Bibliotekininkai ieško atsakymų, arba Tinklalaidė smalsiems | KaunoDiena.lt

BIBLIOTEKININKAI IEŠKO ATSAKYMŲ, ARBA TINKLALAIDĖ SMALSIEMS

  • 0

2004-aisiais JAV prasidėjusi tinklalaidžių („podcast“) era šiandien tęsiasi neprarasdama populiarumo ir augindama ištikimų klausytojų būrį.

Tinkalaidės – tai radijo laidos, talpinamos internetinėse platformose („Youtube“, „Spotify“, „iTunes“, „Soundcloud“ ir kt.), kurių galima klausytis naudojantis skaitmeniniais įrenginiais. Jų pavadinimas atsirado iš angliško žodžio „broadcasting“ („transliavimas“) ir nešiojamo MP3 grotuvo „iPod“ pavadinimo. 2019 m. pasaulyje pasirodė daugiau nei 800 tūkst. įvairaus pobūdžio ir tematikos tinklalaidžių. Beveik pusę jų klausytojų sudaro jauni, dirbantys ar besimokantys specialistai, kuriems 18–35 metai.

Klausytojai tinklalaides pamėgo dėl itin nesudėtingo prieinamumo – tereikia išmaniojo įrenginio ir spartaus interneto ryšio. Skubančioje modernioje visuomenėje tai tapo populiariu būdu suderinti laidų klausymąsi su kitomis veiklomis ir taip sužinoti naujienas, susipažinti su intriguojančiomis asmenybėmis, atsipalaiduoti ir mokytis.

Prasidėjusi Pasaulinė pandemija ženkliai apribojo fizines galimybes keliauti ir sukūrė sustojusio gyvenimo iliuziją, kurioje dažnas įžvelgė baimę „paleisti“ laiką veltui ir ėmė daryti tai, kam vis pritrūkdavo laiko – investuoti į žinias. O kur žinios – ten ir bibliotekos.

Išnykus pasiteisinimui, kad tinklalaidės kūrimui nėra laiko, teliko pasinaudoti galimybe pasiekti didesnę auditoriją ir tiesiog nesustoti kalbėti apie tai, ką bibliotekos ir bibliotekininkai išmano puikiai, – apie mokymąsi visą gyvenimą. Tinklalaidėje „Bibliotekininkas ieško atsakymo“ keliami klausimai apie bibliotekas, aktualijas, skirtingas mokymosi formas bei įvairius būdus tobulėti. Atsakymų į juos ieškoma kartu su įvairių sričių specialistais. Klausytis pokalbių su jais galima keliaujant į darbą ar mokyklą, gaminant vakarienę, vaikščiojant gamtoje, sportuojant, pietaujant ar „scrollinant“ socialiniuose tinkluose.

Laidos epizodai skelbiami Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos „Youtube“ kanale (https://www.youtube.com/channel/UC_a9pv2r8CAXN4w9fa4VyIw) bei bibliotekos edukacinės erdvės „Facebook“ puslapyje (https://www.facebook.com/watch/149779092300076/1103905563303189).

Naujo epizodo premjera – jau šį penktadienį 12 val. Tinklalaidėje svečiuosis „Baltic tech Park“ inovacijų vadovas Ignas Aničas. Laidą ves Viktorija Žilinskaitė, garso režisierius – Marius Apulskis. Laida bus įrašoma Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (www.klavb.lt).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS