Klaipėdos hospise – ypatingų vaikų meno kūriniai | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS HOSPISE – YPATINGŲ VAIKŲ MENO KŪRINIAI

  • 0

Klaipėdos hospise galima pasigrožėti neeiliniais meno kūriniais, kuriuos sukūrė talentingi vaikai iš Kelmės specialiosios mokyklos bei "Kražantės" progimnazijos. Jų paveikslus spėjo įvertinti ir japonai, mat ši paroda neseniai buvo eksponuojama Tekančios Saulės šalyje.

Paveikslai, kuriuos parodos lankytojai iki pat ateinančių metų balandžio galės apžiūrėti užsukę į Klaipėdos hospisą, kone aštuonerius metus kurti vaikų, lankančių vektorinio (kompiuterinio) piešimo ir fotografijos pagrindų būrelį, kuriam vadovauja mokytojas Valdas Kančauskas.

Dvidešimtmetį su vaikais dirbantis mokytojas akcentuoja, kad vaikai, turintys didelę ir labai didelę protinę bei fizinę negalią, savo meniniais gabumais ir raiška gali aplenkti ne vieną. Būtent tai ir norima atskleisti kuo platesniam žmonių ratui.

Kad sukurtų paveikslus, reikėjo nepaprasto kruopštumo, kantrybės ir atsidavimo, mat kiekvienas kūrinys gimė naudojant "taškavimo" techniką – ranka dedant šimtus tūkstančių suderintų spalvų taškų.

Visa ši taškelių "jūra" virsta įvairiausiais pačių vaikų sugalvotais vaizdiniais ir objektais. Rezultatas neretai priverčia aiktelėti: pasirinktos spalvos, jų gylis, ryškumas, vaikų sukurti vaizdai palieka neišdildomą įspūdį.

Kaip pasakojo V.Kančauskas, vieną paveikslą vaikai piešia bent 60, o kartais ir daugiau valandų, tad kūrybos procesas gali užtrukti net ir iki 9 mėnesių.

Pasirinkti įrankiai ir technika – identiški realaus tapymo įrankiams ir technikoms, tik visi paveikslai gimė naudojant kompiuterį, programinę įrangą bei kompiuterinę pelę.

Kiekvienas kūrinys paverčiamas didelės raiškos nuotrauka, kuri atspausdinama ant muziejinės kokybės didelio formato drobės.

Mokytojas neslepia, kad dėmesys ir aplinkinių susižavėjimas atneša nemažai džiaugsmo vektorinės tapybos techniką pamėgusiems vaikams, kurie pasijunta ir svarbūs, ir reikalingi, mat turintiems raidos negalią vaikams neretai įrodyti savo svarbą visuomenei ypač sudėtinga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS