Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje | KaunoDiena.lt

PAJUDĖJO LEDAI KORUPCIJOS SKANDALO KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖJE BYLOJE

Po daugiau kaip pustrečių metų tyrimo Kauno apygardos teismui perduotas vienas skandalingosios bylos dėl galimos korupcijos Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus, kaip tada teigta, susijusius su jos turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu, epizodas.

Kaltinami kyšio pasidalijimu

Teismui perduotame epizode kaltinimai pareikšti stambiausioms šio skandalo žuvims – buvusiam Kauno rajono vicemerui Kęstučiui Povilaičiui ir buvusiam Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriui Ričardui Pudževeliui.

Jie siejami su vienu iš keturių galimų šios bylos kyšininkavimo atvejų, pasireiškusių grynųjų pinigų davimu ir priėmimu.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyba, duomenimis, vienos bendrovės, laimėjusios, kaip įtariama, fiktyviai vienos Kauno rajono seniūnijos organizuotą viešąjį konkursą, atstovas 2014-ųjų rugpjūtį atsilygino už tai K.Povilaičiui, tuo metu vadovavusio Kauno rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai, 5 tūkst. litų kyšiu.

Remiantis kaltinimu, vėliau K.Povilaitis pasidalino juo su tiesioginiu tuomečiu savo viršininku R.Pudževeliu, pasilikdamas sau tik 1400 litų.

R.Pudževelis kaltinamas kyšininkavimu, o K. Povilaitis – kyšininkavimu ir kišimusi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Kaip teigiama STT pranešime, įtariama, kad šie asmenys, už tai, kad vienai bendrovei būtų sudarytos išimtinės sąlygos be viešųjų pirkimų procedūrų atlikti krepšinio aikštelės sintetinės dangos įrengimo darbus, iš bendrovės atstovo priėmė kyšį. Tyrimo duomenimis, viešųjų pirkimų procedūros buvo imituotos tik po darbų atlikimo, atgaline data pasirašant rangos sutartį bei už atliktus darbus apmokant Kauno rajono savivaldybės administracijos lėšomis.

Motininė byla įstrigusi

K.Povilaitis tuo metu buvo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, pirmininkavęs Viešųjų pirkimų komisijai. Ir kitą Kauno rajono savivaldybės tarybos kadenciją, per kurią ir buvo sulaikytas dėl galimų senų nuodėmių, jau tapęs Kauno rajono mero pirmuoju pavaduotoju.

Minėtas privataus kapitalo įmonės atstovas, davęs K.Povilaičiui kyšį, nuo baudžiamosios atsakomybės yra atleistas, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais.

Ar K.Povilaitis su R.Pudževeliu pripažįsta jiems pareikštus kaltinimus, nekomentuojama.

Pasak šiam didelį atgarsį sukėlusiam ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Valentino Aleknos, jis trunka taip ilgai dėl įvairių rūšių ekspertizių.

Kada bus baigta motininė minėto teismui perduoto epizodo byla, kurioje kartu su K.Povilaičiu ir R.Pudževeliu – vienuolika įtariamųjų (dar aštuoni verslo atstovai ir R.Pudževelio žmona), neaišku. Sprendžiant iš ligšiolinių joje paskirtų ekspertizių trukmės, dar negreit.

Pritrenkė įžūlumu

Kaip jau rašyta, šis bombos sprogimui prilygęs ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas STT Kauno valdybos pareigūnams 2016-ųjų lapkritį sulaikius penkis asmenis, tarp kurių buvo ir tuometinis

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius R.Pudževelis, pastarojo sutuoktinė bei bendrovės „Roalsa“ vadovas Saulius Bartašiūnas.

Tada buvo atliktos kratos ir Kauno rajono savivaldybėje, ir privataus kapitalo įmonėse, susijusiose su asmenimis, sulaikytais kartu su R.Pudževeliu bei jo sutuoktine.

Tačiau suimti po dviejų parų sulaikymo buvo tik R.Pudževelis ir S.Bartašiūnas. Juos suimti leidęs Kauno apylinkės teismas tada konstatavo, kad, turimais duomenimis, R.Pudževelis 2014-ųjų rugpjūtį susitarė su S.Bartašiūnu, jog pastarojo vadovaujamos įmonės lėšomis bus įsigytos R.Pudževelio ir jo sutuoktinės statomam gyvenamam namui Kulautuvoje reikalingos statybinės medžiagos. Tačiau įmonės apskaitoje bus nurodyta, kad šios medžiagos bus panaudotos jai renovuojant Kauno rajono savivaldybei priklausančias šilumos katilines. Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad jį inicijavo ir koordinavo S.Bartašiūnas.

Buvo suimti tik du

Iš vienuolikos šio ikiteisminio tyrimo dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir papirkimo Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus įtariamųjų griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas buvo skirta tik R.Pudževeliui su S.Bartašiūnu.

Prokuroras V.Alekna tai motyvavo tuo, kad baiminamasi, jog paleisti į laisvę jie gali trukdyti tyrimui: daryti poveikį liudininkams, bandyti nuslėpti dokumentus ir pan.

Kitą dieną sulaikytam tuometiniam Kauno rajono vicemerui Kęstučiui Povilaičiui bei trims privačių įmonių atstovams jau taikytos švelnesnės kardomosios priemonės.

Prokuroras V.Alekna tada tai aiškino tuo, kad K.Povilaičio ir įtariamų jo bendrininkų galimų nusikaltimų mechanizmai – ne tokie sudėtingi, ištęsti laike ir užmaskuoti, kaip R.Pudževeliui inkriminuojamoje nusikalstamoje veikoje. Todėl K.Povilaičio ir galimų jo bendrininkų, kuriems buvo pareikšti įtarimai dėl galimo jo papirkimo, atveju buvo spėta atlikti visus būtinus pirminius veiksmus per dvi jų sulaikymo paras.

Karjera žlugo per dieną

Kaip tada teigta, K.Povilaičiui pareikšti įtarimai dėl galimų dviejų kyšininkavimo epizodų, padarytų skirtingu laiku. Tačiau abu jie susiję su Viešųjų pirkimų komisijos, kuriai K.Povilaitis vadovo ankstesnę Kauno rajono savivaldybės tarybos kadenciją – 2011-2015 metais.

Su antruoju galimo K.Povilaičio kyšininkavimo epizodu, kuris dar tebetiriamas, nepatvirtintais duomenimis, susijęs vėliau su dar vienu privačios bendrovės atstovu sulaikytas statybų bendrovės, įsikūrusios Aleksote, direktorius.

Kauno rajono savivaldybės opozicija išreiškė tada K.Povilaičiui ir R.Pudževeliui nepasitikėjimą. Tačiau interpeliacijos klausimas į tarybos darbotvarkę įtrauktas nebuvo, motyvuojant tuo, kad per vėlai pateikti dokumentai. Abu jie buvo atleisti iš pareigų patiems prašant. Ir sustabdė savo narystę Socialdemokratų partijoje.

GALERIJA

  • Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje
  • Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje
  • Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje
  • Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje
  • Pajudėjo ledai korupcijos skandalo Kauno rajono savivaldybėje byloje
Elijaus Kniežausko ir Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Giedriui

O tai jei kyšį paėmė kelių patrulis, tai gen. komisaro kaltė ar kaip čia? Jei kyšį paėmė viceminstras, tai kaltas ministras?

prijungė

...kažkada Palemoną, tai iki šiol džiaugiasi žmonės apnuodytu oru

giedrius

O mero Makūno kaltės nėra?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS