Režisieriaus A. Baryso planuose – filmas apie Klaipėdą | KaunoDiena.lt

REŽISIERIAUS A. BARYSO PLANUOSE – FILMAS APIE KLAIPĖDĄ

Ketvirtadienį su Klaipėdos meru susitikęs kino režisierius, operatorius, prodiuseris kaunietis Arvydas Barysas užsiminė apie planus kurti meninės dokumentikos filmą apie Lietuvos uostamiestį.

Miesto rotušėje lankęsis kino kūrėjas, dokumentalistas A.Barysas su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku aptarė galimybę, subūrus mokslo bei meno atstovų komandą, išskirtinai pristatyti Klaipėdos krašto grožį.

Tai – ne vienintelis jo kūrybinis sumanymas Lietuvos pajūryje.

Viena naujausių A.Baryso kino juostų – "Įsimylėję Kuršių neriją" perteikia Kuršių nerijos gamtos grožį ir darną su šiuolaikine civilizacija, kurią puoselėja Neringos gyventojai.

Šįkart režisieriaus žvilgsnis krypsta į Klaipėdą. Savo idėją jis išsakė V.Grubliauskui.

Mero žodžiais, didesnės ar mažesnės apimties meninės dokumentikos filmas būtų ne komercinio, o veikiau edukacinio pobūdžio ir rodomas visam pasauliui.

"Man idėja atrodo labai patraukli ir įdomi, juolab kad ji remiasi ne komercinės naudos ieškojimu, bet, neabejoju, geranorišku Klaipėdos krašto grožio perteikimu pasauliui. Nes filmai, kuriuos sukūrė A.Barysas, yra rodomi per tokius televizijos kanalus kaip "Travel Channel" ar "Discovery" – pasakojo meras.

Sutarta, kad dar šį mėnesį bus suorganizuotas susitikimas su bendraminčiais: istorikais, etnografais, muziejininkais, Klaipėdos universiteto, savivaldybės atstovais, rėmėjais, kuriems patraukli filmo apie Klaipėdą idėja.

Paklaustas, ar menininkas tikisi miesto finansinės paramos kurdamas filmą, V.Grubliauskas akcentavo, kad apie pinigus kalbama nebuvo.

Esą visų svarbiausia, kad idėja suburtų platų ratą geranoriškai nusiteikusių savo miestą mylinčių žmonių.

Anot paties A.Baryso, jo galvoje vienu metu sukasi įvairūs kūrybiniai sumanymai. Vienu jų jis ir pasidalijo su Klaipėdos meru.

"Labiau dvasiškai kalbėjomės, kadangi abu iš prigimties esame menininkai. O kaip bus – nežinau, nes dar nepabaigiau kurti kitų savo filmų", – teigė pašnekovas.

Lapkritį kino režisierius ketina pristatyti penkerius metus filmuotą dokumentiką apie Lietuvos tarmes, patarles ir šnektas. Taip A.Barysas bando išsaugoti lietuviškas tarmes, skatina žmones kalbėti tarmiškai.

Menininkas gimė 1959 m. Kaune, yra sukūręs per šimtą įvairaus žanro filmų.

Jo veiklos kryptys: dokumentika, edukacija, mokslas, pažintiniai filmai, reklama.

A.Baryso darbai pelnė pripažinimą Lietuvoje ir prestižinius tarptautinius įvertinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to gikas

blt bet tu ir durnas.... kaip reta.

gikas

Va taip is nuotrauku ir pamatai, ka "nafta" is musu pajurio daro... Kiek visokiu vrju prisistaciusi!

Buras

Ka kaunietis gali sukurti apie Klaipeda? Iura, molas, Palanga... :D Gaila, kad nyksta Klaipedos veidas, vis daugiau ir daugiau musu miestai vienodeja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS