Orkestras, gitara ir netikėtumai | KaunoDiena.lt

ORKESTRAS, GITARA IR NETIKĖTUMAI

  • 0

Iš Vilniaus į Klaipėdą atvyks Donato Katkaus vadovaujamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, paruošęs netikėtą programą „Muzika erdvėje“. Joje bus klasikinės ir lietuvių šiuolaikinės muzikos, kurią su orkestru atliks gitaristas Saulius Lipčius.

Išskirtinė asmenybė

Šv. Kristoforo orkestro veidas D.Katkus – išskirtinė Lietuvos kultūros asmenybė. Jis žinomas ne tik kaip profesionalus, didelį žinių bagažą turintis klasikinės muzikos propaguotojas, bet ir kaip abejingų nepaliekantis televizijos laidų dalyvis. D.Katkus – altininkas, dirigentas, muzikologas ir pedagogas. Muzikos atlikimo būdų žinovas yra dirigavęs net burzgiantiems motociklams. D.Katkaus specialybė – altininkas. Jis nėra baigęs dirigavimo studijų, tačiau tai jam nesutrukdė tapti šalyje gerbiamu dirigentu. Nuo pat jaunystės jis buvo aktyvus įvairioje muzikinėje veikloje, daugiau nei prieš 50 metų įkūrė kamerinį orkestrą, kuriame pats grojo. Netrukus jo iniciatyva gimė ir styginių kvartetas, vėliau gavęs Vilniaus kvarteto vardą.

1994 m. D.Katkaus iniciatyva buvo suburtas Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, vėliau tapęs sostinės muzikos reprezentaciniu kolektyvu. Išskirtine orkestro savybe laikomas didelis stilistinis universalumas, gebėjimas profesionaliai, įtaigiai atlikti įvairių stilių ir žanrų kūrinius. Orkestro atlikimo meną pripažino ir tarptautinė publika – jis ne kartą yra grojęs Paryžiaus „Théâtre des Champs-Élysées“, Avinjono festivalyje, UNESCO organizacijos bei kituose festivaliuose Ispanijoje, Vokietijoje, Danijoje, Švedijoje, Suomijoje, Islandijoje, Rusijoje ir kitur.

Meno vadovas ir dirigentas pirmiausia norėjo įgyvendinti barokinio orkestro idėją. Pradėjęs griežti italų A.Corelli, A.Vivaldi, T.Albinoni ir kitų baroko kompozitorių kūrinius, orkestras netrukus ėmėsi interpretuoti ir šiuolaikinių lietuvių kompozitorių muziką, kuriai daug dėmesio skiria iki šiol. Pasak muzikologų, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra ir „puiki bazė visiems lietuvių kompozitorių sumanymams“. Kolektyvo repertuare – nuo pat jauniausių iki garbingiausio amžiaus autorių opusai. Kasmet šis orkestras „Druskomanijos“ festivalio koncertuose atlieka Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos bakalauro studentų kūrinius.

Muzika erdvėje

Koncerto „Muzika erdvėje“ programa Šv. Kristoforo kamerinis orkestras dar kartą įrodys savo lankstumą, universalumą ir polinkį eksperimentuoti.

Pirmasis bus atliktas B.Kutavičiaus kūrinys „Praeities laikrodžiai“, jo solo partiją gros gitaristas S.Lipčius. Įvairių šalies ir tarptautinių konkursų laureatas savo šeimoje yra ketvirtos kartos muzikas. Gitaristas aktyviai koncertuoja, užsiima pedagogine veikla. 2004 m. kartu su kolegomis įkūrė Baltijos gitarų kvartetą, kuris jau po kelerių metų imtas vadinti lyderiu tarp gitarų ansamblių Baltijos šalyse. Nuolat kviečiamas į svarbiausius Lietuvos festivalius bei koncertų sales, kvartetas intensyviai koncertuoja ir užsienyje.

Koncerte taip pat skambės trys klasikinės muzikos pavyzdžiai, parašyti įdomioms styginių sudėtims. Tai J.Haydno „Aidas“ dviems styginių grupėms, W.A.Mozarto Noktiurnas D-dur keturiems orkestrėliams ir J.Ch.Bacho Simfonija dviems orkestrams Es-dur.

Programą užbaigs naujausia kompozicija – A.Malcio „Perskelta tyla“. Kompozitorius sakė tuščiame laike ir platumoje čia dėliojęs įvairių styginių detalių ir judesio impulsų struktūras, pasitelkdamas pusiausvyros ir simetrijos dėsnius. „Mes skęstame bekraštėje garsų jūroje, nespėdami per savo gyvenimą daugelio iš jų identifikuoti. Tik mažytę garsų dalį suvokiame ir prisijaukiname, suteikdami jai estetines bei socialines kategorijas“, – teigė autorius.

Scenoje išvysti Šv. Kristoforo orkestrui diriguojantį D.Katkų –  vis retėjanti galimybė, nes pagrindinio dirigento pareigas profesorius pamažu perleidžia kolegai M.Barkauskui. Tad visi šio garbaus menininko gerbėjai turi ypatingą progą su juo susitikti koncerte „Muzika erdvėje“ birželio 7 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS