20-asis „Šermukšnis“: ugnis, vanduo ir... | KaunoDiena.lt

20-ASIS „ŠERMUKŠNIS“: UGNIS, VANDUO IR...

  • 2

Liepos pradžioje Klaipėdos senamiestyje, po atviru dangumi šurmuliuos jubiliejinis, jau 20-asis tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“, miestiečius ir miesto svečius tris dienas viliosiantis įspūdingais renginiais, kurie visi bus nemokami.

Nustebino užmoju

„Klaipėda pagaliau pradėjo priminti Vakarų Europos miestą (...) Tokio festivalio miestas dar nematė (...) Tai buvo dienos ir ilgi vakarai, kurių metu vaikai suprato svetimšalius suaugusiuosius, o brandūs žmonės virto vaikais. Šviesos, formos, neįtikėtini garsai, ugnis ir fejerverkai bylojo apie tą patį, ką nuo antikos laikų kalba teatro žmonės, – meilę, draugystę, aistras (...) Žiūrovų gausa parodė, jog klaipėdiečiai ilgisi įdomių, išradingų, turiningų renginių“ (Daiva Janauskaitė, „Klaipėda“, 2017 07 11). Tai tik kelios citatos žiniasklaidoje apie jau istorinį 19-ąjį tarptautinį gatvės teatrų festivalį „Šermukšnis“, vykusį 2017-ųjų vasarą. Nors festivalis rengiamas net nuo 1995 m., paskutinysis daug kam buvo visiška naujiena, žinovus nustebino užmoju ir puikia programa. Galima drąsiai teigti, kad tai buvo didžiulis kokybinis šuolis festivalio istorijoje.

Lietuvoje – pirmąsyk

Šiemet liepos 5–7 d. „Šermukšnis“ “ uostamiestį sugrįš jau 20-ąjį kartą. Kas dvejus metus Klaipėdos žvejų rūmų rengiamas reprezentacinis miesto festivalis vėl žada stebinti ypatingais pasirodymais. Per tris ilgas dienas ir vakarus festivalio žiūrovai pamatys daugiau nei dvi dešimtis vaidinimų.

„Kviečiami kolektyvai iškart išreiškė didelį susidomėjimą mūsų festivaliu, nes didžioji dalis jų, nors ir gastroliavę penkiuose žemynuose, Lietuvoje ir apskritai šiose trijose Baltijos valstybėse pasirodys pirmą kartą. Jubiliejiniam „Šermukšniui“ pradėjome ruoštis jau daugiau kaip prieš metus, o dabar pasiekėme finišo tiesiąją: programa patvirtinta, kontraktai pasirašyti. Laukia ypač sunkus ir atsakingas darbas techniškai pasiruošti ir įvykdyti festivalio dalyvių reikalavimus, kad žiūrovai pamatytų geriausią įmanomą variantą. Neatsitraukdama nuo kitų kasdienių darbų, festivalį rengia visa nedidelė Žvejų rūmų vadybininkų kūrybinė grupė, specialiai samdomas tik techninis vadovas“, – trumpai papasakojo tarptautinės programos koordinatorius Arūnas Peštenis.

Dėl jų varžosi

Margaspalvėje 20-ojo „Šermukšnio“ programoje klaipėdiečiams ir miesto svečiams savo vaidinimus pristatys užsienio trupės, dėl kurių varžosi garsiausi pasaulio tarptautiniai menų festivaliai.

Jau pirmąjį vakarą Teatro aikštėje tiesiogine žodžio prasme „degs“ dvi trupės iš Prancūzijos – Argentinos tango ritmu kurianti ir jausmingumu alsuojanti „Compagnie Bilbobasso“ bei perkusininkų šou trupė „Les Commandos Percu“, dovanosianti „Ugnies koncertą“. Legendinio režisieriaus F.Fellini personažai atgis grandioziniame italų gatvės teatro „Ondadurto Teatro“ spektaklyje „Felliniana“. Net du skirtingus vaidinimus atveš teatras „Mimo“ iš Varšuvos (Lenkija). Lyriškai linksmą gatvės klounados spektaklį „Išmesti į krantą“ parodys „La Industrial Teatrera“ iš Barselonos (Ispanija), o jų tautietis Adrianas Schvarzsteinas virs publiką linksminančiu „žaliaspalviu“ ateiviu. Du ypatingi artistai atvyks iš Nyderlandų – „virtuvės princas“ Bramas Graaflandas ir „skraidantis“ beorėje gelmėje Daanas Mathot. Tik vienas kolektyvas net trečią kartą iš eilės pakviestas į „Šermukšnį“ – tai gatvės teatras iš Sankt Peterburgo „Mr. Pejo’s Wandering Dolls“, sulaukęs ypatingų publikos simpatijų praėjusiuose festivaliuose.

Pasirodymai – senamiestyje

Lietuvai atstovaus bene vienintelė tokia pas mus Renesanso laikų teatro tradicijas puoselėjanti internacionalinė „Šv. Genezijaus trupė“. Specialią programą „Kauksmai ir kaukai“ festivaliui ruošia intriguojanti muzikų-šamanų kompanija Šarka-Mockūnas-Milašius-Gurskas. Jauniesiems žiūrovams turėtų patikti jiems skirtos edukacinės teatro kaukių bei klounados dirbtuvėlės.

Vakariniai „Šermukšnio“ renginiai vyks Teatro aikštėje, dienomis festivalis šurmuliuos Karlskronos skvere. Kadangi Teatro aikštėje nebeįmanoma sutalpinti (ypač kai joje „išdygo“ vazonai su medžiais) ir tinkamai atlikti techniškai sudėtingų vaidinimų, vienas festivalio spektaklis (italų „Felliniana“) bus rodomas Klaipėdos piliavietėje.

Visų renginių programa bus paskelbta artimiausiomis dienomis.

Festivalį „Šermukšnis“ remia Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alfreda

Yra niurzgų, kurie nesupranta kas tas yra GATVES festivalis, norit scenos, einat i teatrą, arena ar kitur. Laukiam liepos ir puikiu akimirku su idomiais pasirodymais!!!

ssa

Vel Zveju pagrindine ponia pakyloms pagales ir zmones matys pakausius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS