„Materia Magica“: lėlių teatras suaugusiesiems? | KaunoDiena.lt

„MATERIA MAGICA“: LĖLIŲ TEATRAS SUAUGUSIESIEMS?

  • 0

Jau gegužės 2–7 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Tarptautinis lėlių teatro festivalis, organizuojamas nuo 1997 m. ir anksčiau vadinęsis „Karakumų asilėlio“ vardu, per šiuos beveik tris dešimtmečius Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams parodė daugybę spektaklių.

Per šią beveik tris dešimtmečius trunkančią kelionę išryškėjo, kaip kinta lėlių teatro laukas, vis drąsiau įsileisdamas daugybę kitų žanrų – šokį, judesį, tapybą, fizinį teatrą, kiną.

Menų sintezė, anksčiau buvusi išskirtinai ryškiu blykstelėjimu tradiciniame lėlių teatro kontekste, šiandien jau nieko nebestebina.

Taip plečiantis lėlių teatro kosmoso riboms šiemet organizatoriai kvies apmąstyti, kas lėlių teatras yra dabar.

Ką galime vadinti jo gravitaciniu centru, aplink kurį ir sukasi viso šio rafinuoto meno pavyzdžiai, nerimastingai bandantys išsprūsti į kitas galaktikas?

Per šiuos beveik tris dešimtmečius festivalis atsinešė ir lėlių teatro suaugusiesiems patirtį bei tradiciją.

Neretai lėlių teatras vis dar siejamas su išskirtinai vaikų auditorijoms subalansuotu teatru, tačiau, kaip ir kas kartą, taip ir šiemet festivalio organizatoriai turi gerų naujienų – lėlių teatro visatoje yra vietos ir suaugusiesiems.

Šiais metais suaugusieji festivalyje turės galimybę pamatyti tikrų lėlių teatro žvaigždžių darbus: Natachos Belovos ir Teresitos Iacobelli, Ari Tepebergo, Jono Klinkenbergo, Michal Svironi, Gintarės Radvilavičiūtės, Matija Solce, Natalia Sakowicz ir kitų tarptautinio įvertinimo bei pripažinimo sulaukusių kūrėjų spektaklius.

Nevaikiškai nevaikiškomis temomis bus kalbama apie beprotystę, Holokaustą, į karą išėjusiuosius, giminės istoriją, praradimą, vienatvę, toksiškus santykius ir priklausomybę. Kviečiame susipažinti išsamiau.

Gegužės 4 d. 20 val. Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centre Žvejų rūmai vyks „Belova & Iacobelli Company“ (Belgija) lėlių spektaklis LOCO.

Spektaklį LOCO įkvėpė rusų rašytojo N. Gogolio apysaka „Pamišėlio užrašai“, paties N. Gogolio gyvenimas ir psichikos liga, o iš dalies ir mūsų pačių patirtys.

„Pamišėlio užrašai“ – tai absurdiškas pasakojimas apie ploną ribą tarp proto ir beprotybės. Pats autorius – gan prieštaringa asmenybė: turėdamas ukrainietiškų šaknų, galiausiai atmetė visa, kas susiję su jo gimtąja vieta ir šaknimis, ir tapo rusiškos kultūros, gyvenimo būdo, imperialistinio mąstymo būdo puoselėtoju.

Vis dėlto, kaip kartais nutinka, jo kūryba pralenkė gyvenimą, o savo kūryboje jis atskleidė ir dekonstravo tokį mąstymo būdą, kuris yra viena šiuo metu Europą niokojančio karo priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS