Fotografijos žvaigždė A. Rebetez aplankys Klaipėdą | KaunoDiena.lt

FOTOGRAFIJOS ŽVAIGŽDĖ A. REBETEZ APLANKYS KLAIPĖDĄ

  • 0

Šveicarijos kaime užaugusi fotografijos žvaigždė Augustinas Rebetez šį penktadienį atidarys parodą „arrière-tête (mécanismes)“ / „Fabrikas už tavo smegenų“ Klaipėdos fotografijos galerijoje.

Jaunas šveicarų menininkas A.Rebetez (g. 1986), parodose dalyvaujantis nuo 2009 m., baigė prestižinę Veyvey fotografijos mokyklą Šveicarijoje, 2010 m. laimėjo Arlio tarptautinio fotografijos festivalio „Photo Folio“ apdovanojimą, 2012 m. tapo EWZ – Šveicarijos fotografijos apdovanojimų bei Kiefer Hablitzel prizo laimėtoju, 2013 m. įveikęs 800 konkurentų jis gavo tarptautinį Veyvey prizą. Per mažiau nei šešerius metus A.Rebetez kūryba pristatyta įvairiose galerijose bei muziejuose daugiau nei 20 pasaulio šalių, išleistos penkios knygos.

Mišrią techniką – fotografiją, videomeną, skulptūrą, piešinius, instaliacijas ir kita – naudojantis menininkas parodoje siekia atskleisti tai, kas slypi jo galvoje ir kaip veikia mūsų galvoje esantys mechanizmai. Tai visa ko mišinys, kaip ir jis pats – teigia A.Rebetez. Jo kūrybai būdinga mistika, pasąmonės vizualizacijos; fotografijos gali būti žiaurios, juokingos, jautrios, kaip ir pats gyvenimas. Savas parodas autorius traktuoja kaip kelionę per jo paties surežisuotą pasaulį. Jis nori, kad žiūrovai pasitelktų fantaziją, bet visada nustemba ir pats.

Nors kuria visame pasaulyje, A.Rebetez nesvarbi kūrybos vieta, kadangi jo darbuose nėra nuorodų į išorines detales, laiką ir vietą išduodančius ženklus, tai – jo paties fantazijos sukurti pasauliai. Pradėdamas kūrybinį procesą, jis niekada nėra tikras, kuo viskas baigsis; dirba dažniausiai kartu su komanda, įkvėptas sapnų, ritualinių apeigų, energijos, spiritizmo, automatinės kalbos, pasąmonės, cirko, akrobatų, monstrų, paukščių, arklių... Tad paroda „arrière-tête (mécanismes)“ mažų mažiausiai garantuoja nuotykį.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vačekauskas pristatyti savo kūrybą Lietuvoje, Klaipėdoje, autorių pakvietė po susitikimo Arlio fotografijos festivalyje Prancūzijoje. Kaip teigė A.Rebetez, „jis susisiekė su manimi ir aš sutikau. Aš nepaprastai laimingas turėdamas galimybę atrasti naują šalį, eksponuoti savo darbus puikioje galerijoje, pristatyti savo kūrybą kitoje kultūroje, susipažinti su įvairiais žmonėmis ir, žinoma, smagiai praleisti laiką. Ką nors sukurti taip pat būtų puiku. Pamatysime!“.

Parodos „arrière-tête (mécanismes)“ atidarymas – 18 val. Fotografijos galerijoje (KKKC parodų rūmuose, Didžioji Vandens g. 2). Paroda veiks iki kovo 20 d. Parodą organizuoja LFS Klaipėdos skyrius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS