Prasigėrusiam beširdžiui uždėta apykojė bei uždrausta vartoti kvaišalus, bet tai bandyta slėpti | KaunoDiena.lt

PRASIGĖRUSIAM BEŠIRDŽIUI UŽDĖTA APYKOJĖ BEI UŽDRAUSTA VARTOTI KVAIŠALUS, BET TAI BANDYTA SLĖPTI

Baigtos tirti žiauraus elgesio su gyvūnais pernykštę lapkričio 1-ąją Kauno rajono Vandžiogalos miestelyje aplinkybės.

Neeilinis vakaras

Kaip jau rašyta, to vakaro įvykiai pateko ir į Kauno ugniagesių gelbėtojų suvestines. Šiems tada teko skubėti į Vandžiogalą gelbėti užrištame maiše į vandenį įmestų ką tik gimusių šuniukų.

Kaip portalui kauno.diena.lt tada pasakojo vandžiogališkė Rita, kurios vaikai tapo šio įvykio liudytojais, minėtas plastikinis maišas su cypiančiais šuneliais buvo įmestas į Urkos upelį, tekantį pro jų sklypą. Ir taip jau buvo lemta, kad tuo metu dar iš sodo nebuvo grįžę uždaryti vištų išėję devyniolikmetis bei vienuolikmetis jos sūnūs. Būtent jų akyse dviračiu iki tiltelio per šį upelį atvažiavęs vyras skubiai atsikratė įvairius garsus skleidžiančiu savo nešuliu.

Kaip pranešta Kauno ugniagesių gelbėtojų suvestinėse, tai įvyko Visų šventųjų dienos – lapkričio 1-osios vakare – apie 17.25 val. ne per toliausiai Vandžiogalos miestelio bažnyčios esančioje Švento Nepamuko gatvėje.

Sukrėstiems vaikams parbėgus į namus ir papasakojus, kas ką tik įvyko jų akyse, mama liepė skubiai bėgti atgal ir gelbėti, kaip iš pradžių manyta, į upelį įmestų kačiukų. Juos ištraukė devyniolikmetis Mindaugas, kurio septyniolikmetė sesuo, negalvodama apie save, nedelsiant nusiėmė megztinį, kuriuo puolė šildyti užrištame maiše su vandeniu aptiktus septynis šuniukus.

Surastas nedelsiant

Netrukus į įvykio vietą atskubėjo ir Bendrojo pagalbos centro, į kurį paskambino šių vaikų mama, atsiųsti ugniagesiai gelbėtojai bei policija.

Dar tą patį vakarą išgelbėti šuniukai atsidūrė VšĮ „Penkta koja“. Buvo surastas ir juos nužudyti bandęs asmuo. Anot vandžiogališkių, šis prasigėręs veltėdis prisipažino, ką padaręs. Ir teigė, kad bandęs padėti savo sugėrovui, kurio kalė atsivedė minėtus šuniukus. Padedant policijai, ji buvo iš šeimininko paimta ir taip pat nuvežta į „Penktąją koją“ – pas savo vaikus, iš kurių vienas, deja, neišgyveno. Tačiau, visiems kitiems, teisėsaugininkų duomenimis, tokio likimo išvengti pavyko. Negrąžinta buvusiam šeimininkui ir jų motina.

 

 

Ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pradėję teisėsaugininkai nustatė, kad taip pasielgė jau minėta Vandžiogalos „įžymybė“ – 36-erių metų Igoris Kožemiakinas. Sulaikymo metu jam nustatytas lengvas – 0,75 prom. girtumas. Tačiau įtariamasis tada policijos areštinėje neatsidūrė. Jam buvo įteiktas šaukimas atvykti kitą dieną į apklausą policijoje, per kurią jis prisipažino taip pasielgęs, įtakotas alkoholio. Vartojo šį su kalės, atsivedusios minėtus šuniukus, šeimininku. Tačiau šis, kaip teigė I. Kožemiakinas, neprašė jo šuniukais atsikratyti. Tik pasiguodė, o, ką toliau daryti, I. Kožemiakinas tikino nusprendęs pats.

 

 

Su siūloma bausme sutiko

Baudžiamasis kodeksas už žiaurų elgesį su gyvūnais, juos kankinant, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, numato viešuosius darbus arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

I. Kožemiakinui prokurorė siūlė skirti antrą pagal griežtumą bausmę – areštą. Už nusikaltimo padarymą jis numatytas nuo penkiolikos iki 90 parų. Nepaisant to, kad I. Kožemiakinas savo kaltę pripažino, jam pasiūlytas 60 parų areštas, nes jis jau du kartus teistas. Už smurtą artimoje aplinkoje – viešaisiais darbais, kuriuos jau atlikęs. O už automobilio vairavimą, esant didesniam negu 1,5 prom. girtumas, I. Kožemiakinui buvo skirta bauda, kurios jis dar nesumokėjęs.

Kadangi savo kaltę pripažįstantis I. Kožemiakinas su siūlomu arešto dydžiu sutiko, ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais nuspręsta baigti baudžiamuoju įsakymu.

Teismo verdiktas

Antradienį Kauno apylinkės teismo teisėja Vaida Baumilė, išnagrinėjusi rašytine tvarka prokurorės pareiškimą dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu, skyrė I. Kožemiakinui jos siūlytą bausmę. Tačiau, jam pripažinus savo kaltę, skirtas 60 parų areštas sumažintas trečdaliu. O prie likusių 40 parų arešto pridėta I. Kožemiakino dar neatlikta bausmės, skirtos to paties Kauno apylinkės teismo pernai rugpjūtį, dalis dėl vairavimo išgėrus. Todėl galutine bausme tapo 49 parų areštas, kuris atidėtas trims mėnesiams, ir 2000 eurų bauda, kurią privalu sumokėti iki rugsėjo.

Tačiau areštas I. Kožemiakinui atidėtas taip pat su visa krūva sąlygų: pirmiausiai uždedant jam apykoję, po to uždraudžiant tuos kelis mėnesius nuo 23 iki 5 val. išeiti iš gyvenamosios vietos bei vartoti psichiką veikiančias medžiagas. Pažeidus nors vieną iš jų, jis atsidurs už grotų.

Tiesa, I. Kožemiakinas dar gali per dvi savaites šį teisėjos sprendimą apskųsti. Tokiu atveju būtų rengiamas teismo posėdis, kuriame jis jau privalėtų dalyvauti. Ir teismo sprendimas jau gali būti kitoks.

Tačiau Kauno apylinkės teismo atstovė bandė nuo portalo kauno.diena.lt nuslėpti, kokia bausmė skirta I. Kožemiakinui, pareikšdama tai, ko dar nebuvo tekę girdėti – esą ji informuoti apie tai negali dėl to, kad šis sprendimas dar neįsiteisėjęs, nes gali būti apskųstas. O, kada jis įsiteisės – po pusmečio ar dar vėliau, nežino, tačiau tik tada galės apie jį informuoti. Tiesa, kai pagaliau pavyko aplinkiniais keliais sužinoti, kaip visgi nubaustas I. Kožemiakinas, savo nuomonę, kad viešąjį interesą atstovaujanti žiniasklaida neturi teisės žinoti šio teismo sprendimo, jo atstovė pakeitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Liuda

Tokį žmogedra reik bausti. O ne gailetis. Kas ,kad prisipažino. Ar jums nuo to geriau. Sodinti i kalejimą. Uždeti piniginę baudą ,kad atsimintu ,kad negalima žudyti gyvunų

Vatnykas

Jei rusas, tai ir galima. Juos būtina demonizuoti o amerikiečius reikia garbinti.

knbrs

Koks ypatingas plačiai nušviestas straipsnis. Kaime dauguma taip daro tyliai ir bėdos nemato. Beje, nuo kada pagal duomenų apsaugos įstatymą, galima viešai skelbt kaltinamojo vardą/pavardę?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS