J. Meko atminimo renginyje – bulviniai blynai | KaunoDiena.lt

J. MEKO ATMINIMO RENGINYJE – BULVINIAI BLYNAI

Pagerbdama pasaulyje išgarsėjusį lietuvių menininką Joną Meką Klaipėdos dramos teatro komanda pakvietė prisiminti šį žmogų netradiciškai – ragaujant jo mėgtus bulvinius blynus.

J. Mekas buvo universalus menininkas – kuratorius, poetas, amerikietiško avangardo krikštatėvis, žmogus, gimęs Lietuvoje ir tapęs plataus pasaulio piliečiu.

"Prie visų jo titulų reikėtų pridėti dar vieną – bulvinių blynų ekspertas. Jis pats save taip įvardijo ne kartą", – sakė Dramos teatro atstovė spaudai Kristina Sadauskienė.

Gyvendamas Niujorke J. Mekas susirašinėjo su savo mama ir mėgino išgauti tikrąjį bulvinių blynų receptą, kad galėtų pavaišinti amerikiečius draugus.

Į lenkų režisieriaus Michał'o Borczuch'o spektaklio "Lost Lost Lost" premjerą klaipėdiečiai bus kviečiami jau kitą savaitę – gruodžio 9-ąją.

Tai bus netradicinis pasakojimas – keturių interviu situacijos, kurios kvies patyrinėti ir įsiklausyti, ką spektaklis sako šiuolaikiniam žmogui.

Jeigu yra kažkokia kliūtis, ją reikia įveikti.

Režisieriaus teigimu, scenos apims ne tik J. Meko kaip emigranto transformaciją iš Europos į Ameriką, bet ir klaus, ką apskritai reiškia žmogui būti išrautam iš gimtųjų namų – J. Meko atveju, iš mažo kaimelio Semeniškių – į Niujorką.

"Spektaklyje nėra siužeto, pasakojame laboratoriškai, įsižiūrėdami į situacijas ir momentus. Tai, kas man svarbu, kalbant apie žinutę žiūrovams, yra daugelyje scenų. Ši tema susijusi su nestabiliais, dinamiškais laikais, kuriuose dabar esame ir kurie visą laiką generuoja kažkokį neramumą", – teigė M. Borczuch'as.

Interviu pastatyti J. Meko pokarinių dienoraščių pagrindu.

Prieš spektaklį žiūrovams patariama susipažinti su menininku, jo kūryba, pasižiūrėti jo kurtų filmų.

Aktoriaus Dariaus Meškausko, atliekančio vyresniojo J. Meko vaidmenį, nuomone, jeigu žmogus gyvena ir jam viskas yra gerai, vadinasi, jis gyvena pelkėje – stabilume.

"Kai įvyksta kokia nors trauma, prasideda judėjimas. Jeigu yra kokia nors kliūtis, ją reikia įveikti. J. Mekui taip ir atsitiko. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje turėjo išvažiuoti, palikti tėvynę. Bet paradoksas – praradimas suteikia judėjimą į priekį. Man J. Meko pamoka yra ta, kad svarbu galvoti ateitimi, o ne gyventi praeitimi, ką darė daugelis emigrantų lietuvių", – įžvalgomis pasidalino aktorius.

GALERIJA

  • Darius Meškauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS