Mokykla, tapusi kultūros reiškiniu | KaunoDiena.lt

MOKYKLA, TAPUSI KULTŪROS REIŠKINIU

Per keturis veiklos dešimtmečius Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija užaugino ir išugdė tokį gausų kūrėjų būrį, kad antradienio vakarą Koncertų salėje sunkiai tilpo visi atvykę į jubiliejinę mokyklos šventę. Toks dėmesys neabejotinai liudija mokyklos reikšmę bei svarbą miestui ir jo bendruomenei.

Renginys – išskirtinėje vietoje

Jubiliejiniam mokyklos renginiui miesto savivaldybė suteikė Koncertų salę.

Anot gimnazijos vadovo Gintauto Misiukevičiaus, mokyklos Vargonų salėje būtų vargiai tilpę visi, norėję dalyvauti šioje šventėje.

„Labai džiugu, kad tiek bendruomenės susirinko. Labai džiaugiamės, buvo daug svečių iš visų Lietuvos miestų, dalyvavo esantys ir buvę mokiniai bei mokytojai, administracija, tėveliai, giminaičiai. Nuotaika išties buvo pakili – graži senovinė salė, daug žmonių, puikūs instrumentai“, – šypsojosi gimnazijos vadovas.

G. Misiukevičiaus teigimu, bet kurios įstaigos dvasią kuria jame dirbantys žmonės.

Direktorius nuoširdžiais žodžiais kalbėjo apie kolegas, kurie atsidavę vaikams, moko juos kūrybos paslapčių.

„Manyčiau, kad ir miestui mes jau šį tą reiškiame, niekada neatsisakome ir dalyvaujame miesto renginiuose ir šventėse, mūsų gimnazija Klaipėdoje per tuos metus tapo matoma“, – kalbėjo G. Misiukevičius.

Prieš koncertą, skambant maestro Sauliaus Šiaučiulio improvizacijoms fortepijonu, susirinkusieji fojė apžiūrinėjo gimnazijos mokinių dailės parodą.

Jubiliejinis koncertas prasidėjo simboliniu Justino Marcinkevičiaus ir Benjamino Gorbulskio kūriniu „Ant kiekvieno kalnelio“, kurį atliko gimnazijos berniukų choras, taip tarsi atkartodamas pirmąją gimnazijos klasę, kurią prieš 40 metų sudarė 25 berniukų choras.

Menų mūzų buveinė

Vėliau vaizdo projekcijoje meniškai pateikta visa Gedminų dvaro istorija: kaip Gedminų ūkis pirmą kartą buvo paminėtas 1588 m. ir tuo metu priklausė Klaipėdos raštvedžiui Vilhelmui Wirgauderiui.

O apie 1900 m. čia buvo atidaryta pradinė mokykla. Po to, kai Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos, dvaro savininku tapo rotmistras Jamesas Gubba.

1936 m. dvare kilo gaisras. Rūmus suremontavus, buvo įvesta elektra, o 1939 m. dvaras buvo perduotas Vokietijos valstybei.

Kas Gedminų dvare vyko karo ir pokario metais, nėra žinoma. Vėliau čia buvo įrengtas 16 butų gyvenamasis namas, parduotuvė ir klubas.

1978 m. dvaras rekonstruotas, siekiant pritaikyti mokymo įstaigai.

1983 m. dvare įsikūrė menų gimnazija, o po dvejų metų mokyklai suteiktas žymaus Lietuvos muziko, kompozitoriaus Eduardo Balsio vardas.

Dabar buvusiuose Gedminų dvaro rūmuose karaliauja menų mūzos, čia mokosi gabūs menui 6–19 metų moksleiviai.

Menas išgelbės pasaulį

Jubiliejiniame gimnazijos koncerte po kiekvieno moksleivių atlikto klasikinio kūrinio buvo perskaitoma po vieną buvusio mokinio prisiminimą apie šią mokymo įstaigą bei ką ji jam reiškia iki šių dienų.

Vienas už kitą žaismingesni atsiminimai ne vienam žiūrovui koncerte sukėlė šypseną, kartais net priversdavo nusijuokti.

Klaipėdos E. Balsio menų gimnazija nėra vien tik muzikos mokykla, jai tiek pat svarbu ir dailė.

Tad kai kuriems muzikiniams pasirodymams buvo sukurtos mokinių vizualizacijos, kuriomis žiūrovai grožėjosi, kol klausėsi melodijų.

Galiausiai vaizdo įrašu šiltus linkėjimus mokyklai ir ateities kartoms iš tolimiausių pasaulio kampelių perdavė buvę mokiniai, kai kurie jų dabar yra savo srities profesionalai, pedagogai, meno srities atstovai.

Vaizdo projekcijoje parodyta žinomo klasiko citata – „Išgelbės menas šį pasaulį, kas galite, prieštaraukite, ponai, aš negaliu“ – atspindėjo visą jubiliejinio koncerto atmosferą nuo pirmo iki paskutinio akordo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS