Klaipėdos etnocentre atidaroma V. Mikuckio kalviškosios kryždirbystės paroda | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS ETNOCENTRE ATIDAROMA V. MIKUCKIO KALVIŠKOSIOS KRYŽDIRBYSTĖS PARODA

  • 2

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks autorinės Virgilijaus Mikuckio parodos „Kalviškoji kryždirbystė. Geležinės saulės“ atidarymas.

Per vernisažą – koncertas

Atidarymo vakarą skambės svečių iš sostinės – Vilniaus folkloro ansamblio „Labingis“ (vad. Milda Ričkutė) koncertas. Jau septynerius metus kartu dainuojantys ir muzikuojantys, įvairių profesijų vidutinio amžiaus bendraminčiai atliks Vėlinių progai tinkančias našlaičių dainas, sutartines. Ansamblio pavadinimas siejamas su prūsišku žodžiu „labingas“ (sėkmingas, sveikas, laimingas).

Kalvis daugelio tautų mituose bei folklore – išskirtinį vaidmenį atliekantis personažas. Baltų mitologijos rašytiniuose šaltiniuose bei lietuvių mitologinėse sakmėse minimas mitinis kalvis, kuriam priskiriamos ypatingos galios, jis nukala saulę ir įmeta į dangų, kad ši šviestų ir šildytų žemę.

Kala ne tik kryžius

Tad ir kalvio V.Mikuckio autorinė paroda „Kalviškoji kryždirbystė. Geležinės saulės“ šitaip pavadinta neatsitiktinai. Kalvis pasakojo, kad prieš gamindamas kryžius piešia idėjų eskizus. Kruopščiai aiškinasi vietovės, kurioje bus statomas kryžius, ypatumus. Nevengdamas šiuolaikinių technologijų savo darbuose, stengiasi vadovautis senosiomis kalvystės tradicijomis. Jo metalo kryžiai traukia akį įvairių pagoniškų ir krikščioniškų simbolių gausa.

V.Mikuckis kala kryžius, sietynus, šviestuvus, žvakides, atlieka sudėtingus metalo plastikos darbus.

Kalvių švenčių dalyvis

Parodos autorius gimė 1967 m. Žemalės miestelyje Mažeikių rajone. 1986 m. baigė Telšių taikomosios dailės technikumą, įgijo meninio metalo apdirbimo specialybę. 1992–2005 m. kalvystės amato mokėsi kalvio, dailininko Algirdo Stankaus studijoje. Nuo 1993 m. V.Mikuckis yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, o nuo 2006 m. – Lietuvos kalvių sąjungos narys. 2012 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas, 2015 m. suteikta metalo restauratoriaus antroji kategorija. Kalvis yra nuolatinis tarptautinių kalvių švenčių Mažeikiuose bei tarptautinių plenerų Lietuvoje dalyvis ir organizatorius. Savo darbus Virgilijus pristatė įvairiose parodose, festivaliuose ir simpoziumuose Lietuvoje, Lenkijoje, Estijoje, Suomijoje ir Ukrainoje.

V.Mikuckio kūrinių paroda „Kalviškoji kryždirbystė. Geležinės saulės“ Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) veiks iki lapkričio 18 d.. Joje bus eksponuojama apie tris dešimtis unikalių pastarojo amato pavyzdžių.

Parodos lankymas – nemokamas, bet su galimybių pasu.

GALERIJA

  • Klaipėdos etnocentre atidaroma V. Mikuckio kalviškosios kryždirbystės paroda
  • Klaipėdos etnocentre atidaroma V. Mikuckio kalviškosios kryždirbystės paroda
  • Klaipėdos etnocentre atidaroma V. Mikuckio kalviškosios kryždirbystės paroda
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jooo

Lietuvoje tik kryžiai ir kryžiai.Kito paveldo ir gebėjimų nėra

antrasis Dievo įsakymas:

Nedirbsi sau drožinio nei jokio paveikslo, panašaus į tai, kas yra aukštai danguje ir kas yra čia, žemėje, ir kas yra vandenyse po žeme. Jiems nesilenksi ir jų negarbinsi, nes aš Viešpats, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, skiriantis bausmę už tėvų kaltę vaikams – trečiajai ir ketvirtajai kartai tų, kurie mane atmeta, bet rodantis ištikimą meilę iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS