Prieš pagundą pasinaudoti svetimu „gpasu“ neatsilaiko ir užsieniečiai: Kaune dėl to verkė du latviai | KaunoDiena.lt

PRIEŠ PAGUNDĄ PASINAUDOTI SVETIMU „GPASU“ NEATSILAIKO IR UŽSIENIEČIAI: KAUNE DĖL TO VERKĖ DU LATVIAI

Po nesibaigiančių Kauno prekybos centrų „užminavimų“ didėjant įtarimams, kad taip keršija neįleistieji be galimybių pasų, Kauno apylinkės teismas šiandien paskelbė pirmą savo nuosprendį įkliuvusiems su tokiu svetimu dokumentu.

Pikantiškas sutapimas – tai buvo nuosprendis, paskelbtas dviem latviams, sulaikytiems prieš porą savaičių su kito savo tautiečio galimybių pasu Pramonės prospekto „Maximoje“, į kurią vakar pavakarę, gavus pranešimą apie ten padėtą sprogmenį, skubėjo miesto specialiosios tarnybos.

Minėti 21-erių bei 22-ejų metų viengungiai iš Latvijos šį nuosprendį gaus elektroniniu paštu, nes, jo nelaukę, išvyko, kaip buvo suplanuota iš anksto, dirbti į Olandiją. O šios teisinės košės jie prisivirė per vos savaitę trukusią viešnagę Kaune, kai spalio pabaigoje čia atvyko į mokymus prieš rengiantis minėtiems statybos darbams Olandijoje.

Dar viena iškalbinga detalė – anot neišvengusiųjų priverstinės akistatos su lietuviškąja Temide, gimtojoje Latvijoje jiems einant į parduotuvę galimybių pasų nereikia. Tačiau atvykus į Lietuvą, susidurta su kitokia realybe, dėl ko svečiai iš Latvijos teigė stengdavęsi Kaune eiti į tas parduotuves, kuriose galimybių paso nereikalaujama.

Tačiau tą spalio 25-osios vakarą vienas šios į mokymus atvykusios latvių grupės narys paprašė kito tautiečio, kad šis atneštų jam iš parduotuvės alaus. Pats ten eiti nenorėjo, nes jau buvo išgėręs. Sutikęs jam pagelbėti tautietis teigė, kad, pildant šį draugo norą, ir jam atsirado galimybė apsipirkti ne per toliausiai nuo jų motelio esančioje „Maximoje“, nes siuntusysis jį alaus atsiuntė jam į mobilųjį telefoną ir savo ES galimybių pasą. O jis, savo ruožtu, kad nebūtų vienam liūdna, pasikvietė kartu eiti dar vieną savo tautietį, kuriam į telefoną taip pat nusiuntė ką tik gautą svetimą galimybių pasą.

Minėti latviai įkliuvo UAB „Ekskomisarų biuras“ apsaugai, budinčiai minėtame prekybos centre, beveik tuo pačiu metu, kai, eidami vienas paskui kitą pro ją, rodė tam pačiam Latvijos piliečiui išduotą galimybių pasą. Pirmasis iš jų įėjo be problemų, o antrąjį jau sustabdė apsauga.

Sužinoję, kad už pasinaudojimą svetimu galimybių pasu Lietuvoje jiems gresia geriausiu atveju – bauda nuo 5 tūkst. iki 20 tūkst. eurų, o blogiausiu – laisvės atėmimas iki šešerių metų, su įkalčiais įkliuvę latviai net pradėjo verkti. Ir prieš teismo, kuriam jų byla buvo perduota pagreitinto proceso tvarka, posėdį jau buvo atlikę iškalbingus namų darbus: vienas iš jų pristatė dokumentą, kad išvakarėse pasiskiepijo, o kitas – atlikto testo pažymą, kad COVID-19 neserga.

Padedami vertėjos iš latvių kalbos, jie ir teisme pilnai pripažino savo kaltę bei nuoširdžiai gailėjosi. Ir prašė, kad būtų atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal vyresnio savo tautiečio, vyksiančio kartu su jais į Olandiją, laidavimą.

Šiandien Kauno apylinkės teismas, atsižvelgęs į visas minėtas aplinkybes bei laiduoti už savo tautiečius sutinkančio Latvijos piliečio asmenybę, paskelbė nuosprendį, kuriuo su svetimu galimybių pasu įkliuvusius latvius atleido nuo baudžiamosios atsakomybės pagal minėto jų tautiečio laidavimą vieneriems metams ir be jokio užstato. Tačiau jiems bus išaiškinta, kad jeigu per tuos vienerius metus Lietuvoje vėl už ką nors panašaus įklius, jie jau bus teisiami už abu nusikaltimus.

Beje, vos per plauką akistatos su lietuviškąja Temide išvengė ir šiuos latvius pirkti alaus su savo galimybių pasu siuntęs jų tautietis. Teisėsaugininkai teigia, kad, kai pradėjo jo ieškoti, jis jau buvo iš Lietuvos išvykęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jau 4 kartai

4 kartus suformino dėl to gp, teismas atmeta! Ir dėjau aš ant jų tų ribojimų. Nėra tokio įstatymo, kad nubaust. Jie tik gąsdina ir milicija jau panikoj

Pensininkas Vladimiras

Ne VERKTI bet JUOKTIS reikia dėl FILKINOS GRAMOTOS...Tai joks TEISINIS DOKUMENTAS todėl neturi JOKIOS juridinės teisės \9 tegul prakomentuoja jo teisėtumą teisininkas)..Vadinasi dėl jo NEREIKIA verkti o tiesiog visus pasiusti ant TRIJŲ RAIDŽIŲ...Na tam yra teismai , kurie turėtų remtis įstatymais o ne ŠIMONYTĖS ir ARMONAITĖS FANTAZIJA.

Ieva

Ar tai dokumentas tas GP? Popiergalis. Nesamone LT

SUSIJUSIOS NAUJIENOS