Koncertai Palangoje ir Šventojoje suksis „Laiko ratu“ | KaunoDiena.lt

KONCERTAI PALANGOJE IR ŠVENTOJOJE SUKSIS „LAIKO RATU“

  • 0

Liepos 25 – rugpjūčio 15 dienomis Palangoje ir Šventojoje vėl skambės muzikos festivalis „Ave Maria“, kurį rengia VšĮ „Cantus firmus“. Festivalis yra suradęs savo unikalią nišą ir jau septinti metai patenkina nemenkstantį klasikinės muzikos poreikį kurortuose.

Šiemet festivalį apjungs dedikacija „Laiko ratu“. Kaip sakė organizatorė Gitana Krikščiūnaitė, visos siūlomos programos tarsi įsuks laiko ratą: jame skambės kompozitoriai nuo baroko iki šių dienų, pavyzdžiui, festivalį pradės W.A. Mozarto „Karūnavimo mišios“ (liepos 25), pabaigs šiuolaikinio autoriaus Johno Rutterio „Vaikų mišios“ (rugpjūčio 15). Su „laiko ratu“ susiję ir skirtingų kartų atlikėjų pasirodymai, prasmingas jų bendras muzikavimas. „Kartų ratas“ šįkart suksis Vyšniauskų šeimos koncerte „Apie meilę. Apie jūrą. Apie paukštį. Apie dangų. Apie mus“ (liepos 30), profesorės Irenos Milkevičiūtės ir jos klasės studenčių koncerte (rugpjūčio 12).

Festivalio programos pasidalijo į du ciklus. Tai Sakralinės muzikos valandos „Ave Maria“ Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bei Šventosios Švč. Mergelės Marijos Jūrų žvaigždės bažnyčiose ir koncertai Gintaro muziejuje. Po bažnyčių skliautais koncertuos tokie žinomi atlikėjai ir kolektyvai kaip ansamblis „Musica humana“ (vadovas Algirdas Vizgirda), valstybinis choras „Vilnius“ (vadovas ir dirigentas Artūras Dambrauskas), Palangos orkestras (vadovas Vygantas Rekašius), dainininkai Asta Krikščiūnaitė, Laima Jonutytė, Rita Novikaitė, Monta Martinsonė (Latvija),  Audrius Rubežius, Ignas Misiūra, Steinas Skjervoldas, Tomas Povilionis ir kt. Klausytojų pamėgtuose vargonų muzikos koncertuose, pavadintuose „Vargonų sakmės“, išgirsime atlikėją iš Lenkijos Józefą Kotowiczių  (liepos 27), ilgametę Rygos Domo katedros vargonininkę Larisą Bulavą (liepos 29), Šventosios bažnyčioje – Dalią Jatautaitę (rugpjūčio 8).

Ypatinga trauka pasižymintis Palangos gintaro muziejus kviečia į „Tiškevičių muzikos vakarus“, kuriuose vokalinės bei instrumentinės kūrybos šedevrus atliks JAV gyvenanti solistė Jūratė Švedaitė-Waller (liepos 26), atlikėjai iš Estijos Urmas Vulpas (smuikas) ir Heiki Mätlikas (gitara), greta kitų autorių atliksiantys ir jubiliejų švenčiančio pasaulinės reikšmės dabarties kompozitoriaus Arvo Pärto kūrybą (rugpjūčio 7), muzikuos Petro Vyšniausko šeima, dainuos profesorė  Irena Milkevičiūtė ir jos klasės studentės. „Tiškevičių muzikos vakarus“ praturtinsŠatrijos Raganos jubiliejui skirtas renginys (rugpjūčio 14), kuriame dalyvaus Šatrijos Raganos draugijos nariai –  literatūrologai profesorė Viktorija Daujotytė, Brigita Speičytė, Mindaugas Kvietkauskas, dainininkė Regina Maciūtė ir kt.

Festivalis rengiamas drauge su partneriais – Lietuvos dailės muziejumi, Palangos ir Šventosios parapijomis, Lietuvos nacionaline filharmonija, Lenkijos institutu Lietuvoje, S. Karoso labdaros ir paramos fondu, Palangos miesto savivaldybės administracija. Pagrindinis festivalio rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS