustas ir minėtas keturiolikmetis, jį suradusiems policijos pareigūnams teigęs, kad jis – jau pilnametis ir nesupranta, ko šie prie jo kabinėjasi.

Kaip jau rašyta, viena iš R. Jakščio advokačių – A. Ručienė tada žiniasklaidai teigė, kad neaišku pas ką keturiolikmetis, kurio jos ginamasis iki tol nepažinojo, tą balandžio 12-osios vakarą buvo atėjęs, akcentuodama, jog tuo metu name buvo ir daugiau suaugusiųjų.

Aušra Ručienė (I. Kuprio/BNS ir Vilmanto Raupelio nuotr.)

Tarp nukentėjusiųjų – ir septyniolikmetis

Kaip jau rašyta, Kauno apylinkės teismas yra gavęs ir prokuroro, palaikiusio kaltinimą jau minėtu 2021-ųjų gruodžio 13-osios nuosprendžiu pasibaigusioje R. Jakščio byloje ir palaikančio kaltinimą dar vienoje panašioje jo byloje, kurios teismui dar atversti nepavyko, dėl kardomosios priemonės teisiamajam sugriežtinimo.

Šis prašymas pakeisti antrojoje R. Jakščio byloje jam skirtą namų areštą naktimis, uždraudžiant tokiu metu iš jų išeiti, į intensyvią priežiūrą, uždedant apykoję ir tik valandai išleidžiant iš namų apsipirkti, taip pat buvo pateiktas po minėtų praėjusios savaitės įvykių Pasimatymo akligatvyje.

Anot Kauno apylinkės teismo atstovės, planuojama šio prokuroro prašymo nagrinėjimui surengti specialų šios dar neatverstos bylos posėdį, nes artimiausias suplanuotas tik po kelių savaičių.

Kol kas šio specialaus posėdžio data dar nepaskirta.

Kaip jau rašyta, pirmasis šios bylos, kurioje R. Jakštys kaltinamas ne tik jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimu, bet ir lytinės aistros tenkinimu, pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, su septyniolikmečiu bei aplaidžiu buhalterinės apskaitos tvarkymu, susijusiu su kompiuterinių paslaugų teikimu vienai Skandinavijos firmai, planuotas kovo pabaigoje. Tačiau neįvyko dėl teisiamojo ligos.

Šioje byloje – trys nukentėjusieji, kuriuos R. Jakštys, kaltinamajame akte įvardijamas kaip VšĮ „Mokinio karjera“ generalinis direktorius, susirado panašiomis aplinkybėmis, kaip ir pirmojoje savo byloje, kurioje nuosprendis jam buvo paskelbtas 2021-ųjų gruodį, t.y. įvairiuose renginiuose, dalis kurių buvo susiję su minėta jo veikla. O susirastos aukos, bylos duomenimis, buvo tvirkintos ir tada R. Jakščio išsinuomotuose apartamentuose „Žaliakalnio terasose“. Tiesa, kiek tokių atvejų buvo nenustatyta.

Gudravo ir anksčiau

Prieš penkerius metus įkurta VšĮ „Mokinio karjera“, registruota vieno Šarkuvos gatvės daugiabučio bute, internete skelbiasi esanti moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kurios veikloje – ir edukacinių ekskursijų organizavimas.

Būtent su tokiomis išvykomis į kitus Lietuvos miestus bei užsienį susiję ir dalis R. Jakščiui inkriminuojamų nusikaltimų minėtoje dar neatverstoje jo byloje bei nusikaltimai, už kuriuos jis jau nuteistas 2021-ųjų gruodžio 13-osios nuosprendžiu.

Pastarojoje byloje jis savo kaltę – kad tvirkino Varšuvos bei Berlyno viešbučiuose ten į renginius nusivežtus keturis dar šešiolikos neturėjusius nepilnamečius – vilnietį, kaunietį bei du jų bendraamžius iš rajonų, ir šie jo seksualinio pobūdžio veiksmai, anot teismo, galėjo sukelti minėtiems berniukams lytinį susijaudinimą, per ankstyvą domėjimąsi tokiais dalykais bei iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą, pripažino. Tačiau nesugebėjo paaiškinti, kodėl taip elgėsi.

Pagal pareikštą kaltinimą R. Jakščiui grėsė laisvės atėmimas iki penkerių metų. O, pasirinkęs minėtą poziciją, jis kartu su jau tada jį gynusia advokate A. Ručiene siekė būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal savo globėjos, kai augo vaikų namuose, laidavimą.

Tačiau Kauno apylinkės teismas 2021-ųjų gruodį jam skyrė jau minėtą laisvės apribojimą vieneriems metams ir 40-čiai dienų, uždraudžiant bendrauti su nepilnamečiais bei lankytis įstaigose, kuriose jie mokosi bei gyvena.

Šį, kaltinimą palaikiusio prokuroro nuomone, per švelnų nuosprendį jis apskundė Kauno apygardos teismui. Bet šis prokuroro skundą atmetė ir minėtas nuosprendis R. Jakščiui pernai kovą įsiteisėjo.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pakeitė taktiką?

Kauno apygardos teismas priėmė minėtą sprendimą, nepaisant to, kad dar nagrinėjant Kauno apylinkės teisme jiems apskųstu nuosprendžiu pasibaigusią bylą, jau buvo gautas vieno nukentėjusiojo nuo panašių R. Jakščio veiksmų pareiškimas. Vėliau kreipėsi ir kitų nukentėjusiųjų dar teismo neatverstoje jo byloje tėvai.

Ikiteisminis tyrimas R. Jakščio byloje, kurią vainikavo 2021-ųjų gruodžio nuosprendis, buvo pradėtas kreipusis tik vieno iš keturių nukentėjusiųjų tėvams. Kiti nukentėjusieji buvo nustatyti, susiradus visus nepilnamečius, tada vykusius į užsienio keliones su R. Jakščiu ir apsistojusius su juo viename viešbutyje.

Vyriausias nukentėjusysis dar neatverstoje R. Jakščio byloje, kuriam per bylon sugulusius įvykius, vykusius nuo 2021-ųjų vasaros pabaigos iki 2022-ųjų vasario, buvo septyniolika, taip pat buvo nusivežtas į Varšuvą. Tačiau šioje byloje, kurioje R. Jakštys kaltinamas šešiomis nusikalstamomis veikomis, susijusiomis su jaunesnių negu šešiolikos metų berniukų tvirkinimu bei lytinės aistros tenkinimu pažeidžiant nepilnamečių asmenų seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, jis ikiteisminio tyrimo metu parodymų nedavė.

GALERIJA

  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
  • (Ne)laukta atomazga: skandalingasis jaunimo mentorius pats tapo auka?
Justinos Lasauskaitė nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (54)

tapt auka nesunku

Duodi su galva i siena, ir jau auka. Ar su ranka - kazkur.

Žaliakalnietis

Aplinkui vien pedalai

tam[ai] -,, spengianti tyla,,,

Bartosevicius dabar uzsiemes --azuoliukus-- tratina per visus galus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS