Klaipėdiečius pirmąją Kalėdų dieną džiugins kariliono koncertas | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIUS PIRMĄJĄ KALĖDŲ DIENĄ DŽIUGINS KARILIONO KONCERTAS

Šeštadienio popietę Klaipėdos kariliono garsais uostamiesčio gyventojus ir svečius sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas. Koncerto nemokamai bus galima klausytis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje arba pačioje Liepų gatvėje.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų. Įvairiose šalyse kiekvienas miestas ir miestelis stengdavosi turėti savo varpą ar varpus. Jų gaudesys suteikdavo dienų tėkmei gyvybingą ritmą, pranešdavo apie svarbiausius miestų gyvenimo įvykius.

Plėtojantis ir tobulėjant varpų kultūrai atsirado pats didžiausias, sunkiausias, brangiausias muzikos instrumentas – karilionas. Šis specifinis, atviroje erdvėje skambantis mušamasis klavišinis instrumentas sudarytas iš chromatiškai suderintų įvairaus dydžio varpų. Grojama kariliono klaviatūra ir pedalais.

Kaip primenama Klaipėdos koncertų salės pranešime, pirmasis Klaipėdos karilionas buvo įrengtas 1987 metais Klaipėdos centrinio pašto bokšte, jungiančiame neogotikos, klasicizmo ir jugendo architektūrinių stilių elementus. Deja, instrumentas nebuvo labai kokybiškas: varpai skambėjo prastai, nederėjo tarpusavyje. Per beveik 20 metų pirmasis Klaipėdos karilionas visiškai susidėvėjo ir 2006 m. rudenį buvo išmontuotas.

Naujojo Klaipėdos kariliono varpai buvo nulieti Olandijos „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje. 2006 m. instrumentas buvo įkeltas į Klaipėdos centrinio pašto bokštą, o per šv. Kalėdas, gruodžio 25 dieną, inauguruotas Klaipėdos koncertų salės rengiamo festivalio „Salve Musica“ koncerto metu, prieš penkiolika metų. Nuo to laiko kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius, virš miesto sklinda Klaipėdos kariliono muzika.

Pasak K. Kačinsko, „Klaipėdos karilionas – pasaulinio lygio instrumentas“. Jį sudaro 48 lygaus profilio varpai, nulieti iš kokybiškos varpų bronzos. Kiekvienas varpas ir savo tonų struktūroje, ir ansamblyje su kitais varpais turi kokybišką skambesį ir tembrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS