Šv. Velykų laukimą įprasmins Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertas | KaunoDiena.lt

ŠV. VELYKŲ LAUKIMĄ ĮPRASMINS KLAIPĖDOS CHORO „AUKURAS“ KONCERTAS

  • 1

Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertai – svarbūs metų eigos simboliai. Šį kartą programa skirta gavėnios laikotarpiui, kai krikščionys prisimena Kristaus kančias ir laukia jo prisikėlimo per šv. Velykas. Kartu su Klaipėdos choru „Aukuras“, vadovaujamu ir diriguojamu Tomo Ambrozaičio, koncerte pasirodys solistai Rita Petrauskaitė (sopranas), Tadas Jakas (tenoras), Farshadas Abbasabadi (baritonas, Iranas) ir pianistė Aušra Valentienė. Skambės Juozo Naujalio, Vaclovo Augustino ir Théodore’o Dubois kūriniai.

Iš chorinių kūrinių lobyno

Ši koncertinė programa pirmiausia primins apie turtingą Lietuvos chorinių kūrinių repertuarą. Liturginio turinio kūrinių tradicijai šįkart atstovaus dvi asmenybės, kurių gyvenimus skiria 100 metų, tačiau kūryboje galima atrasti bendrų taškų. Tai profesionaliajai lietuvių muzikos kultūrai pamatus padėjęs J. Naujalis ir populiarus šių laikų chorinės muzikos elito atstovas V. Augustinas.

J. Naujalis yra sukūręs maždaug 150 bažnytinių kūrinių, tarp jų – daug muzikos chorui. Įdomu, kad neseniai buvo atrasta daug iki šiol nepažintos J. Naujalio muzikos, skirtos mišriam ir vyrų chorams, todėl prieš metus pasirodė naujas kompozitoriaus kūrinių rinkinys. Pasipildė ir motetų sąrašas: anksčiau manyta, kad jis buvo sukūręs 20 motetų, tačiau buvo atrasti dar 29. Šiame koncerte suskambės keli mišriam chorui skirti motetai.

Pagrindinis opusas – oratorija

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas kompozitorius, choro dirigentas ir pedagogas V. Augustinas labiausiai vertinamas už chorinę kūrybą, kuri dažnai atliekama jo vadovaujamo choro „Jauna muzika“ ir skamba visame pasaulyje. Jis, kaip ir J. Naujalis, į savo muziką dažnai įtraukia lietuvių liaudies dainas ir liturginį lotynišką tekstą. Tarp svarbiausių kompozitoriaus kūrinių – šiame koncerte skambėsiantis „Hymne à Saint Martin“.

Pagrindinis ir koncerto pavadinimą pasufleravęs kūrinys – prancūzų romantizmo epochos kūrėjo Th. Dubois oratorija „Paskutiniai septyni Kristaus žodžiai“. Kartu su Klaipėdos choru „Aukuras“ ją atliks solistai R. Petrauskaitė, T. Jakas ir F. Abbasabadi. Visi jie yra aktyvūs Klaipėdos muzikinio gyvenimo dalyviai, dažnai kuria vaidmenis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektakliuose.

Tradicija per muziką išsakyti paskutinius Kristaus žodžius turi ilgą istoriją. Tai įkvėpė ir kompozitoriaus Josepho Haydno kūrinį, tačiau masyvų chorinį opusą pirmasis parašė būtent Th. Dubois. Jis buvo žymus Paryžiaus vargonininkas, kompozitorius ir pedagogas, kurio žymiausias mokinys – Camile’is Saint-Saens’as. T. Dubois yra parašęs operų, baletą, mišių, oratorijų, kūrinių orkestrui, chorui, vargonams.

Kūrybinės veiklos 30-metis

Klaipėdos choras „Aukuras“ šių metų pabaigoje minės 30 kūrybinės veiklos metų jubiliejų. Choras susibūrė 1993 m. choro dirigentų Alfonso Vildžiūno ir Vladimiro Konstantinovo iniciatyva. Nuo 1996 iki 2022 m. jam vadovavo A. Vildžiūnas.

Pernai rudenį choro meno vadovo pareigas pradėjo eiti T. Ambrozaitis. Jis aktyviai puoselėja Klaipėdos chorinę kultūrą, taip pat vadovaudamas Klaipėdos berniukų ir jaunuolių chorui „Gintarėlis“. T. Ambrozaitis puikiai valdo ir orkestrą – dirba vyriausiuoju dirigentu Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Choro dirigavimo jis mokėsi Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje, vėliau studijas tęsė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo meno licenciato laipsnį ir magistro laipsniu baigė simfoninio ir operinio dirigavimo studijas.

Koncertas „Septyni Kristaus žodžiai“ Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė įvyks kovo 1 d. 18.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ne nu kolektyvas šaunuoliukai

bet kokio bybio kažkoki žydaujos pliusą prikaltą prie medžio garbinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS