Klaipėdos koncertų salėje dūdos mažiesiems seks pasakėčias | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE DŪDOS MAŽIESIEMS SEKS PASAKĖČIAS

  • 0

Penktadienį 18 val. mažuosius klausytojus ir jų tėvelius Klaipėdos koncertų salė kviečia pasiklausyti naujos muzikinės istorijos.

Renginyje visai šeimai „Grojame pasakėčią“ vėl susitiksime su šia koncertine įstaiga bendradarbiaujančiu aktoriumi Linu Zube ir joje reziduojančiu Klaipėdos brass kvintetu, kuriame groja Vilmantas Bružas (vadovas, trimitas), Alius Maknavičius (trimitas), Steponas Sugintas (trombonas), Algirdas Ulteravičius (valtorna) ir Jurgis Dargis (tūba). Šį kartą variniai pučiamieji instrumentai gros... pasakėčią.

Pasakėčios žanras kilo iš pasakojimų ir pasakų apie gyvūnus ar augalus. Šio žanro pradininku laikomas graikas Ezopas. Daugelis įvairių tautų autorių kūrė jo pasakėčių motyvais. Turbūt kiekvienas esame girdėję nors vieną garsaus rusų poeto Ivano Krylovo pasakėčią, kurių jis yra parašęs per 200. Krylovas pasakėčias rašė pagal savo siužetus, tačiau dalis siužetų taip pat yra paimti iš Ezopo kūrybos.

Iš tiesų pasakėčios – vertingi, auklėjamąją galią turintys pasakojimai. Jos populiarios visame pasaulyje ir ypač mėgstamos vaikų.

Scenarijų brass kvintetui, aktoriui ir piešinių projekcijai pagal keturias I.Krylovo („Žiogas ir Skruzdėlė“, „Varlės, prašančios karaliaus“, „Kvartetas“) ir Ezopo („Kiškis ir vėžlys“) pasakėčias parašė aktorius L.Zubė.

„Dangumi plaukia tūba. Iš jos tarsi iš dievo ausies išbyra Ežiukas. Jam šalta. išbyra Saulė, debesys, jie transformuojasi į muzikos instrumentus; dūdas ir kita. Iš tūbos byra medžiai, jie gal panašūs į kokius smuikus. Byra gėlės ir žolynai“, – taip prasideda L.Zubės sukurtas pasakojimas, kuriam spalvingą animuotą priešinių projekciją sukūrė dailininkas Vidas Bizauskas.

Projekte skambančią muziką parašė kompozitorė Laima Jedenkutė. Ji pasakojo: „Kūrinį rašiau pagal labai mielą ir šmaikštų L.Zubės scenarijų. Bandžiau atrasti charakteringus personažus atitinkančią muziką, bet tuo pačiu ir nelabai sudėtingą, nes kaikuriems mažiesiems klausytojams tai bus pirmoji pažintis su varinių pučiamųjų kvintetu. Atlikėjai gros ne tik savo įprastais, bet ir neregėtais negirdėtais instrumentais – šalmėjais (schalmei)“.

Lino sekamose pasakėčiose atgis saulytė, ežiukas, žiogas, skruzdėlė, musė, kiškis, vėžlys, ožys, lokys, asilas, beždžionė, varlės ir kiti linksmi sutvėrimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS