Sukčiavusių medikų byla: savi nubaudė labiau už teismus | KaunoDiena.lt

SUKČIAVUSIŲ MEDIKŲ BYLA: SAVI NUBAUDĖ LABIAU UŽ TEISMUS

Kauno teisėsaugininkai, daugiau kaip pustrečių metų kovoję, kad būtų nubausti P.Mažylio gimdymo namų anesteziologai, kaltinti sukčiavimu ciniškai pasipinigaujant iš pacienčių, pasiekė savo – panaikintas jų licencijų verstis šia medicinos praktika galiojimas.

Neišsisuko tik du

Šių gimdymo namų anesteziologai-reanimatologai Virgilijus Dimša ir Jelena Čiučiulkienė kaltinti apgaulės būdu iš pacienčių ar jų vyrų išsireikalavę neteisėtą atlygį už nemokamas skausmo malšinimo procedūras, už kurias apmoka teritorinės ligonių kasos.

Nė vienas jų nebuvo sulaikytas su įkalčiais. Kaltinimai jiems buvo pareikšti remiantis reketuotųjų parodymais.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo šį ikiteisminį tyrimą 2016-ųjų lapkritį, gavus vienos minėtų gimdymo namų pacientės ir jos vyro pareiškimą apie tai, kad jie buvo priversti susimokėti už skausmo malšinimo procedūrą 80 eurų, kuriuos anesteziologė įsidėjo į kišenę.

STT kreipųsis į visuomenę – kad atsilieptų daugiau šių gimdymo namų pacienčių, taip pat buvusių priverstų susimokėti už šią paslaugą, atsiliepė ir daugiau pasijutusių apgautais.

V.Dimšą ir J.Čiučiulkienę, skirtingai negu kitus panašia nusikalstama veika įtartus jų kolegas, pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą tik konstatavus, kad jų nusikalstama veika buvo tęstinė. Ir jie apgaule per du kartus išsireikalavo 160 eurų.

V.Dimša kaltintas padaręs šį baudžiamąjį nusižengimą 2015-aisiais. J.Čiučiulkienė – 2016-aisiais.

Virgilijus Dimša ir Jelena Čiučiulkienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Nukentėjusiųjų teigimu, jie tiesiog naudojosi aplinkybėmis, kad nežmoniškus skausmus kenčiančios gimdyvės tuo metu yra pasiryžusios bet kam, kad tik viskas kuo greičiau baigtųsi.

Teisinės subtilybės

Kauno apylinkės teismas pripažino V.Dimšą ir J.Čiučiulkienę neteisėtai reketavus savo pacientes, tačiau padarius tik administracinius pažeidimus, nes iš aukų paimtos sumos buvo per mažos, kad būtų galima juos už tai teisti. Teisine kalba, jie nepadarė jiems inkriminuotų baudžiamųjų nusižengimų, nes nebuvo jokios tęstinės nusikalstamos veikos. Tik atskiri administraciniai nusižengimai. Ir trimis iš keturių atvejų jau dėl to suėjusi dvejų metų senatis.

V.Dimšai ji jau buvo suėjusi perduodant šią bylą teismui. Ir nors ji išnagrinėta per pusmetį, senatis už vieną J.Čiučiulkienės padarytą administracinį nusižengimą suėjo vos kelios dienos prieš minėto nuosprendžio paskelbimą. O jai su V.Dimša šį apskundus, belaukiant, kol bus išnagrinėti skundai, suėjo senatis ir dėl antrojo J.Čiučiulkienės nusižengimo.

Tačiau įrodyti savo esą krištolinio skaidrumo, ko siekta apskundus minėtą Kauno apylinkės teismo nuosprendį, J.Čiučiulkienei su V.Dimša nepavyko. Kauno apygardos teismas, konstatavęs, kad minėtas nuosprendis – teisingas ir pagrįstas, jų skundus atmetė.

Prokuroras, kaip ir nukentėjusieji, Kauno apylinkės teismo nuosprendžio neskundė, nes Baudžiamasis kodeksas numato, kad teisti už sukčiavimą, kaip baudžiamąjį nusižengimą, galima tik tada, kai įtariamas ne mažesnės kaip 112 eurų sumos pasisavinimas apgaule. Tačiau V.Dimšai ir J.Čiučiulkienei bandyta inkriminuoti tęstinę nusikalstamą veiką ne vien dėl to, o atsižvelgiant ir į atsiliepusių į STT kreipimąsi gausą. Deja, vos keli iš jų sutiko tai liudyti oficialiai.

Dar ne pabaiga?

Kaltinimą V.Dimšos ir J.Čiučiulkienės byloje palaikiusiam Kauno apygardos prokurorui Laimonui Petreikiui nenuleidus rankų, birželio 7-ąją panaikintas jų licencijų verstis medicinos praktika pagal gydytojo anesteziologo reanimatologo profesinę kvalifikaciją galiojimas.

Tai padarė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai taryba prie Sveikatos apsaugos ministerijos, į kurią kreipėsi prokuroras.

Priimdama tokį sprendimą minėta taryba vadovavosi Medicinos praktikos įstatymu ir teismų sprendimais.

Tiesa, V.Dimša ir J.Čiučiulkienė dar turi teisę skųstis teismui. Per mėnesį nuo sprendimo panaikinti jų licencijas kopijų jiems įteikimo.

Nuosprendis P. Mažylio gimdymo namų medikams

Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

tokie niekseliai[dar dantis rodo]] duok Dieve ,kad ju vaikai ar anukai nuskausminanciu lauktu besiraitydami is skausmo..

klp

" Deja, vos keli iš jų sutiko tai liudyti oficialiai."- Akivaizdus "kumečio" mentaliteto pavyzdys. Tai tik įrodo, kad lietuvoje pokyčių laukti neverta. Net Dainos Bosas pavyzdys nepadeda. Gaila ir gėda už Jus, tautiečiai...

Bravo

taip ir reikia. Po du, po vieną tuos kyšininkus patvarkysim ir gimdymus priėminės STT agentai, prokurorai nuskausmins ir niekas neims pakišų. Beje, gal,,palyginimas" žino kaip įmanoma suleisti neskiestą kalio chloridą į rankos veną? Nebūk bailys, pademonstruok,žinoma - ant savęs. Bet kurioje gydymo įstaigoje. Galime ir nufilmuoti kokiu balsu cypsi. Teismai sako, kad tai visai paprasta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS