Baroti galerijoje Klaipėdoje – menininkų dueto paroda „Dienų dienos“ | KaunoDiena.lt

BAROTI GALERIJOJE KLAIPĖDOJE – MENININKŲ DUETO PARODA „DIENŲ DIENOS“

  • 0

Šį penktadienį 18 val. Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijoje uostamiestyje bus atidaryta Miglės Kosinskaitės (Lietuva) ir Peeterio Krosmanno (Estija) tapybos darbų paroda „Dienų dienos“.

M. Kosinskaitės ir P. Krosmanno kūrybiniai keliai susijungė palyginti neseniai, todėl ir bendras parodas kol kas galima suskaičiuoti vienos rankos pirštais.

Pati pirmoji, deja, neįvykusi paroda turėjo vadintis „Force Majeure“, kai nenugalimos jėgos privertė du menininkus apversti aukštyn kojomis savo rutiną ir pradėti bendrą gyvenimo ir kūrybos etapą. Perversmai, kraustymaisi ir kitos aplinkybės sutrukdė fiziškai įgyvendinti parodos idėją, bet galvose ji sukosi labai ryškiai. Vėliau sekė paroda „Karma kihelkond“ / „Karmos apskritis“, kurioje autoriai gana plačiai pristatė savo ankstesnių ir pastarųjų metų kūrybą. Žiūrovai galėjo matyti abiejų menininkų kūrybinę raidą, palyginti dabartinius ir kelių metų senumo darbus.

Rinkinys, kuris pristatomas parodoje „Dienų dienos“, sudarytas iš pačių naujausių abiejų autorių darbų. Tai laikotarpis, kai abu menininkai dienų dienas leidžia vienoje studijoje, dirbdami kartu, aptarinėdami kasdienius ir globalius dalykus, patarinėdami vienas kitam profesiniais klausimais, kartu neišvengiamai darydami įtaką vienas kito motyvų pasirinkimui ir stilistikai. Tai savotiškas buvimas izoliacijoje dviese, atsiribojus nuo išorinio pasaulio, vaikštant tais pačiais maršrutais, matant tuos pačius siužetus, fiksuojant tuos pačius motyvus. Pandemija ir karantinas dar labiau sustiprino atskirties būseną, kai mėnesių mėnesiais nebuvo gyvo bendravimo net su pačiais artimiausiais žmonėmis. Vienodų dienų rutina, atrodo, buvo palanki kūrybai. Jau pirmojo karantino metu menininkams teko praleisti priverstinę trijų mėnesių rezidenciją / izoliaciją Graikijos saloje Samos, iš kurios Peeteris parsivežė įspūdingą nutapytų alyvmedžių ciklą, o Miglė rado visą puokštę naujų siužetų vėlesniems paveikslams. Tai praeitos žiemos patirtys, kai žmonės tarsi išnyko iš kasdienės realybės, užleisdami vietą keistiems padarams, gyvūnams, tuštiems kambariams ir spengiantiems peizažams. Visos tos patirtys ir būsenos neišvengiamai sugulė į drobes, atspindėdamos dviejų žmonių pasaulį, kartais jaukų, kartais truputį „važiuojančiu stogu“, bet persmelktą bendrystės ir švelnios simpatijos supančiai visatai su visomis jos keistenybėmis ir grožiu.

M. Kosinskaitės ir P. Krosmanno paroda „Dienų dienos“ Baroti galerijoje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki liepos 24 d.

GALERIJA

  • M.Kosinskaitė. Nakties sargyba.
  • P.Krosmannas. Alyvmedis.
  • P.Krosmannas. Su nežinoma vėliava.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS