Į Klaipėdą atvažiuoja Kauno dramos teatras | KaunoDiena.lt

Į KLAIPĖDĄ ATVAŽIUOJA KAUNO DRAMOS TEATRAS

  • 0

Balandžio 29 ir 30 dienomis Nacionalinis Kauno dramos teatras atvyks į po rekonstrukcijos atsinaujinusį Klaipėdos dramos teatrą, pristatydamas Mažosios Lietuvos metraštininkės I.Simonaitytės romano „Aukštujų Šimonių likimas“ inscenizaciją „Gentis“, muzikinį spektaklį visai šeimai „Kiškis pabėgėlis“ ir prancūzų autorių komediją „Tegyvuoja Bušonas!”. Publika turėtų pasiruošti nubraukti juoko ir širdgėlos ašarą.

Pagal I.Simonaitytės romaną

Spektaklis „Gentis“ – tai literatūros klasikės I.Simonaitytės romano „Aukštujų Šimonių likimas“ pirmoji inscenizacija teatro scenoje. Įdomu, kad Mažosios Lietuvos kronika 2014-aisiais virto spektakliu Kauno teatre, apkeliavo daugelį Lietuvos miestų ir miestelių, kol pagaliau pasieks Klaipėdą.

Režisierius Agnius Jankevičius pasirinko pavadinimą „Gentis“, nes spektaklyje keliami bendrystės, šeimos, tradicijų ir vertybių klausimai. Rožės Šimonytės (akt. Inga Mikutavičiūtė) lūpomis pasakojama jaudinanti istorija apie Šimonių giminę, ją išdraskiusį pavydą ir nepakantumą. Istorijos liudininkė Rožė susitinka savo tėvus Urtę (Gabrielė Aničaitė) ir Miką (Aleksandras Kleinas), senelius – Krizą (Kęstutis Povilaitis) ir Ilžę (Jūratė Onaitytė). Ji sugrįžta į tą dieną, kai brolis iš pavydo pražudė brolio Šimonio gyvenimą ugnies liepsnose, mato meilės svaigulio apakintą mamą.

Tai jaudinantis ir atpažįstamas pasakojimas, nes kiekvieno žmogaus likimas priklauso nuo kitų žmonių poelgių. „Pagrindinis mano tikslas, kad šitas spektaklis būtų jaudinantis, atpažįstamas socialiniu ir etiniu, net valstybiniu aspektu. Jame perteikiami labai konkrečių žmonių likimai. Kiekvieno likimą lemia kitų žmonių poelgiais. Jeigu mes veikiame destruktyviai, mūsų pabaiga – destruktyvi. Šimonių tragedija įvyko dėl neaiškių įsitikinimų, tradicinio palikimo, baimės, žmonių atšiaurumo, todėl bendrystės jausmas yra labai svarbus. Mylėti yra menas, o mylėti ir atjausti – didelė vertybė“, – teigė spektaklio režisierius A.Jankevičius.

Pernai Rokiškyje vykusiame festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ spektaklis „Gentis“ pelnė žiūrovų prizą, o Urtės vaidmens atlikėja G.Aničaitė buvo išrinkta geriausia antrojo plano aktore.

Pasaka apie emigraciją

Pagal L.Jakimavičiaus knygelę „Lapė ir kaliošai“ 2010-aisiais sukurtas spektaklis „Kiškis pabėgėlis“ (inscenizacijos autorė ir režisierė – Agnė Sunklodaitė) – žaisminga valanda visai šeimai, nes aktoriai bendrauja su žiūrovais, čia pat scenoje virsta skirtingais personažais ir daug dainuoja.

Linksmas ir spalvingas spektaklis vaikams suprantama kalba primena apie rimtą šių dienų realiją – emigraciją ir meilę gimtiesiems namams. Spektaklio herojus kiškis, kaip sakydavo mūsų senoliai, išėjo laimės ieškoti. Nesvarbu – kur. Svarbu – kodėl? Kiškis Bernadetas ( akt. A.Kleinas) priverstinai emigruoja iš gimto miško į Vilnių. Pakeliui sutinka ir likimo draugų – emigrantų iš Petruškos ūkio: kiaulę Kleopatrą, šunį Cezarį ir ožį Makedoną. Kaip jiems sekėsi, ar svetingas jiems buvo svajonių miestas?..

Spektaklis gali būti suprantamas ir kaip žaisminga bei linksma pasaka vaikams, ir kaip šių dienų realybės groteskiška parabolė. Todėl jis skirtas bet kokiai publikai nuo dvejų metų.

Vaidina aktoriai G.Aničaitė / Ugnė Žirgulė, Saulius Čiučelis / A.Kleinas, I.Mikutavičiūtė / Neringa Nekrašiūtė, Henrikas Savickis / Ridas Žirgulis, Artūras Sužiedėlis.

Aktuali istorija – su humoru

Užtenka piktintis vietinės politikos absurdiškumu ir ES paramos keistenybėmis – pagaliau iš viso to pasijuokime! Prancūzų komedijos meistrų, aktoriaus Jeano Dello ir dramaturgo Géraldo Sibleyro pjesėje „Tegyvuoja Bušonas!“ be galo šmaikščiai pažvelgiama į ES paramos įsisavinimo gudrybes. Kokių tik diplomatinių ir biurokratinių fokusų nesigriebia Bušono meras, kad išgelbėtų savo kaimelį nuo išnykimo!..

Tikrasis Bušonas (pranc. bouchon – „kamštis“) – kaimelis Pikardijoje. Per 2006 m. gyventojų surašymą jame registruota 150 gyventojų. Tačiau Ričardo Vitkaičio 2010 m. režisuotas spektaklis ne apie jį. Bušono (lietuviškai galėtume vadinti Kamštenu) meras Žakas (R.Vitkaitis) kaip įmanydamas gudrauja ir vagia Europos Sąjungos teikiamą paramą. Padedamas ištikimos sekretorės Odetės (Vilija Grigaitytė) ir brolio Nikolia (Dainius Svobonas), jis bando kamšyti vis didėjančias finansines miestelio skyles. Viskas klostosi puikiai, kol į jų atkampią gyvenvietę atvyksta ES valdininkas Roberas Flapi (A.Sužiedėlis). ES parama, nepriklausomybės paskelbimas, karas, paliaubos – spektaklyje vyksta visi įmanomi politiniai pokyčiai ir diplomatinės gudrybės, kad tik gyvuotų Bušonas. Puikus aktorių humoristinis kvartetas ir aktuali tema.

Gastrolių grafikas

Nacionalinis Kauno dramos teatras – Klaipėdos dramos teatre

Balandžio 29 d. 18.30 val. didžiojoje scenoje – J.Dello ir G.Sibleyro „Tegyvuoja Bušonas!“. Bilietai – po 7, 9 Eur.

Balandžio 30 d. 12 val. mažojoje salėje – „Kiškis pabėgėlis“. Bilietai – po 4 Eur.

Balandžio 30 d. 18 val. didžiojoje scenoje – „Gentis“. Bilietai – po 7, 9 Eur.

Bilietus platina Klaipėdos dramos teatro kasa ir „Tiketa.lt“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS