Netektį išgyvenanti moteris: kraupu, kad taip nevertinama žmogaus gyvybė | KaunoDiena.lt

NETEKTĮ IŠGYVENANTI MOTERIS: KRAUPU, KAD TAIP NEVERTINAMA ŽMOGAUS GYVYBĖ

Trečiadienį Indrę Weaver pritrenkė itin skaudi žinia – mirė jos 59-erių tėvas Arūnas Naujalis. Vyrą, be sąmonės parkritusį ant gatvės Sargėnuose, rado praeiviai. Aplinkiniai iškvietė medikus. „Manau, kad jeigu jam būtų suteikta pagalba greičiau, viskas būtų pasibaigę kitaip. Greitoji neatvažiavo pusę valandos“, – teigė moteris. Medikų atstovai tikina, kad vyro gyvybė užgeso ne dėl jų kaltės. 

Ieškojo liudininkų

JAV gyvenanti I. Weaver tikina, kad apie šį skaudų įvykį sužinojo iš brolio, dirbančio Švedijoje. „Policija paskambino brolio žmonai ir pasakė, kad tėtis buvo rastas gatvėje – tai buvo visa informacija“, – sako pašnekovė.

Ji nusprendė daugiau detalių apie šią nelaimę sužinoti iš įvykio liudininkų, tad paviešino pagalbos prašymą feisbuko grupėje „Sargėnai“. „Šiandien mano tėtis be sąmonės buvo rastas ant gatvės. Kažkas jį rado ir iškvietė policiją. Ar kas nors žinote apie šį įvykį? Jis dabar kovoja už gyvenimą“, – į internautus trečiadienį kreipėsi moteris. Kai kurie feisbuko grupės nariai informacija dalijosi komentaruose po įrašu, kiti su I. Weaver susisiekė asmeniškai. 

Niekas man konkrečiai neatsako į klausimą, po kiek laiko nuo skambučio greitoji atvyko į įvykio vietą.

„Visas detales aš sužinojau iš šios grupės. Man žmonės skambino ir rašė viską,  ką matė, – pasakoja moteris. – Tėtis apie 7.20 val. ryto ėjo į stotelę važiuoti į darbą ir nukrito netoli pašto, prie taksi stotelės. Tai matė vienas vyriškis, kuris prie jo priėjo. Jis sakė, kad tėčiui pylėsi putos, ir pamanė, kad tėčiui – epilepsijos priepuolis. Tuo metu iš pašto išėjo vyriškis ir jie pradėjo skambinti greitajai pagalbai. Kiti atnešė mano tėčiui užklotą, padėjo po galva. Visi traktavo, kad greitoji užtruko pusę valandos. Jį ištiko širdies smūgis, o deguonis per ilgai nepateko į smegenis, todėl jis buvo komoje.“

Pašnekovė negalėjo pasakyti, į kurią gatvę buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba ir ar aplinkiniai gatvėje gulintį vyrą gaivino. „Tik žinau, kad greitoji klausinėjo, ar jie užsipildė kažkokią anketą, net nežinau, kas tai yra. Ir jeigu žmonės kviečia pagalbą, kokios dar anketos reikia?“ – stebėjosi moteris. Pašnekovei liudininkai pasakojo, kad atvykę medikai nelaimėlį gaivino, tačiau jis vis tiek neva nekvėpavo ir nereagavo į aplinką.

„Manau, kad jeigu jam būtų suteikta pagalba greičiau, viskas būtų pasibaigę kitaip. Kaip supratau, tėčio mirties priežastis – širdies smūgis, – sakė mirusio vyro dukra – Vakar skambinau į greitąją, jie sako, kad viską padarė gerai. Niekas man konkrečiai neatsako į klausimą, po kiek laiko nuo skambučio greitoji atvyko į įvykio vietą, o juk jie tai turėtų žinoti. Truputį pasiginčijome ir man pasakė, kad su manimi daugiau nešnekės, nes jie viską pasakė mano broliui. Aš tikiu tuo, ką man pasakojo žmonės.“

Pasiteiravus, ar moteris žada dėl šio įvykio kreiptis į atsakingas institucijas, ji tikino nemananti, kad pavyktų iš to gauti naudos. „Aš nemanau, kad kreipęsi į institucijas, mes laimėsime. Kraupu, kad taip nevertinama žmogaus gyvybė“, – nuoskaudos neslėpė moteris.

Atvykome per 10 minučių

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (Kauno m. GMPS) atstovas portalui kauno.diena.lt teigė, kad iškvietimas į Vandžiogalos pl. 11 ir Žiburių gatvės sankirtą buvo gautas trečiadienio rytą, 7.21 val. 

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Brigada atvyko per 10 minučių nuo ragelio pakėlimo. Pacientas atgaivintas ir nuvežtas į Kauno klinikas. Pranešimas buvo gautas 7.21 val., išvykimas – 7.22 val., atvykimas – 7.31val. 7.56 val. asmuo buvo transportuotas į Kauno klinikas, o Kauno klinikose buvo 8 val., – teigė Slaugos padalinio vadovas - Civilinės saugos specialistas Donatas Paliulionis. – 30 minučių į įvykio vietą nevažiavome, turime GPS rodmenis, ir kortelę. Viskas įvykdyta laiku ir kaip priklauso.“

Iki atvykstant pirmajam GMP ekipažui, praeiviai pacientą gaivino.

Anot Kauno m. GMPS atstovo, į nelaimės vietą vyko artimiausia Šilainių medikų brigada ir reanimobilis. Anot D. Paliulionio, iki atvykstant pirmajam GMP ekipažui, praeiviai pacientą gaivino.  „Asmuo, kuris kvietė GMP, paciento nepaliko. Po kelių minučių prisijungė ir kitas praeivis, abu teikė pagalbą, gaivino pacientą iki atvykstant pirmajam GMP ekipažui. Praeiviai pacientą buvo užkloję dviem užklotais, – pasakojo Kauno m. GMPS atstovas. – Atvykusi pirmoji brigada pacientą rado klinikinės mirties būsenoje. Nedelsiant perimtas gaivinimas. Atliekant gaivinimo veiksmus pacientas perneštas į šiltą GMP automobilį. Taikant specializuotą reanimacinės pagalbą, pacientui atstatyta spontaninė kraujotaka ir jis transportuotas į Kauno klinikas.“

Anot pašnekovo, medikams atvykus į nelaimės vietą, policijos įvykio vietoje nebuvo. 

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė teigė, kad į nelaimės vietą policijos pareigūnai nevyko, nes jie žmonių nebuvo kviesti. „8.40 val. iš gydymo įstaigos mes sulaukėme pranešimo, kad 1961 metais gimęs vyras be sąmonės buvo rastas gatvėje. Buvo prašoma pagalbos nustatyti artimuosius“, – teigė O. Vaitkevičienė.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė portalui teigė BPC informacinėje sistemoje radusi informaciją apie minėtą įvykį bei perklausiusi skambučio garso įrašą.

Anot jos, vasario 17 d. skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 buvo gautas skambutis apie gatvėje parkritusį žmogų. „Skambutis gautas 07.18 val. Pranešėjas nurodė, kad prie Vandžiogalos pl. 11 namo parkrito priepuolio ištiktas žmogus, – teigė V. Juozevičiūtė. – Kadangi buvo pranešta apie sveikatos sutrikimą, į įvykio vietą turėjo būti siunčiama greitosios medicinos pagalbos brigada.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka, tokiu atveju Bendrojo pagalbos centro operatorius privalo išsiaiškinti įvykio vietos adresą, pagalbos poreikio pobūdį ir sujungti pranešėją su atitinkamos greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeriu. Tuo pat metu greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeris gauna Bendrojo pagalbos centro operatoriaus užpildytą elektroninę kortelę ir, sujungus su skambinančiuoju, jau mato adresą ir reikiamos pagalbos pobūdį.“

Pasiteiravus, ar žinoma, kada tarnybos buvo įvykio vietoje, BPC atstovė V. Juozevičiūtė teigė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti Kauno m. GMPS, nes ji valdo greitosios medicinos pagalbos brigadas.

Ar dėl šio įvykio nebuvo kilę nesklandumų, nesusipratimų? „Negalime pasakyti, ar buvo kažkokių nesklandumų ir nesusipratimų reaguojant į minėtą pagalbos prašymą, nes ne mes valdome greitosios medicinos pagalbos pajėgas ir nežinome, kokia situacija buvo įvykio vietoje. Pradinis pagalbos teikimo etapas – atsakymas į pagalbos skambutį, įvykio vietos adreso, pagalbos poreikio išsiaiškinimas, elektroninės kortelės užpildymas ir pranešėjo sujungimas su greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeriu – vyko greitai ir sklandžiai“, – teigė V. Juozevičiūtė.

Kauno m. GMPS atstovai pasidalijo atmintine, kaip elgtis radus gatvėje sukniubusį žmogų.

Kauno m. GMPS atmintinė.

Gairės: Sargėnai, mirė vyras, greitoji medicinos pagalba, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

AŠ Manau

Už jūrių mariu gali reigšti priekaištus kam nori ,tik ne sau.Laukiant visada atrodo ,kad laikas sustoja.Taip ir čia.Reikėjo tėvu pasirūpinti akol gyvas.Kada jį matėte?

tam, kur "įdomu"

nuo kada lietuvių kalboje atsirado raidė W, pranešu, kad nuo1549 metų, kai Mažvydas išleido lietuvišką katekizmą, ir visą laiką buvo, pakol senojo Landsbergio uošvis J.Jablonskis nesumąstė kad ją reikėtų išmesti iš raidyno

pritariu "jis"

Prisimenu seną pasakojimą:su dukra gulėjau ligoninėj ir labai dėl jos pergyvenau. Viena medicinos seselė mane ramino ,papasakodama savo išgyvenimus,sakydama kad viskas Dievo valioj.Ji su vyru chirurgu(penkiasdešimtmečiu) ir jo draugais ,taip pat gydytojais,kaime tėvams padėjo vežti šieną.Būnant ant šalinės kluone,jam pasidarė bloga ir niekas neišgelbėjo,nors greta ir iš karto buvo pagalba.Tad tai užsienietei nereikėtų šitaip juodinti gydytojų,nes ir jie nevisagaliai.Gal būt tam a t a vyrui dabar geriau,nei gyventi ,paliktam vaikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS