Klaipėdos koncertų salėje siaus „Klarnetininkų karnavalas“ | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE SIAUS „KLARNETININKŲ KARNAVALAS“

  • 0

Artėjant žiemai tai vienur, tai kitur galima išvysti kvietimus į renginius, pavadintus karnavalais. Juos mėgsta rengti tiek vaikai, tiek įstaigų darbuotojai ar vakarėlių organizatoriai. Yra karnavalų, kurie išgarsėjo visame pasaulyje. Žymiausias tarp jų turbūt yra Venecijos karnavalas, sutraukiantis tūkstančius žmonių. Bet ar teko kada nors girdėti apie muzikos atlikėjų karnavalus? Vienas iš tokių – „Klarnetininkų karnavalas“ – Klaipėdą pasieks paskutinį lapkričio penktadienį.

Lapkričio 29 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje vyks graži šventė šį nuostabų pučiamąjį instrumentą mėgstantiems žmonėms. Kvartetas „Vilniaus klarnetai“ savo meistriškumu varžysis su Rygos klarnetų kvartetu „Quattro Differente“. Su klarnetininkais scenoje bus ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansamblis „Musica Humana“, vadovaujamas ir diriguojamas obojininko Roberto Beinario.

Virtuoziški „Vilniaus klarnetai“

„Vilniaus klarnetai“ susibūrė 2009-aisiais, kai Vilnius buvo tapęs Europos kultūros sostine. Tai pirmasis tokios sudėties kolektyvas Lietuvoje. Jame įvairių rūšių klarnetais muzikuoja keturi jauni entuziastingi profesionalūs atlikėjai: Edvardas Kuleševičius (klarnetas), Vidmantas Riškus (klarnetas, altinis klarnetas), Denis Nareiko (klarnetas, piccolo klarnetas) ir Dainius Verbickas (bosinis klarnetas). Visi instrumentalistai baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Daug ir kruopščiai dirbdami atlikėjai stengiasi, kad ši tikrove virtusi „klarnetinė įdėja“ pasiektų visus, norinčius ją išgirsti, juos pradžiugintų ir praturtintų Lietuvos muzikinį gyvenimą. Klausydamasi „Vilniaus klarnetų“, publika išgirs virtuoziškai atliekamą muziką, kuri, tikėtina, paliks įspūdį. Ansamblio repertuaras labai platus ir apima įvairius stilius – baroko, klasicizmo, romantizmo, džiazo ir šiuolaikinę muziką. Klarnetininkų atliekami kūriniai išsiskiria melodingumu, dinamiškumu, puikiu skambesiu įvairiose erdvėse.

„Quattro Differente“ iš Rygos

Dvigubai už vilniečius vyresnis, prieš 20 metų susibūręs Rygos klarnetų kvartetas jau spėjo įtvirtinti savo profesionalumą – pelnyti laureatų vardus įvairiuose konkursuose, surengti koncertus ne tik Latvijoje, bet ir visoje Europoje. Prieš penkerius metus šis kvartetas įrašė savo pirmąją kompaktinę plokštelę, kurioje skamba tik latvių autorių kūriniai. Dėmesys nacionalinei muzikai yra išskirtinis ansamblio repertuaro formavimo bruožas, apie kurį liudija ir koncerte „Klarnetų karnavalas“ atliekami kūriniai.

Rygos klarnetų kvartetą „Quattro Differente“ sudaro Guntaras Gedroicas, Marina Vidmontė, Ojaras Spila (klarnetai), Ivaras Lavrinovičius (bosinis klarnetas). Kartu su jais pasirodys Arturas Krivoručka (mušamieji).

Prisijungs „Musica Humana“

Ansamblis „Musica Humana“ muzikuoja 45-ąjį kūrybinės veiklos sezoną. Jo koncertai kadaise buvo vieni pirmųjų senosios muzikos autentiškos interpretacijos atgaivinimo Lietuvoje ženklų. Vėliau kolektyvo repertuaras pasipildė kitų epochų muzika, daug dėmesio skiriant lietuvių autorių kūrybai.

Štai ir būsimoje programoje ansamblis pats atliks keletą kūrinių bei akompanuos klarnetininkams. Skambės tiek originalios kompozicijos, tiek aranžuotės šiai netipiškai programos atlikėjų sudėčiai. „Tai pirmas kartas, kai ansamblis kartu scenoje muzikuos su aštuoniais klarnetininkais. Programos idėja kilo glaudžiai bendradarbiaujant su Latvijos pūtikais. Norisi sujungti mūsų šalių pučiamųjų instrumentų tradicijas ir jas įtaigiai perteikti klausytojams. Tikimės, kad šią programą išgirs ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos publika. Šį kartą pasirinktas klarnetas kaip centrinė koncerto figūra. Kodėl jis? Ateikite į koncertą ir viską sužinosite“, – intrigavo ansamblio „Musica Humana“ meno vadovas ir koncerto programos sumanytojas R.Beinaris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS