Nuosprendis su prostitucija sietiems broliams: pelną teks grąžinti, o su aukomis nebendrauti | KaunoDiena.lt

NUOSPRENDIS SU PROSTITUCIJA SIETIEMS BROLIAMS: PELNĄ TEKS GRĄŽINTI, O SU AUKOMIS NEBENDRAUTI

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį dvejus metus nagrinėtoje plačiai nuskambėjusioje byloje dėl pustrečių metų Kaune teiktų prostitucijos paslaugų, kurias organizavo ugniagesiu gelbėtoju oficialiai dirbęs Algirdas Černius.

Sektas ne vieną mėnesį

Kaip jau rašyta, kartu su A.Černiumi buvo teisiamas ir jo jaunesnysis brolis Saulius, kaltintas poveikiu liudytojoms, bandant padėti vyresnėliui išvengti baudžiamosios atsakomybės, ir neteisėtu disponavimu sprogstamosiomis medžiagomis.

Anot Kauno teisėsaugininkų, aukštąjį išsilavinimą turinčio A.Černiaus organizuotą prostitucijos verslą jiems pavyko atskleisti po daugiau nei pusmetį trukusio tyrimo.

Informacija apie tai, kad vienas asmuo, prisidengęs legaliais masažo salonais, užsiima ir kita veikla – teikia seksualines paslaugas, buvo gauta 2016-ųjų pabaigoje.

Nustatyta, kad šios paslaugos buvo teikiamos prisidengiant egzotinių masažų salonų, veikusių pačiame Kauno centre bei Aleksote – Kaunakiemio ir Veiverių gatvėse, veikla. Jų darbuotojos seksualiai aptarnaudavo klientus darbdavio išnuomotuose butuose, kurie buvo nuolat keičiami.

Siekiant juose atlikti kratas, prostitučių klientais teko apsimesti ir teisėsaugininkams.

 

 

Įtarti ir kolegos

Klientų savo nusikalstamam verslui A.Černius ieškojo populiariame interneto skelbimų portale.

Ten jo dedamus skelbimus apie teikiamas esą masažo paslaugas iliustruodavo merginos, dėvinčios tik apatinius drabužius, nuotrauka.

Šie skelbimai būdavo publikuojami trumpai: tai įdedami, tai išimami.

Teikiamų paslaugų kaina svyravo nuo 40 iki 100 eurų. Priklausomai nuo paros laiko ir trukmės.

Tačiau kai kuriems klientams, remiantis šias paslaugas teikusiųjų parodymais, buvo taikomos nuolaidos. Kai kurios iš jų teigė supratusios, kad šie – A.Černiaus, padengdavusio šias nuolaidas savo sąskaita, bendradarbiai.

Algirdas Černius/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Spąstai bedarbėms

Klientai buvo aptarnaujami tik darbo dienomis. Ir tuo vertėsi iki dešimties merginų iš Kauno bei provincijos.

Darbuotojų šiam nusikalstamam verslui taip pat ieškota interneto skelbimų portaluose – tarp jaunų moterų, besiskelbiančių, kad neturi jokių darbo įgūdžių ir sutiktų dirbti bet kokį darbą.

Pirmo pokalbio jos buvo kviečiamos į susitikimą tiesiog gatvėje. Ir tik praėjusios šį filtrą jau – į kurį nors masažo saloną.

Kandidatėms buvo užsimenama, kad gali tekti teikti ne tik masažo paslaugas. Už tai priklausys pusė uždarbio. Kita pusė – darbdaviui.

Tas nukentėjusysis darė tą patį, ką ir aš, tačiau prigąsdintas teisėsaugininkų, ėmė versti viską man.

Bylą teismui rengę teisėsaugininkai suskaičiavo, kad nuo 2015-ųjų pavasario iki sulaikymo 2017-ųjų rudenį A.Černius iš šios nusikalstamos veikos turėjo ne mažiau kaip 52 945 eurus pajamų.

Įtariamasis tapo nukentėjusiuoju

Po sulaikymo A.Černiui buvo pareikštas įtarimas tik dėl prostitucijos organizavimo ir vadovavimo šiam nusikalstamam verslui.

Tačiau vėliau – ir dėl prekybos žmonėmis, pasinaudojant asmens socialiniu pažeidžiamumu bei išnaudojant jį nusikalstamų veikų darymui, ir nesunkaus šio asmens sveikatos sutrikdymo.

Prieš pareiškiant A.Černiui šiuos du naujus įtarimus nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas kartu su juo sulaikytas asmuo, iš pradžių taip pat įtartas pelnymusi iš prostitucijos. Jam sutikus bendradarbiauti su teisėsaugininkais, paaiškėjo, kad jis pats galimai tapo A.Černiaus auka.

Perduodant bylą teismui A.Černius jau kaltintas ir tuo, kad pasinaudojo, jog darbo ieškojo ir minėtas gyvenamosios vietos neturėjęs asmuo. Iš pradžių jis buvo įdarbintas A.Černiaus namuose. O vėliau, remiantis kaltinamuoju aktu, prievarta įtrauktas ir į A.Černiaus nusikalstamą verslą. Ir netgi padarytas savotišku šio skydu – įdarbintas vieno A.Černiui priklausiusio masažo salono, kuriame po darbo valandų ir nakvodavo, direktoriumi.

A.Černius kaltintas ir šio asmens sveikatos sutrikdymu – kad sulaužė su metaline montiruote jam alkūnkaulį. Anot teismo medicinos ekspertų, tai – nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Teisinės subtilybės

Iš pradžių savo kaltę neigęs A.Černius po pusmetį trukusio suėmimo iš dalies prisipažino. Tačiau tik dėl prostitucijos verslo organizavimo, už ką gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Įtarimus dėl nusikaltimų, susijusių su jau minėtu iš įtariamojo nukentėjusiuoju tapusiu asmeniu, – dėl šio sveikatos sutrikdymo bei prekybos žmonėmis, už ką jau gresia iki dešimties metų nelaisvės, A.Černius neigė.

Prieš 2017-ųjų Kalėdas buvo sulaikytas ir jaunesnysis jo brolis Saulius, tuo metu studijavęs vienoje žemės ūkio mokykloje ir vertęsis individualia veikla. Perduodant bylą teismui S.Černius kaltintas vertęs vyresniojo brolio verslo darbininkes pakeisti savo parodymus darbdavio, kuris tuo metu buvo suimtas, naudai. Ir neteisėtu dūminio parako bei aliuminio pudros mišinio, kuris priskiriamas nedidelės galios sprogstamosioms medžiagoms, aptikto per kratą jo namuose, laikymu.

Brolių Černių teismas

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Perduodant bylą teismui, joje buvo likę tik du nukentėjusieji: jau minėtas asmuo, kurį A.Černius kaltintas išnaudojęs bei sužalojęs, ir viena seksualines paslaugas teikusi moteris. Nors nukentėjusiomis dėl to, kad A.Černius pasiimdavo pusę jų uždarbio, save laikė ir kitos šios moters kolegės, galiausiai pastarosios tapo tik liudytojomis, nes nenustatyta, kad prieš jas būtų naudotas koks nors smurtas. Tuo tarpu jų kolegė liko nukentėjusiąja dėl nustatyto psichologinio smurto, verčiant šią dalintis iš klientų gautais pinigais, požymių.

Užbėgo traukiniui už akių

Brolių Černių teismo procesas, kaip įprasta prostitucijos verslo bylose, vyko už uždarų durų.

Lygiai prieš dvejus metus – prieš prasidedant pirmajam teismo posėdžiui jaunėlis buvo nešnekus, o vyresnėlis pasakojo, kad, vos buvo paleistas iš suėmimo, vėl grįžo į tarnybą. „Turiu ir aukštalipio, ir laivavedžio kategorijas. Esu ne kartą skatintas už gerą darbą ir dar teismas nepriėmė jokio sprendimo“, – teigė tada A.Černius. Ir viešai piktinosi dėl jam pareikšto kaltinimo prekyba žmonėmis, vadindamas jį absurdu.

„Tas nukentėjusysis darė tą patį, ką ir aš, tačiau prigąsdintas teisėsaugininkų, ėmė versti viską man. Ir, kad jį sumušiau, prisiminė tik po metų, nors neturi jokių liudininkų“, – dėstė tada savo tiesas dar kurį laiką tarnybą priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ir teismo posėdžius derinęs A.Černius. Tačiau pernai jis šią valstybės tarnybą, kurioje negali dirbti teisti asmenys, paliko.

O šiandien išgirdo ir judviejų su broliu bylą nagrinėjusios teisėjos Danguolės Šiugždinytės nuosprendį, kuriuo pripažintas kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų, skiriant už tai ketverių metų laisvės atėmimą, atidedant šios bausmės vykdymą dvejiems metams. Nors prokurorė prašė šio atidėjimo maksimaliam trejų metų terminui. Tačiau šiandien paskelbtu nuosprendžiu A.Černiui skirtos papildomos baudžiamojo poveikio priemonės – minėtus porą metų privalomai dirbti ir naktimis neišeiti iš namų, jeigu tai nesusiję su darbu.

Valstybei atiteks ir bešeimininkiai pinigai

Teisėja D.Šiugždinytė šiandieniniame savo nuosprendyje paskelbė ir apie privalomą 52 945 eurų, uždirbtų iš prostitucijos verslo organizavimo, išieškojimą iš A.Černiaus bei daugiau kaip 3718 eurų, rastų per kratas jam dirbusių prostitučių darbo vietose, konfiskavimą. Nes niekas neprisipažino esantis šių pinigų savininkas.

A.Černius įpareigotas sumokėti Valstybinei ligonių kasai ir 908 eurus už asmens, kurio sveikatą sutrikdė, sužalojimą bei sumokėti šiam 2 tūkst. eurų. Nors pastarasis prašė didesnio moralinio atlygio.

Jaunesnysis A.Černiaus brolis taip pat pripažintas padaręs abu jam inkriminuotus nusikaltimus. Tačiau prokurorė prašė už juos S.Černiui skirti penkiolikos parų areštą ir 3500 eurų baudą, o bylą nagrinėjusi teisėja nubaudė jį pusantrų metų laisvės apribojimu uždraudžiant tiek laiko bendrauti ir su dviem moterimis, kurias jis vertė pakeisti parodymus.

Saulius Černius/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kodėl buvo skirtos būtent tokios bausmės – ar tai lėmė ne tik skirtingas nusikaltimų, kuriais kaltinami broliai, sunkumas, bet ir jų elgesys, stojus prieš teismą, bei lig šiol švarios biografijos, neaišku. Kadangi byla nagrinėta už uždarų durų, apie tokio teismo sprendimo motyvus žiniasklaida neinformuota.

GALERIJA

  • Nuosprendis su prostitucija sietiems broliams: pelną teks grąžinti, o su aukomis nebendrauti
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Marija

Cia gerai. Ir otkatai nepadėjo. Nes prisikarksejo. O gaidziu vieta ant laktos. Ju bujojimo terminai visada labai riboti.

Sukosi

5 iese. Teise 2 :)

visose Lietuvos miestose

prostitucija legalizuota Skelbiu lt portale pilna ju Dirba ir dirbs laisvai be baimes Greiciausiai kaz kas is valstybes tarnautoju uz tai gauna pelna
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS