Problema dėl parvykėlio iš Airijos: kenčia artimieji, per galvą verčiasi teisėsauga | KaunoDiena.lt

PROBLEMA DĖL PARVYKĖLIO IŠ AIRIJOS: KENČIA ARTIMIEJI, PER GALVĄ VERČIASI TEISĖSAUGA

Į Lietuvą, paskelbus karantiną, grįžę emigrantai kelia vis daugiau problemų. Dėl vieno iš jų šiandien ryte buvo surengta vaizdo konferencija tarp Kauno apylinkės prokuratūros, Kauno policijos areštinės ir Kauno apylinkės teismo.

Suspėta laiku

Šiomis savaitėmis į Lietuvą iš Airijos grįžęs 26-erių D.L. buvo sulaikytas Kauno policijos patrulių ketvirtadienį, apie pusę dviejų nakties, besišlaistantis Savanorių prospekte su peiliu.

Jo pėdsakais pareigūnai ėmė sekti, vidurnaktį sulaukę pagalbos šauksmo iš vieno V.Krėvės prospekto daugiabučio. Jame D.L. smurtavo prieš savo 73 metų senelį, įsileidusį iš užsienio parvykusį anūką. Nepaisant jo klajonių su tokiais pačiais draugais po Lietuvą. Ir neatmetant, kad jie visi gali būti koronaviruso platintojai.

Parskridęs į Lietuvą, D.L. dar aplankė draugus Vilniuje. Po to grįžo į Kauną su taksi. O čia vėl, kaip įtariama, bendravo su įvairiais panašiais asmenimis, kurių skaičiaus, juolab anketinių duomenų, greičiausiai, net negali tiksliai apibūdinti. Kol naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį sumušė esą jį „užknisusį“ senelį.

Ne pirmas kartas

Prieš senelį D.L. smurtavo ne tik kumščiais. Anūkas buvo nusitvėręs ir peilį. Juo seneliui perpjautas pirštas.

Su tuo pačiu peiliu įsiaudrinęs D.L. išėjo ir į gatvę. Nors per sulaikymą prie restorano „McDonald's“ jau jo neturėjo, bet parodė, kur išmetė, pamatęs policijos pareigūnus. Šie peilį rado.

Uždarius D.L. į Kauno policijos areštinę, šiandien ryte spręstas klausimas, ką daryti su juo toliau. Nes senelis prisipažino bijantis naujos akistatos su anūku, kuris jį terorizuoja ne pirmą kartą. Dėl ko 2018-ųjų vasarį D.L. jau buvo skirtas už tai priverstinis gydymas specifinės paskirties ligoninėje.

Prieš senelį D.L. smurtavo ne tik kumščiais. Anūkas buvo nusitvėręs ir peilį. Juo seneliui perpjautas pirštas.

Yra pagrindo įtarti, kad panašiai gali baigtis ir dabar dėl smurto artimoje aplinkoje jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nors D.L. ir linkęs neigti terorizavęs senelį. Esą tik norėjo jį pagąsdinti.

Imtasi saugumo priemonių

Į vaizdo konferenciją, kuri vyko prieš ją dezinfekuotoje areštinės patalpoje, D.L. buvo atvestas šiandien ryte su kauke. Jį atlydėjo tokių pačių apsaugos priemonių ėmęsi areštinės pareigūnai.

Prokuroras ir valstybės D.L. skirta advokatė dalyvavo šioje vaizdo konferencijoje iš vieno Kauno apylinkės prokuratūros kabineto, kuriame esantis kompiuteris karantino sąlygomis – aukso vertės. Prie jo – eilės. Tačiau, kad įvyktų tokia vaizdo konferencija tuo pačiu metu turi būti galimybė prisijungti nuotoliniu būdu ir prie panašių kompiuterių Kauno policijos areštinėje bei Kauno apylinkės teisme.

Šiandien ryte tai pavykus, ikiteisminiam tyrimui dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, kuo įtariamas D.L., vadovaujantis prokuroras Vidas Kilinskas prašė Kauno apylinkės teismo teisėjos Violetos Miceikienės suimti šį parvykėlį iš užsienio maksimaliam trijų mėnesių terminui. Nes neturėdamas Lietuvoje nei nuolatinės gyvenamosios vietos, nors D.L. ir bandė įtikinėti, kad išsinuomos butą arba apsistos Nakvynės namuose Petrašiūnuose, jis gali ne tik pasislėpti nuo teisėsaugos, bet ir daryti naujus nusikaltimus.

Kas toliau?

Teisėja V.Miceikienė prokuroro V.Kilinsko prašymą tenkino tik iš dalies, suimdama D.L. tik vienam mėnesiui. Ir šis dar per 20 dienų su savo gynėja gali jos nutartį apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Leisdama suimti D.L. trigubai trumpesniam terminui, nei prašyta, teisėja teigė atsižvelgusi į ikiteisminio tyrimo, pradėto jo atžvilgiu, apimtį ir trukmę. Be to, D.L. įtariamas tik vieno nesunkaus tyčinio smurtinio nusikaltimo padarymu. Todėl, kaip skelbiama V.Miceikienės nutartyje, leidimas suimti D.L. tik vienam mėnesiui atitinka ir Europos Žmogaus Teisių Teismo, ir Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos suformuotus kriterijus, į kuriuos taip pat būtina atsižvelgti.

Tačiau, net ir leidus laikyti D.L. už grotų dar mėnesį, nėra žinoma, ar artimiausiu metu nereikės spręsti naujų su juo susijusių problemų. Pavyzdžiui, dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu ar šio platinimo.

Kauno apylinkės prokurorai pradėjo spręsti nuotoliniu būdu įtariamųjų suėmimo klausimus šią savaitę. O Kauno apygardos teismas per vaizdo konferencijas su kitoje A.Mickevičiaus gatvės pusėje esančiu Kauno tardymo izoliatoriumi jau skelbia ir nuosprendžius ten laikomiems suimtiesiems.

Rašyti komentarą
Komentarai (61)

tokiais atvejais - anarchija

Jei jau žmogus nemėgsta demokratinės teisėsaugos, nemėgsta demokratijos, jis renkasi teismų priklausomybę, demokratijos naikinimą, demonstracijų draudimą, jėgos teisėsaugą ir „voronokus" - tokiam patinka kremliška tvarka. Tokiais atvejais tokiam linkime čemodan-vokzal-Volga mat´rodnaja...

Vidas

Daug gryžusius yra padorūs ir protingi žmonės. Deja su normaliais, gryžo bene visas šiukšlynas, kuriam išvykus, Lietuva buvo apsivalius nuo šiukšlių. Dabar jie grįžo... Dvi bėdos. 1. Koronos virusas. 2. Sugyžes šiukšlynas.

skaitytojas

Čia ne A.Veryga suorganizavo to dumblo pargebenimą, čia tas "didysis susisiekimo ministras" "šiaušėsi" , pakol visko nesuorganizavo, va jį reiktų iškastruot ir apgyvendint kartu su koronininkais, šert skojuočiais į dieną kartą, nuo kurių ir prasidėjo tos bacilos.Žinia, kad jų mėsą mėgsta siauraakiai, pilni jų turgai,prisiėdę šikalioja kur papuola, o bacilos nesusivirškina ir paplito per nešvarumus. Dabar kenčia visas pasaulis.O nuo tų PABĖGELIŲ kurie tautą išdavę išsilakstė kentėsim dar labiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS