Laikrodžių muziejuje – unikalus eksponatas | KaunoDiena.lt

LAIKRODŽIŲ MUZIEJUJE – UNIKALUS EKSPONATAS

Laikrodžių muziejaus darbuotojai džiaugiasi įsigiję naują itin retą XVIII a. eksponatą – garsios vokiečių gamyklos "Meissen" porcelianinį laikrodį su Abiejų Tautų Respublikos herbu. Po daugybės metų tai – vienas iš nedaugelio naujų muziejaus pirkinių.

Su valstybės ženklu

Laikrodžiui įsigyti buvo dėta nemažai pastangų. Iki šiol muziejus neturėjo nė vieno laikrodžio su Abiejų Tautų Respublikos herbu. Tai istorinis daiktas, žymintis mūsų šalies valstybingumą.

"Tai yra porcelianinis laikrodis, pagamintas karališkojoje "Meissen" porceliano manufaktūroje. Tokio eksponato dar neturėjome. Tai yra visus rokoko stiliaus bruožus turintis XVIII a. laikrodis, kuris papildė mūsų šio laikotarpio eksponatų kolekciją. Korpusą puošia alegorinės figūros ir daug gėlių, taip pat apačioje yra Abiejų Tautų Respublikos herbas", – teigė Laikrodžių muziejaus vedėjas Romualdas Martinkus.

"Meissen" gamykla iki šiol veikia. Muziejaus atstovai užklausė dėl šio eksponato.

Paaiškėjo, kad panašios kompozicijos ir su tokiais herbais šitų laikrodžių buvo pagaminta ne vienas.

"Meissen" gamykla viena seniausių gamyklų Europoje, kurioje buvo išrastas porcelianas.

"Prižadins" nutilusį mechanizmą

Manoma, jog savo laiku buvo išleista serija tokių laikrodžių su herbu. Tačiau, kokia proga, kol kas nežinoma.

Spėjama, kad jie buvo skirti pažymėti kažkokiam Lietuvos-Lenkijos valstybių jubiliejui.

Džiaugsmas: Laikrodžių muziejaus darbuotoja D.Menkutė džiaugiasi naujai įsigytu unikaliu garsios vokiečių gamyklos "Meissen" porcelianiniu laikrodžiu, kuris papildė muziejaus ekspoziciją. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Kam jis priklausė, nežinome. Laikrodis nėra klastotė, nes jame yra įspaustas "Meissen" ženklas – dvi sukryžiuotos špagos. Laikrodžius galėjo užsakyti tik labai turtingi to meto žmonės, galbūt karališkosios šeimos asmenys. Tai yra labai brangus Lietuvai eksponatas", – tikino R.Martinkus.

Laikrodžio mechanizmas neveikia, tačiau esą pataisyti jį bus nesunku, tuo ketina užsiimti muziejaus laikrodininkas Antanas Žukauskas, kuris pats neseniai grįžo iš "Meissen" gamyklos Vokietijoje.

"Gamykloje yra ir jų gamintų porcelianinių laikrodžių muziejus. Teko matyti labai panašų laikrodį į šį. Kiek tais laikais galėjo kainuoti toks laikrodis, nežinau, bet šios gamyklos pagamintas šiuolaikinis laikrodis su labai minimalia puošyba kainuoja 18 tūkst. eurų", – pasakojo A.Žukauskas.

Planuose – dar vienas pirkinys

Šis laikrodis muziejui kainavo 10 tūkst. eurų. Jis įsigytas Lietuvoje iš privataus kolekcininko antikvariate.

Pinigus eksponatui įsigyti skyrė Kultūros taryba ir Nacionalinis Lietuvos dailės muziejus. Jo padalinys yra Laikrodžių muziejus.

"Šiaip tai prie šio laikrodžio dar trūksta porcelianinės pakylos ir tokio paties stiliaus žvakidžių. Žinant, kad tai yra rankų darbo kūrinys, kur kiekviena figūra ir gėlytė nulipdyta rankomis, jis – unikalus ir vienintelis. Dviejų vienodų tokių laikrodžių tikrai nėra", – tikino Laikrodžių muziejaus tyrėja-rinkinio kuratorė Danutė Menkutė.

Muziejus planuoja įsigyti dar vieną porcelianinį laikrodį su Chrono (graikų laiko dievas) figūra. Šiuo metu deramasi su kolekcininku.

Šis laikrodis yra gerokai didesnis, kabinamas ant sienos. Kiek jis kainuos muziejui, vadovai neprasitarė, bet patvirtino, kad jis yra brangesnis už jau įsigytąjį.

GALERIJA

  • Laikrodžių muziejuje – unikalus eksponatas
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Eksponatas kairėje ar dešinėje nuotraukos pusėje?

senukulapiusou

kai vokieciai is austru nup=zd=no anglai nutare uzpinigus rodyt RETENYBE prancuzams Lietuvoj, OSIAIPLIETUVISKA FANTAZIJAkad totorius gali buti draugu, zydas geru kaimynnu, o cigonas nev ;)ogt

Safyras

Labai gražus laikrodis , tai tikra meno vertybė. Todėl labai smagu, kad žmonės gali toli nevažiuodami pamatyti meno šedevrus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS