Festivalis susilies į meilės ir muzikos alchemiją | KaunoDiena.lt

FESTIVALIS SUSILIES Į MEILĖS IR MUZIKOS ALCHEMIJĄ

Nors Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) rengiamas XVIII tarptautinis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ jau įpusėjo, per kitą savaitę šventės organizatoriai margą festivalio programą dar pristatys Klaipėdoje, Nidoje ir Kretingoje.

Teatro vasaros renginių ciklą rugpjūčio 13 d. vainikuos didysis koncertas „Meilės ir muzikos alchemija“ ir rugpjūčio 16 d. vyksianti antroji šokio spektaklio „Divizija“ premjera.

Koncerte „Meilės ir muzikos alchemija“ žymiąsias operų, operečių arijas, ištraukas iš miuziklų atliks būrys tarptautinio festivalio svečių – operos ir muzikinio teatro solistai iš Lenkijos, Čekijos, Rumunijos bei Ukrainos. Koncertą diriguos KVMT dirigentas Markas Kadinas ir gruzinų kilmės dirigentas iš Čekijos Aleksandras Khaindrava.

Vainikuos didysis koncertas

Pasak M.Kadino, rinkdamas kūrinius koncerto programai, jis atsižvelgė į kiekvieno atlikėjo norus, pageidavimus. Jie, anot jo, ir pasirinko sau labiausiai patinkančius operos, operetės ar miuziklo žanro kūrinius. „Vienintelis mano pageidavimas – dainuoti originalo kalba. Juk tekstas, taip pat yra muzika“, – pabrėžė dirigentas.

Viešnia iš Ščecino operos teatro (Lenkija) Joanna Tylkowska-Drożdż dainuos ištraukas iš P.Čaikovskio operos „Eugenijus Oneginas“, I.Kalmano operetės „Marica“. Rumunų tenoras Razvanas Sararu atliks žymiąsias P.Čaikovskio ir G.Puccini operų arijas.

„Tai muzika apie meilę, laimę, išdavystę, didvyriškumą – apie gyvenimą tokį, koks jis yra. Kaip yra sakęs garsusis rumunų dirigentas Sergiu Celibidache, muzika padeda pajusti vienovę su kitais. Tikiuosi, kad koncertas Klaipėdoje padės kartu atrasti gyvenimą, kupiną meilės“, – mintimis dalijosi rumunų tenoras R.Sararu.

Koncerte skambės ir Sankt Peterburgo Marijos teatro primadonos Marinos Shaguch balsas, dažnai lyginamas su garsiosios Monserat Kabalje. Klaipėdoje solistė atliks savo favorito G.Verdi muziką. Miuziklo žanro klasiką – ištraukas iš L.Bernsteino „Vestsaido istorijos“ dainuos Klaipėdoje jau kartą viešėjęs ukrainiečių tenoras Ivanas Beilikči. Renginį papuoš ir uostamiesčio teatro solistų – Ritos Petrauskaitės bei Aurimo Raulinavičiaus atliekami kūriniai.

Koncerte skambėsiančias instrumentines operų ištraukas atidžiai rinkosi pats M.Kadinas. Dirigentas sakė seniai norėjęs publiką supažindinti su P.Čaikovskio „Romeo ir Džuljetos“ duetu sopranui ir tenorui, kuris iki šiol dar nėra skambėjęs net Rusijoje. Tai paskutinis kompozitoriaus darbas, ištrauka iš operos, kurios jis taip ir nebaigė.

Rodys po atviru dangumi

Paskutinioji festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ savaitė žiūrovams pasiūlys ir daugiau įvairių renginių.

Jau šįvakar 19 val. Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje operos mėgėjų laukia kasmet rengiama „operos naktis“: po atviru dangumi skambės ugningoji G.Bizet „Karmen“. Erotiškos, nepriklausomos, fatališkos moters mitą – Karmen vaidmenį – vienoje populiariausių pasaulio operų atliks mecosopranas Dalia Kužmarskytė, Don Chosė vaidmeniui iš Maskvos didžiojo teatro pakviestas klaipėdiečiams jau pažįstamas saulėto balso tenoras Olegas Dolgovas.

Prancūzų kompozitoriaus G.Bizet šedevrą Klaipėdoje pastatė dirigentas Juozas Domarkas, režisierius Eligijus Domarkas, dailininkas Henrikas Ciparis, choreografas Jurijus Smoriginas. „Operos naktį“ populiarioji „Karmen“, diriguojama Dainiaus Pavilionio, uostamiestyje skambės jau 28-ąjį kartą.

Rytoj 19 val. Klaipėdos piliavietę papuoš nemarioji W.Shakespeare'o tragedija „Romeo ir Džuljeta“. Čia Romeo vaidmenyje pasirodys Jeronimas Milius, Džuljetos – Beata Ignatavičiūtė. Dramos spektaklį, įgyvendindama ES finansuojamą tarptautinį projektą, režisavo tarptautinė menininkų komanda – Miroslawas Siedleris (Lenkija), Michailas Salesas (Rusija), taip pat klaipėdiečiai Rūta Bunikytė ir Ramūnas Kaubrys.

Kamerinėje aplinkoje – poezija

Išsiilgusius bohemiškos kamerinės aplinkos festivalio organizatoriai kviečia į bendrą Lietuvos ir Prancūzijos menininkų muzikos bei poezijos projektą „Nuplikytom širdim“. Rugpjūčio 11 d. Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje, o rugpjūčio 12 d. Kretingos muziejuje eiles lietuvių ir prancūzų kalbomis iš 2014 m. prancūziškai išleistos 17-os Lietuvos poečių antologijos skaitys leidinio sudarytoja, Paryžiuje gyvenanti aktorė Diana Sakalauskaitė.

Poezijos rinkinio pristatymo Klaipėdoje ir Kretingoje metu skambės prancūzų kompozitorių J.Massenet, C.Debussy, F.Poulenco, H.Giraud, W.Jehno, amerikiečių S.Sondheimo, R.Rodgerso ir kitų autorių vokaliniai kūriniai, instrumentiniai duetai akordeonui. Muzikuos solistė Aistė Širvinskaitė-Ruškienė, akordeonistai Žygimantas Laurinavičius ir Donatas Butkus, smuikininkė Asta Šidlauskaitė, pianistė Loreta Piaseckienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS