Rankdarbių mylėtojams – tradicinių pirštinių mezgimo susitikimai | KaunoDiena.lt

RANKDARBIŲ MYLĖTOJAMS – TRADICINIŲ PIRŠTINIŲ MEZGIMO SUSITIKIMAI

  • 0

Klaipėdos etnokultūros centras rankdarbių mylėtojus kviečia į tradicinių pirštinių mezgimo susitikimus lapkričio 4, 11, 18 dienomis 17.30 val. Jų metu bus dalinamasi mezgimo meistriškumo paslaptimis, supažindinama su regioninėmis ypatybėmis, dalyviai išmoks tradicinių pirštinių komponavimo, puošybos būdų. Savo patirtimi dalinsis bei mezgimo subtilybių mokys patyrusios pirštinių mezgėjos.

Pirmo susitikimo lapkričio 4 d. metu Etnokultūros centre svečiuosis tautodailininkė, Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvydienė. Ji pirštines mezga daugiau nei tris dešimtmečius, kūrybiškai panaudodama autentišką medžiagą ir nenutoldama nuo liaudies tradicijų. Viešnia supažindins su tradicinių pirštinių, saugomų muziejuose, įvairove: ilgos, trumpos, kumštinės ir pirštuotos, viengubos ir dvigubos ir t. t. Dalyviai sužinos, kokie spalviniai deriniai, ornamentai, skirtingi riešelių mezgimo būdai, puošyba paplitę Žemaitijoje, kokios yra pagrindinės pirštinės dalys, kaip parinkti siūlus, virbalus, kaip apskaičiuoti akių skaičių būsimoms pirštinėms ir kt. Praktiškai bus mokoma keleto dekoratyvių mezgimo technikų, būdingų tradicinėms pirštinėms.

Lapkričio 11 ir 18 d. pirštinių tema bus tęsiama pokalbiais apie Mažosios Lietuvos pirštines, mokoma mezgimo technikų bei puošybos būdų, būdingų regiono mezginiams, supažindinama su specifiniais raštais, spalvų deriniais. Praktinius mokymus ves ir žiniomis dalinsis mezgimo tradicijų puoselėtoja tautodailininkė Stasė Kausteklienė iš Gargždų ir Klaipėdos etnokultūros centro edukacinės veiklos koordinatorė Irena Armonienė.

Šiais projekto „Mažosios Lietuvos amatystė“ užsiėmimais siekiama atkreipti dėmesį į tradicinių krašto rankdarbių savitumą bei paskatinti šiandieninius rankdarbius kuriančius žmones įkvėpimo ir patirties semtis iš praeities klodų. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Būtina registracija tel. 8 46 310022.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS